Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

"Google it"... αλλά με επίγνωση των συνεπειών





Η Google αθόρυβα καταγράφει όλα όσα λέτε

Πηγή: Matt Agorist (thefreethoughtproject.com)
Μετάφραση: Red Rock Views

Χάρη σε μία λειτουργία του λογισμικού αναζήτησης, η Google θα μπορούσε να έχει καταγράψει για χρόνια τις συνομιλίες σας, και μπορείτε να τις ακούσετε από μόνοι σας. Το ιστορικό σας, που θα σας προκαλούσε ρίγος, μπορεί να ακουστεί και να προβληθεί μαζί με μια λίστα με όλες τις αναζητήσεις σας στην προσωπική σελίδα σας στην Google.

Το εργαλείο αυτό είναι ενσωματωμένο στην λειτουργία αναζήτησης της Google ως μέσο για την επίτευξη λεπτομερών αποτελεσμάτων αναζήτησης. Ωστόσο, η απόλυτη ακρίβεια και ο όγκος των δεδομένων που η Google αποθηκεύει είναι ανατριχιαστικά!

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και να το διαγράψετε, και στο τέλος αυτού του άρθρου, εξηγείται πώς.

Όπως ή εφημερίδα The Independent εκθέτει:


Οι εγγραφές μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα είδος ημερολογίου, υπενθυμίζοντάς σας τα διάφορα μέρη και καταστάσεις όπου εσείς και το τηλέφωνό σας βρέθηκαν. Αλλά είναι επίσης μια υπενθύμιση του πόσο πολλές είναι οι πληροφορίες που συλλέγονται σχετικά με εσάς, και πόσο προσωπικά οικείες μπορεί να είναι οι πληροφορίες αυτές.
Θα δείτε περισσότερα, αν έχετε ένα τηλέφωνο Android, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή ακριβώς λέγοντας "OK, Google". Αλλά μπορεί να έχετε επίσης ηχογραφήσεις εκεί με ό,τι συσκευές έχετε χρησιμοποιήσει σε συναλλαγές με χρήση της Google.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν έχετε ένα τηλέφωνο Android, αν πραγματοποιήσετε αναζητήσεις στην  Google μέσω του iDevices, η Google εξακολουθεί να σας αφουγκράζεται...

Μία επίσκεψη στο ιστορικό, στην  προσωπική σελίδα  σας που ο γίγαντας του διαδικτύου κρατά για σας, θα σας δείξει πως παντού η Google έχει καταχωρήσεις απ' όπου έχετε  "ταξιδέψει" στο διαδίκτυο.

Φυσικά, η Google υποστηρίζει ότι η πληροφόρηση αυτή δεν χρησιμοποιείται ποτέ προσωπικά εναντίον σας και γίνεται αποκλειστικά και μόνο με σκοπό να κάνει πιο διαφωτιστική την  εμπειρία σας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, φανταστείτε τις δυσοίωνες συνέπειες εάν οι πληροφορίες αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον σας.

Η Google επεξεργάζεται πάνω από 40.000 αναζητήσεις ανά δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο, πράγμα που μεταφράζεται σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε ημέρακαι 1,2 τρισεκατομμύρια αναζητήσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Τα δεδομένα από αυτές τις αναζητήσεις στη συνέχεια αποθηκεύονται για το κάθε άτομο που τις διενεργεί. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα ή προσανατολίζοντας τα αποτελέσματα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, το μεγαθήριο του διαδικτύου θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από άσκηση επιρροής,  η Google θα μπορούσε να προβλέψει το μέλλον με βάση αυτές τις καταγεγραμμένες τάσεις μας.

Μεγάλο μέρος αυτού του ιστορικού αναζήτησης είναι συνδεδεμένο με τα δεδομένα θέσης που ανακτώνται από τη συσκευή που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή του ερωτήματος. Έτσι, η μηχανή αναζήτησης όχι μόνο έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιά είναι τα ενδιαφέροντά σας, αλλά έχει τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντά σας και με βάση το πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή.

Το σύνθημα της Google "Μην Είσαι Πονηρός" [Don’t Be Evil] φαίνεται τώρα λιγότερο σαν ένα αίτημα για τους χρήστες του και περισσότερο σαν παραίνεση για τη διατήρησή τους υπό έλεγχο.


Τώρα, οι καλές ειδήσεις

Μπορείτε να τ' αποφύγετε όλα αυτά:
Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι ανοίγματος των οφθαλμών σας με κατεύθυνση προς τη σελίδα του ιστορικού της Google και κοιτάζοντας τον μακρύ κατάλογο των εγγραφών σας. Η εταιρεία έχει μια συγκεκριμένη ακουστική σελίδα [audio page], καθώς και τις καταχωρήσεις της για το πού ήσαστε στο διαδίκτυο.

Εάν δεν έχετε απενεργοποιήσει ποτέ αυτή τη λειτουργία, θα δείτε μια λίστα με τις ηχογραφήσεις, ακόμα και κάποιες που πραγματοποιούνται εκτός της εφαρμογής Google, καθώς και ένα αντίγραφο του ήχου που η Google έχει μετατρέψει σε κείμενο.

Αυτό που προτείνουμε, μετά τον πανικό που θα προξενήσει η πλοήγηση και ακρόαση ανατριχιαστικών ηχογραφήσεων σας στο ιστορικό αναζήτησής σας, είναι να τα διαγράψετε και να απενεργοποιήσετε τις λειτουργίες. 
Η εφημερίδα The Independent εξηγεί ακριβώς πώς να το κάνετε αυτό: 
Για να διαγράψετε συγκεκριμένα αρχεία, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου στα αριστερά και, στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς τα πίσω στην κορυφή της σελίδας και επιλέξτε "Διαγραφή". Για να απαλλαγείτε απ' όλ' αυτά, μπορείτε να πατήσετε το "Περισσότερα" κουμπί, να επιλέξετε "Διαγραφή" και στη συνέχεια "Advanced" και κάντε κλικ μέσα. 
Ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσει η Google να καταγράφει πληροφορίες για σας είναι να απενεργοποιήσετε την εικονική βοηθό [virtual assistant] και ποτέ να μην χρησιμοποιήσετε τη φωνητική αναζήτηση. Αλλά η λύση αυτή αφορά επίσης και το κεντρικό πρόβλημα της  προστασίας της ιδιωτικής ζωής σας και της χρήσης δεδομένων σήμερα - κάτι τέτοιο βεβαία αποκόπτει ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που παρέχει ένα τηλέφωνο Android ή η χρήση της αναζήτησης μέσω της Google.
Τώρα που το γνωρίζετε αυτό, σταματήστε την  εθελοντική παράδοση  των δεδομένων σας σε άγνωστα μέρη και μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους και την οικογένειά σας για να τους δείξετε πώς να τη σταματήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου