Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Σε δρόμο της παλιάς μητρόπολης



Σε δρόμο της παλιάς μητρόπολης, σταματάς μπροστά σε μια βιτρίνα βιβλιοπωλείου. Δίπλα απ' την είσοδο, ένας άστεγος πουλά κι αυτός λέξεις τυπωμένες σε εφημερίδα με τίτλο The Big Issue. H βιτρίνα καθρεφτίζει την πόλη στο πίσω μέρος του μυαλού σου.

Τι κοιτάς;

Μια σακούλα  απο λυρισμό ξεφουσκωμένη που αγοράστηκε  με την λέξη και πουλιέται ως πραγματισμός, μα έχει το ίδιο κόστος και τιμή ανά λέξη με ηλιθιότητα που έρχεται σε δύο τόμους απο φιλοσοφικά αποφθέγματα;

Μπαίνεις μέσα.
Τι ανταγωνίζεται η πληθώρα των τίτλων και των διαφορετικών εξώφυλλων; Την πληθώρα της γνώσης, ή την παλίρροια της απόγνωσης; Τα μάθαμε σχεδόν όλα, ή ανακυκλώνεται η αδυναμία μας να μάθουμε; Μήπως το μόνο που μπορούμε να βρούμε εδώ, αν είμαστε τυχεροί, είναι αυτό που έχουμε ήδη χάσει;  Κι αυτό καλό θα ήταν, ελλείψει μιας πραγματικά νέας απόκτησης. Μα τι έχει χαθεί, μακάρι να 'ξερες; Ίσως να ειναι κρυμμένο μεσ' στην τεχνητή αίσθηση οτι κάτι σου λείπει...

Ίσως γι αυτό υπάρχει ακόμα κάτι μαγικό στο ν' ανταλλάσσεις στο ταμείο ενα βιβλίο που δεν έχεις διαβάσει μ' ένα χαρτονόμισμα και μερικά κέρματα. Και σίγουρα, αυτό που απωλέσθη σε πάγκους εμπόρων δεν είναι η μαγεία, τα φετίχ - βρίθει απο δεισιδαιμονία το παζάρι.

Εκεί που το όνειρο, σαν έκφραση επιθυμίας ξεγυμνωμένης απο φόβους, πουλιέται οπωσδήποτε ως ελαφριά και καθαρή συνείδηση, μα δεν παρέχει ασφάλιση οτι το φτερωτό εγώ σου ή το τεθωρακισμένο υπερεγώ σου θα σε προστατεύσουν  απο κάθετη πτώση σε εξευτελισμό, αυτό που ήδη έχει σίγουρα απωλεσθεί είναι το αόρατο χέρι του αγοραίου θεού μέσα σε ασυμμάζευτους σωρούς απο σκουπίδια που ξεχείλισαν τους κάδους λίγα βήματα πιο κάτω, ανάμεσα σ' αυτούς που τα σκαλίζουν πεινασμένοι, ανάμεσα σε παλαβούς που, ξαπλωμένοι πάνω σε χαρτόνια σε φιλόξενα πεζοδρόμια, αδυνατούν πλέον να ξεχωρίσουν τραγωδία απο κωμωδία, και κάτω απ' την ψυχρή ματιά των γνωστικών, που αν έχουν γνώση δεν την κάνουν πράξη. Μα κι αυτό δεν είναι νέο πια.

Κοιτάς,
Το θέμα είναι, βλέπεις κάτι;



*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου