Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

με κομμένη την ανάσα



Είναι δυνατόν, με σώας τας φρένας, ένας έλληνας πολίτης να περιμένει κάτι άλλο απο συμβιβασμό και υποχώρηση σαν αποτέλεσμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ευρωπαίων πατρώνων της;

Ωραία δεν θα ηταν να ακουστεί κάποιο θαύμα  απόψε ώστε να έχουμε καμπανοκρουσίες και γιορτές;

Προσωπικά δεν κρατώ την ανάσα μου για το τι θα βγεί απ' το Γιούρογκρουπ. Αλλά ομολογώ πως είμαι περίεργος  να δω πόσο, σε τι βαθμο θα ξεφτιλιστούμε.

Δεν ξέρω τι λένε τα δελτία ειδήσεων στην Ελλάδα - εδώ δεν ακούγεται τίποτε νεότερο εκτός απο αυτό:

Μετά απο προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ ελλήνων και γερμανών υπουργών "υπάρχει τώρα μια αρχική συμφωνία για ενα κοινό προκαταρκτικό κείμενο που θα παρουσιαστεί σε όλους τους υπουργούς" - Reuters - 

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμα άγνωστες.
Δηλαδή το σασπένς έχει συνέχεια.

Εν τω μεταξύ στον χώρο γύρω απο τον Σύριζα εκφράζεται αισιοδοξία οτι θα επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά τι συμφωνία...

Το νοστιμοτερο που διάβασα είναι η δήλωση Στρατούλη: "Δεν διαπραγματευόμαστε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".

Αμάν πια! Θα μας κουφάνουν!

Του είπε κανένας του ...
(ας μην ακουστεί αυτο που με το ζόρι συγκρατείται στη γλώσσα μου. Αν κρατήσει αυτό το νούμερο για λίγο ακόμα, θα καταληξω με σύνδρομο Τουρέτ στο φινάλε!)
... του ειπε κανένας ότι στην  επιστολή του Βαρουφάκη προς Ντάισελμπλουμ έχουν σβήσει κάθε νήξη για  "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης";

Τα περί "διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και μετριάζματος του σημαντικού κοινωνικού κόστους της διαρκούσης κρίσης"' είναι αφηρημένες γενικότητες που τις έχουμε ακούσει απο πολλούς πρίν από αυτούς.

Μια ανάγνωση της επιστολής Βαρουφάκη δείχνει οτι το " λαμπρό" πόνημά του δεν είναι τίποτε άλλο από παραλλαγή του σχεδίου που ο Ντάισελμπλουμ κατέθεσε την πρώτη μέρα της συνάντησης του Γιούρογκρουπ. Σε τούτη την άθλια υπαναχώρηση του Β, και της κυβέρνησης πίσω του, έχει εξαφανιστεί κάθε νήξη για "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" και το κυριότερο: έχει σβηστεί κάθε αναφορά σε "πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα". Δύο βασικά στοιχεία του πολιτικού στίγματος που ο Σύριζα απεγνωσμένα θα επιθυμούσε να επιδείξει στην συμφωνία του Γιούρογκρουπ για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Ε, λοιπόν, γι αυτό ηταν αισιόδοξος ο Β και ο Σύριζα οτι θα επιτύχουν συμφωνία.
Ο άθλος της αθλιότητας θα είναι να κολλήσει κάποιος Βαρουφάκειος ευφημισμός σαν αντικατάσταση του όρου "μνημόνιο". Θα είναι ενα νέο Συμβόλαιο για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη; Θα είναι ενα Master of Financial Assistance Facility Agreement για αγγλομαθείς; 

Εγω λεω πως θα μας κάνουν έκπληξη με κάτι πιο εξωτικό.

Άντε να δουμε...


 Ολόκληρη η πρόταση της ελληνικής πλευράς στο Εurogroup:
http://www.avgi.gr/article/5328735/olokliri-i-protasi-tis-ellinikis-pleuras-sto-eurogroup]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΘΗΝΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:
α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου