Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

"επιμένουμε στο σαπούνι απ' το λίπος σας"



Ένα πικάντικα αστείο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου έγινε πρόφαση για να εκφράσει ο Τσίπρας το αυτονόητο - ότι "δεν μας χωρίζει τίποτα με τον γερμανικό λαό" -  και να καταφερθεί εναντίον της δημιουργίας κλίματος αντιπαράθεσης.

Το σκίτσο δεν σατιρίζει τον γερμανικό λαό, βέβαια.  Σατιρίζει καυστικά έναν πολιτικό που παίζει σημαντικό  ρόλο στην διαμόρφωση πολιτικής της Γερμανίας.

Όμως,

όταν ολόκληρος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός σου (εσκεμένα αποκρύπτοντας την οικονομική καί ταξική φύση των εσωτερικών  ή διακρατικών αντιθέσεων) βάλλει κατά της Γερμανίας, όταν μιλάει για "γερμανική κατοχή", όταν  ένας δήθεν πατριωτισμός καθίσταται αντιγερμανισμός, όταν βασίζεις την στάση σου σε αντίθεση με τον "Μερκελισμό", οταν η γλίστρα σε εθνικιστικούς εναγκαλισμούς συνδιάζεται με τέτοια συγκαταβατικότητα  με οτιδήποτε διατηρεί την εξάρτηση και υποτέλεια του "έθνους" σου  που καταντά γελοιότητα,

τελικά, μια γελοιογραφία σε μάρανε;

✴✴✴

[Με αφορμή σχόλιο του  Κώστα Γρηγοριάδη  στον "Ημεροδρόμο", απ' όπου τα παρακάτω αποσπάσματα]

[...] Αλέξη γιατί ενοχλήθηκες και άσκησες ούτε λίγο ούτε πολύ λογοκρισία σε μια γελοιογραφία λέγοντας: «Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον γερμανικό λαό και δεν βοηθά ένα εκατέρωθεν κλίμα αντιπαράθεσης που κάποιοι διαμορφώνουν. Όπως δεν βοηθά και δεν μας εκφράζει το προκλητικό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε μια ατυχής γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή ναζί. Ήταν μια ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».Ας μην αναφερθούμε σε αυτήν την μεγάλη κουβέντα περί ορίων της σάτυρας και που αρχίζει και που τελειώνει το πρέπον.
Στην χώρα του Αριστοφάνη δεν μιλάνε για…σχοινί.
Ας μην μιλήσουμε για το ρόλο των γελοιογράφων [...]
Εσύ θα ήθελα σύντροφε Αλέξη να μου πεις αν έχεις την καλοσύνη γιατί θέλησες να δείξεις καλό παιδί και σε ποιούς;












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου