Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

"Οταν εχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους τροϊκανούς


Ντάισελμπλουμ: Κατάλαβα καλά;




Βαρουφάκης: ελπίζω να καταλάβατε οτι αυτό που εννοούσα, 
δεν ταυτίζεται μ' αυτό που είπα.


Το συμβάν της εβδομάδας ήταν μάλλον ή συνάντηση Βαρουφάκη  - Ντάισελμπλουμ, η οποία έδωσε  μια γεύση  της πλοκής που θα ακολουθήσει  σε σχέση με την διαπραγμάτευση. Για το τί εστί διαπραγμάτευση γενικά, προτείνεται το άρθρο του Μάκη Παπαδόπουλου στον σημερινό Ριζοσπάστη. Εδώ, γίνεται μια αναφορά στο θέατρο εντυπώσεων που επιχειρείται να παιχτεί σε στυλ Σύριζα, μάλλον άχαρα με πρωταγωνιστή τον Βαρουφάκη.

Ένας άνετος  Ντάισελμπλουμ, με τη σιγουριά αυτού που έχει το "πάνω χέρι" και την επαγγελματικότητα αυτού που ξέρει να το χρησιμοποιεί, άφησε να γίνει κατανοητό οτι μπορεί μεν  να ακούσει (βερεσέ) τι δηλώνει ως προθέσεις της η νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλα και να απαιτήσει τήρηση των συμφωνιών που  ή χώρα έχει συνάψει - άλλωστε αυτό το νόημα έχει το σλόγκαν  " το κράτος έχει συνέχεια" που αρέσει στον Βαρουφάκη.

Ένας άβολος Βαρουφάκης, με έκδηλη έλλειψη της σιγουριάς αυτού που θέλει να ζητήσει μια χάρη αλλά δεν ξέρει πως να μη δείξει υποτελής και με μια έντονη αύρα ερασιτέχνη προσπάθησε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Τονίζοντας όσο πιο εμφατικά μπορούσε την προσήλωση της κυβέρνησης στους θεσμούς της ΕΕ και οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, προσπάθησε στην ουσία να πείσει (ποιόν;) ότι με τέτοια "στράτευση" στην υποθεση της καπιταλιστικής διαχείρησης, με μια  κυβέρνηση πορευόμενη με "μέγιστη συνεργασημότητα με τους θεσμούς της Ευρωζώνης, της ΕΕ, και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δηλαδή με τετοια κυβερνηση δεν χρειάζεται η τρόικα.

"Οταν εχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους τροϊκανούς";

Αυτολεξεί ο Βαρουφακης είπε:
"υπάρχει τεραστια διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων θεσμών (sic) της ΕΕ, όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιττοπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, οργανισμοί και θεσμοί με τους οποίους η Ελλ. κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις και τους οποίους θεωρεί εταίρους της - αλλά να ξεκαθαρήσουμε. Να διαχωρίσουμε αυτό απο μια επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη στο πρόγραμμα αυτου του προγράμματος (sic) του οποίου τη λογική η κυβέρνησή μας έχει απορρίψει. Είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση και εφαρμογή αυτού του προγράμματος που εμείς έχουμε απορρίψει. Η κυβέρνηση μας θα πορευθεί με γνώμονα την μέγιστη συνεργασημότητα με τους θεσμοθετημένους, νόμιμους θεσμούς της Ευρωζώνης, της ΕΕ, και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά με μια επιτροπή τριμερή που στόχο έχει την εφαρμογή ενος προγράμματος του οποίου εμείς θεωρούμε οτι η λογική είναι αντιευρωπαϊκή, μ' αυτή την, αν θέλετε, και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε".

Αυτό που ζητάει ο υπουργός μας είναι να σωθεί, έστω και για λίγο διάστημα, το πρόσωπο της κυβέρνησης με ένα συμβιβασμό, που θα είναι η κατάργηση της τόσο... κακόφημης επιτροπής που λέγεται "τρόικα". Άλλωστε, όπως διαβεβαίωνε και ο Σαμαράς, σε λίγο θα φύγει ούτως ή άλλως. Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για την εικόνα της νεας κυβέρνησης, όχι για τίποτε άλλο ουσιαστικότερο, να φύγει η τρόικα απο τώρα. Κάτι διαφορετικό θα σήμαινε οτι ο Σύριζα θα εξεφτελιστεί σαν κυβέρνηση απο την πρώτη εβδομάδα της κυβερνητικής θητείας του.

Το άμεσο πρόβλημα τους ειναι οτι ο Ντάισελμπλουμ, όπως κι Σουλτς λίγο πριν, έδειξε μηδενική ανοχή της ΕΕ στους γελοίους λεονταρισμούς του Συριζα. Το πρώτο μάθημα στον Σύριζα είναι οτι οι "εταιροι" του δεν φαίνονται διατεθημένοι να παίξουν το παιχνιδάκι εντυπώσεων του Σύριζα και οι όρκοι πίστης δεν φτάνουν. Θέλουν συμμόρφωση και σε επίπεδο ύφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου