Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

δύο απόψεις για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας






Με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», το οποίο συζητείται στην βουλή, τι έχει πει  ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Σταθάκη; Την Τρίτη 24 Ιούνη (εντελώς διαφωτιστικά) στο «Real fm», μεταξύ άλλων είχε δηλώσει:
«Εμείς είχαμε σταθεί από την αρχή έντονα κριτικά απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία επιχειρείται. Υπογραμμίζω εδώ ότι η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί πλήρως μέχρι στιγμής στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που έχει ως αφετηρία την Κομισιόν. Δηλαδή, από το 1998 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, βήμα προς βήμα, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν προκύπτει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Έχει απελευθερωθεί η αγορά στο φυσικό αέριο, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει απελευθερωθεί η αγορά ακόμα και στην παραγωγή λιγνιτικής Ενέργειας - άλλο ότι δεν έχουν προχωρήσει οι ιδιώτες που έχουν αναλάβει τα νέα κοιτάσματα λιγνίτη σε επενδύσεις. Έχει προχωρήσει, λοιπόν, πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και γι' αυτό μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο ατόπημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας που επιβάλει η ΕΕ, από το οποίο «δεν προκύπτει» (αν είναι δυνατόν) περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Άρα, οι κύριοι της κυβέρνησης, ή  δεν εφαρμόζουν σωστά τις προσταγές της ΕΕ, ή το παρακάνουν. Μην τυχόν και κακολογήσουμε την ΕΕ…  

Δεν άκουσα την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλη, αλλα δεν περιμένω  εκπλήξεις...

Τι λέει το ΚΚΕ, δια στόματος Ν. Καραθανασόπουλου (Δευτέρα 7 Ιούλη):
«Εμείς βεβαίως ως ΚΚΕ δεν υπερασπιζόμαστε ούτε το χτες, ούτε το σήμερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βεβαίως διαφωνούμε με αυτό που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση αύριο, γιατί θα είναι πολύ χειρότερο. Για μας η διέξοδος από αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία ενός ενεργειακού σχεδιασμού που δεν θα υποτάσσεται στους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς, αλλά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Αυτή η μόνη λύση προϋποθέτει την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, την κοινωνικοποίηση της γης και των μέσων παραγωγής, τη δημιουργία ενός αποκλειστικά ενιαίου φορέα Ενέργειας ως μηχανισμού της εργατικής εξουσίας. Μέσα σε αυτό το καθεστώς, μπορεί να εξασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Δηλαδή η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στη πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, η διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών τής κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Αυτοί ακριβώς οι στόχοι πάλης απαντούν στις σημερινές ανάγκες και είναι στόχοι πάλης που βλέπουν τον πραγματικό εχθρό του λαού. Απέναντι σε αυτόν πρέπει να ορθωθεί ένα γερό, ρωμαλέο εργατικό κίνημα, που θα αντιπαλεύει όχι μόνο τα εκτελεστικά του όργανα, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο. Κίνημα που θα αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης και μέσα από εκεί θα συντρίβονται οι κυβερνητικές επιλογές του νόμου και της τάξης, δηλαδή της επιστράτευσης των εργαζομένων»
Εν ολίγοις, το ΚΚΕ μιλάει για ενεργειακό σχεδιασμό που προϋποθέτει κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, κοινωνικοποίηση της γης και των μέσων παραγωγής, μιλάει για δημιουργία ενός αποκλειστικά ενιαίου φορέα ενέργειας ως μηχανισμού της εργατικής εξουσίας.


Από κει και πέρα, τα συμπεράσματα δικά σας.  


 ***

Σκίτσο από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου