Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

η νίκη στο Μουντιάλ δεν εξασφαλίζεται με την αγάπη ενός λαού για το ποδόσφαιρο



Mario Gotze, Germany vs Argentina, World Cup final 2014

O Φιντέλ Κάστρο, είναι γνωστό, έστειλε στον φίλο του Μαραντόνα την παρακάτω επιστολή δείχνοντας την υποστήριξη του στο άθλημα γενικά και ειδικά στην Αργεντινή, πριν αποφασιστεί με ποιους θα αναμετρηθεί στον τελικό του Μουντιάλ, όπου, αλίμονο έχασε.

Τελικά, η νίκη στο Μουντιάλ αποδείχτηκε ότι δεν εξασφαλίζεται πλέον με την αγάπη ενός λαού για το ποδόσφαιρο και μόνο. Αυτοί που μπόρεσαν να πάρουν το κύπελλο ήταν τελικά αυτοί που μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν καλύτερα την παρουσία τους στο τουρνουά και κατά συνέπεια να προετοιμαστούν καλύτερα. Το χρήμα (χωρίς να υποβαθμίζονται η ομαδική, συλλογική προσπάθεια των αθλητών η τεχνική και το ταλέντο) στο τέλος κέρδισε το Μουντιάλ.



Επιστολή προς τον Μαραντόνα

Ο Fidel Castro Ruz
Αξέχαστε φίλε,
Κάθε μέρα έχω τη χαρά του να παρακολουθώ το πρόγραμμά σου, Telesur, για το εκπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου. Χάρη στο πρόγραμμά σου μπορώ να δω το εξαιρετικό επίπεδο αυτού του οικουμενικού αθλήματος.
Δεν νομίζω ότι είναι δυνατή μια σωστή εκπαίδευση για τους νέους σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς τον αθλητισμό και, στη συγκεκριμένη περίπτωση των αγοριών, χωρίς να περιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο.
Σήμερα είμαι πολιτικός, αλλά ως παιδί, έφηβος, και νεολαίος ήμουν αθλητής και αφιέρωσα τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο μου σε αυτήν την ευγενή πρακτική.
Θαυμάζω τη συμπεριφορά σου για πολλούς λόγους. Είχα το προνόμιο να σε γνωρίσω από κοντά, όταν οι περισσότερες δίκαιες ιδέες του λαού μας θριάμβευαν  και καμία δύναμη δεν θα μπορούσε να τις συντρίψει.
Τίποτα δεν ενίσχυσε τις σχέσεις μας ως Λατινοαμερικάνους σαν κι αυτό. Έχεις ξεπεράσει τις πιο δύσκολες δοκιμασίες σαν νέος ταπεινής καταγωγής και σαν  αθλητής.
Ακριβώς όπως εγώ σε χαιρετώ, χαιρετώ επίσης τον Messi, ένα τρομερό αθλητή που δίνει δόξα στον ευγενή λαό της Αργεντινής. Τίποτα δεν μπορεί να σας διχάσει  και να μειώσει τη δόξα και το κύρος των δύο, παρά τις μικροπρεπείς προσπάθειες  κάποιων πονηρών.
Συγχαίρω επίσης την Telesur, η οποία έχει εμπλουτιστεί αυτό το καυτό καλοκαίρι, και όπως εσένα, επίσης, αδελφικά χαιρετίζω τους εξαιρετικούς και δημοφιλείς ποδοσφαιριστές της Αμερικής μας, χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, το μεγαλο οραματιστή Víctor Hugo Morales, ο οποίος αποκαλύπτει τις αρετές σας και έχει κάνει τόσα πολλά για να διαδώσει την ευγενή αξία του αθλήματος, και τον λαό της Αργεντινής τον οποίο όλοι σας αντιπροσωπεύετε με τιμή.
Φυσικά, Diego, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φιλία και την υποστήριξη που πρόσφερες πάντα στον Μπολιβαριανό ηγέτη Ούγκο Τσάβες, υποστηρικτή του αθλητισμού και της επανάστασης στη Λατινική Αμερική και στους υπόδουλους λαούς του κόσμου.
αδελφικά,
Fidel Castro Ruz 23 Ιουνίου, 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου