Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Έλληνας εφ' όρου ζωής



Στο χτεσινό άρθρο του Ριζοσπάστη με τίτλο «Ενιαίος αντιλαϊκός σχεδιασμός με ορίζοντα δεκαετιών για την καπιταλιστική ανάκαμψη», κατά την γνώμη μου το πλέον φρικιαστικό νέο, που δεν είναι νέο, είναι ότι το δέσιμο της χώρας στο κάρο της "λιτότητας", και δη της αθλιότητας, προγραμματίζεται να διαρκέσει έως το 2060, και σχετίζεται με την εξυπηρέτηση του χρέους - πράγμα που πάει πακέτο με ολοένα και περισσότερα μέτρα τα οποία θα πάρει η κυβέρνηση, των οποίων μέτρων την πιστή εφαρμογή θα εποπτεύουν οι εκπρόσωποι των δανειστών (τρόικα, κουαρτέτο, κουιντέτο). 

Δεν θα σας απασχολήσω με το λόγω άρθρο (τη ανάγνωσή του θα πρότεινα να κάνετε εδώ). Θα αναφερθώ μόνο στη αντίδρασή μου στην παραπάνω φωτογραφία που το εικονογραφεί. 

Γενικά, πρόκειται για μία κοινότυπη φωτογραφία , εντελώς  κενή από "αισθητικό" ενδιαφέρον. Δείχνει τον Ολλανδό εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Ιερατείου και τον Έλληνα (;) κυβερνητικό εκπρόσωπο να γελούν μαζί... Προφανώς κάτι αστείο ειπώθηκε  - δεν έχει και τόση σημασία τι, και από ποιόν ειπώθηκε...

Το θέμα είναι ότι δεν έχει και σημασία ποίος  είναι Ολλανδός, Έλληνας, ή ό,τι στο διάολο γράφει το διαβατήριό του πως είναι η Εθνικότητά του. Κι οι δύο εξυπηρετούν το ίδιο αφεντικό. 

Βεβαίως, η πρώτη μου αντίδραση βλέποντας τον Τσακαλώτο, ήταν να σκεφτώ όχι γενικά σαν Έλληνας, μα σαν Έλληνας που υποφέρει τις συνέπειες της ανοχής που δείχνει σ' αυτούς που τον κυβερνούν: «καλά βρε άθλιο υποκείμενο, ο άλλος μπορεί να είναι δικαιολογημένος να γελά που η "συνεργασία " σας δεν έχει άλλο σκοπό από το δέσιμο της χώρας σου χειροπόδαρα. Εσύ, σαν Έλληνας, τι λόγο έχεις να γελάς;» 

Το θέμα είναι , λοιπόν, πως αυτό το θλιβερό πολιτικό υποκείμενο πληρώνεται για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας που θα με εξαναγκάσει να πληρώνω  εφ' όρου ζωής αυτόν και τους ληστές που εξυπηρετεί ... και να πληρώνω όχι μόνο εγώ (που μπορεί και να φταίω...) μα  κι οι άδοξοι απόγονοί μου... 
 εφ' όρου ζωής... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου