Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

"Οι ευφημισμοί είναι η δύναμη μας"


Στην φωτογραφία ο τύπος αυτός λέει: 'άν δεν φοβόμουν θα ήμουν τρομακτικά επικίνδυνος'. Το πρόβλημα είναι ότι είσαι πιο επικίνδυνος όταν φοβάσαι.

Το προχτεσινό έντυπο της Guardian φιλοξενεί στις κεντρικές σελίδες, "στο σαλόνι", όπως λένε, μια σχεδόν ολοσέλιδη φωτογραφία του Βαρουφάκη, ως εικονογράφηση σε αφιέρωμα σε αυτόν, όπου κυρίως  επαναλαμβάνονται τα γνωστά περί του ύφους και του προφίλ του, με αναφορές στην μετεωρική άνοδο του σε νέους αστερισμούς διασημότητας. Το πλέον ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό όπου ο Β δηλώνει χωρίς υπεκφυγές πως επιθυμεί μίαν αμοιβαία συμφωνία που θα "σώζει τα πρόσωπα", δηλαδή θα σώζει την εικόνα και υπόληψη των συμβαλλόμενων ( σελ. 29, Σαβ. 14 Φεβ. 2015).

Αυτολεξεί είπε:

'let's find a face- saving phraseology, a face- saving [way out]. We are good in Europe at that. Euephimisms are our strengths'

[Μετάφραση: "ας βρούμε μια φρασεολογία διασωστική για τα πρόσωπα μας, μια διέξοδο που θα διασώσει τα πρόσωπα μας. Είμαστε καλοί σε αυτό στην Ευρώπη. Οι ευφημισμοί είναι η δυναμη μας"]. 

 Έτσι(!), και τόσο απροκάλυπτα!

Αυτά τα λέει δύο μέρες πριν την συνάντηση του Γιούρογκρουπ, και ακούγεται μάλλον σαν να εκλιπαρεί, αυτός και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, ζητώντας ένα συμβιβασμό ο οποίος δεν αλλάζει τίποτε από το πνεύμα του μνημονίου εκτός από το τυπικό της επιτήρησης μέσω της "τρόικα"! Όπως όμως έδειξε το αποτέλεσμα, οι εταίρες "μας" δεν δείχνουν διάθεση να παίξουν παιχνιδάκια, ούτε με μια ανώδυνη μικροαλλαγή στους κανόνες, η οποία προτείνεται από τον κυβερνώντα Σύριζα, μέσω Βαρουφάκη.

Η τελευταία σανίδα "σωτηρίας του προσώπου" του Σύριζα, λοιπόν, είναι να γίνει αποδεκτό το σχέδιο του Μοσκοβισί που προτείνει διατήρηση και "πάγωμα"  του τρέχοντος" προγράμματος μέχρι Ιούλιο- Αύγουστο, δηλαδή να συνεχιστεί η "μια από τα ίδια" χωρίς περαιτέρω μέτρα που είτε θα συμπληρώνουν είτε θα αμφισβητούν το γράμμα και πνεύμα του μνημονίου.

Το γιατί χτες δεν το δέχτηκαν αυτό και αν σήμερα ή αύριο θα γίνει δεκτό, όπως ελπίζει ο Β, θα το δούμε αύριο, με λίγη ακόμα υπομονή. Όμως, το κύριο ερώτημα είναι, αν δεν κάνει τίποτε μέχρι το Αύγουστο ο Σύριζα, τι θα κάνει μετά;

Χρειάζεται μια Κασσάνδρα για να προβλεφτεί πως, αν δεν έχει το σθένος ή την πρόθεση να κάνει κάτι τώρα, ουδέποτε θα κάνει κάτι παραπάνω; Η μόνη έγνοια φαίνεται πως είναι να "κυβερνήσει" για κάνα εξάμηνο με τρόπο που αυτή, η πρώτη στην ιστορία μας "κυβερνώσα Αριστερά" δεν θα είναι στην πράξη καθόλου κυβερνώσα, λειτουργώντας ως προσωρινή, υπηρεσιακή κυβέρνηση;

Μέχρι στιγμής όμως, ούτε αυτό είναι αρεστό στους "συνδιαβουλευτές μας".

"Μα επιτέλους τι θέλουν από μας αυτοί οι τόσο ανένδοτοι εταίροι μας;" αναρωτιούνται κάποιοι που θεωρούν την πολιτική απλή εφαρμογή κάποιας θεωρίας παιγνίων.

Τίποτε λιγότερο κύριοι από το να πετάξετε και τις μάσκες!

Υγ

Yanis, listen to me: This is not a game! And if it is, to you, the game is up, to them!

3 σχόλια:

  1. Ο τύπος είναι θλιβερά γελοίος... Διωξτε τον να πάει στο διάολο ή στην ευχή της παρθένου, θα τους συμβούλευε κάποιος που ακόμα τρέφει ελπίδες. Αλλά ποιος να του δώσει πόδι, και γιατί;

    Αυτό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο οτι, και καλά, ο Τσίπρας ζεσταίνει τον Λαπαβίτσα για αντικατάσταση του Β... είναι μαλακίες.

    Δεν υπάρχει ημίχρονο και αναθεώρηση τακτικής.
    What you see is what you get.

    Κι ας με βγάλει ψεύτη ο ύψιστος. Διότι στην καλή του θέληση και μόνο επαφίεται η μοίρα του Σύριζα και του εμπορίου ελπίδων που έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Greece must make up its mind whether it wants to extend the bailout programme, German finance minister Wolfgang Schaeuble has said.

    "None of my colleagues so far understands what Greece wants... whether Greece itself knows is not clear either," he added.

    Ουδείς εκ των συναδέλφων μου μέχρι στιγμής καταλαβαίνει τι θέλει η Ελλάδα... Αν η ίδια η Ελλάδα ξέρει, ουτε αυτο είναι ξεκάθαρο...

    Τάδε εφη Σόιμπλε...

    Τους μπερδεψατε ρε πούστη μου. Φταίει βέβαια που είναι σαν τους σχιζφρενεις που δεν ξεχωρίζουν το κυριολεκτικό απο το μεταφορικό. Δεν θέλουν να καταλάβουν πως όταν λέμε "γαμώ το μνημόνιο" δεν το εννοούμε στην κυριολεξία. Δεν μπορείς να γαμήσεις ενα μνημόνιο. Πρόκειται για μια αφηρημένη έννοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΘΗΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ (ΑΤΗΕΝΑΕ DELENDA EST) ΤΟΥ ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

    Eίναι φοβερό. Οι συνομιλίες των Ελλήνων με τους υπουργούς οικονομικών διακόπηκαν μετά ένα σχέδιο διακήρυξης, το οποίο οι Έλληνες χαρακτήρισαν «παράλογο». Σίγουρα είναι αξιοσημείωτο.

    Αυτή για μένα είναι η φράση κλειδί: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
    Μετάφραση (αν κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη δήλωση του Eurogroup): καμιά παραχώρηση για το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

    Δεν υπήρχε περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψουν μια τέτοια δήλωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι αν οι υπουργοί του Eurogroup ξέρουν τι κάνουν.

    Είναι πιθανό να είναι απλά ανόητοι - να μην δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία το 2010, και ότι αυτό το είδος εκφοβισμού δεν θα λειτουργήσει.

    Εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό. Αντί να της παραχωρήσουν κάποιο χώρο, προτιμούν να την δουν να χρεοκοπεί και πιθανώς να εγκαταλείπει το ευρώ, με τα συντρίμμια να αποτελούν το μάθημα σε όποιον άλλο σκεφτεί να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλουν το οικονομικό ισοδύναμο της «ειρήνης της Καρχηδόνας, την οποία η Γαλλία θέλησε να επιβάλει στην Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική.

    Red rock views: είναι θέμα λογικής εναντίον παραλογισμού; Δεν νομίζω (επ' αυτού στο επόμενο ποστ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή