Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

επανάληψη της ιστορίας σαν... τσίρκο.


Από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ με τον ΓΑΠ πρωθυπουργό  έως την άνοδο του Σύριζα με πρωθυπουργό τον Τσίπρα έκλεισε ένας κύκλος. Στο άνοιγμα του επόμενου, του τρέχοντος κύκλου, χρειάστηκε ένας νέος ΓΑΠ, ή κάποιος με Παπανδρεϊκές, παλαιοπασοκικές δεξιότητες, και καταβολές για να μετατρέψει ταχυδακτυλουργικά ένα ανερχόμενο ρεύμα υπέρ της σύγκρουσης με την ΕΕ σε συνθηκολόγηση και συνάμα αθέτηση της υπόσχεσης του Σύριζα σ' αυτούς που τον πίστεψαν. Κρατώντας την πισινή, ο πρωθυπουργός, αφήνει χώρο ελεύθερο ώστε αυτός ο "κάποιος" να είναι ο Βαρουφάκης, τον οποίο μεγάλη μερίδα του τύπου μετατρέπει σε "θρύλο", την ώρα που ξεδιπλώνει μια όχι και τόσο εκθαμβωτική οφθαλμαπάτη μπροστά στα μάτια μας. Επειδή η ταχυδακτυλουργία  του είναι τόσο προφανής καθίσταται αφόρητη σε γελοιότητα -  ένα νούμερο τσίρκου που συνιστάται από την θολούρα των δήθεν πληροφορημένων τεχνοκρατικών προτάσεων για δήθεν προσωρινή έξοδο από το δήθεν αδιέξοδο της δήθεν διαπραγμάτευσης.

Φορτωμένος με "δήθεν", μας λέει ότι πάει στο Eurogroup  με πέντε καινοτόμα σημεία.

Ουαου!!!

Έχετε ξανακούσει για " πέντε σημεία"...
Μήπως είναι τα "πέντε σημεία" της τότε "άμεσης" πρότασης του Σύριζα, το 2012;

Ας τα θυμηθούμε:

1. κατάργηση όλων των νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις
2. κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και ειδικά την μετενέργεια
3. θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με απλή αναλογική και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών
4. Δημόσιο έλεγχο στο Τραπεζικό σύστημα.
5. Δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το επαχθές του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Από τότε μεσολάβησαν επεισόδια προσαρμογής των ποδιών του Σύριζα έτσι που τώρα να χωράνε στα παπούτσια που κληρονομεί από το αποθανόν  ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω πέντε σημεία, που κι αυτά ημίμετρα ήταν, ξεχάστηκαν. Τώρα έχουμε  τα πρώτα και άμεσα κυβερνητικά πέντε "τέρατα και σημεία" του Σύριζα που πάει να παρουσιάσει σαν γεφύρωμα της "ρήξης" της Ελλάδας με την ΕΕ.

 ♋♋♋♋♋

Τι θα παρουσιάσουμε εμείς, οι κάργα ριζοσπάστες, λοιπόν, αύριο στους επιβήτορες μας με αγγελιαφόρο τον Γιάνη;


  • Συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου. Δηλαδή την ανάγκη να μας δοθεί χρόνος για να τους πείσουμε ότι είμαστε καλύτεροι (Καραγκιόζηδες) από τους προηγούμενους. Και να υπενθυμίσουμε ότι δεν συμφέρει κανένα να καεί το χαρτί μας τόσο γρήγορα.
  • Θα ορκιστούμε ότι το 70% του μνημονίου θα το κάναμε εμείς και χωρίς μνημόνιο. Και ότι για το υπόλοιπο τώρα δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε κάτι που  θα τους δυσαρεστούσε.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ από τους προηγούμενους. Εμείς θα το βελτιώσουμε ανεβάζοντας το ποσοστό στο 1,5%. Έτσι, για να τους πείσουμε ότι στην ουσία είμαστε πιο μνημονιακοί, έστω και κατά 0,01 %.
  • Το χρέος, μπορεί να αναδιαρθρωθεί μέσω ενός μενού από swaps. Το τι ακριβώς swaps έχουμε κατά νου, θα το προφέρει κατ' ιδίαν και ψιθυριστά ο αγγελιαφόρος μας. Πάντως, ήδη γνωρίζουν πως ο όρος 'swap' μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά δεν σημαίνει κούρεμα ούτε διαγραφή χρέους.
  • Θα αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ. Θα τους θυμίσουμε ότι την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που παρουσίασε ο κ. Γκουρία, το Νοέμβριο του 2013, την στήριξε και η προηγούμενη κυβέρνηση που τους άρεσε καλύτερα. Μάλιστα ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης είχε πει πως η κυβέρνηση του θα  υιοθετούσε τις προτάσεις  "επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος". Εμείς θα φέρουμε και τον κ. Άνχελ Γκουρία μαζί μας για να μην έχει κανείς αμφιβολία για τις προθέσεις μας.

Αυτό δεν είναι επανάληψη της ιστορίας σαν τραγωδία ή φαρσοκωμωδία, αλλά σαν τσίρκο.

1 σχόλιο: