Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

για να καταπολεμήσεις τη διαφθορά



σκίτσο: κώστας κουφογιώργος


για να καταπολεμήσεις τη διαφθορά:
  • πρώτο, θα πρέπει να διακρίνεις και να ξεχωρίζεις την διεφθαρμένη από το αγνή πρόθεση στην πολιτική, και αυτό είναι δύσκολο όταν αυτοί που έχουν ακόμα αγνές προθέσεις είναι μια μειονόμενη  μειοψηφία 

  • δεύτερο, πρέπει να θέλεις να το κάνεις, κι αυτό είναι πολύ δύσκολο εάν αρνείσαι να δεις και να αντιμετωπίσεις τη διαφθορά σαν συστημικό γνώρισμα της κεφαλαιοκρατίας   

  • τρίτο, πρέπει να μπορείς να το κάνεις αποτελεσματικά, κι αυτό είναι απίθανο αν δεν αναθέσεις  το καθήκον στα θύματα της διαφθοράς. Σε αυτούς που συμβαίνει να είναι οι φτωχότεροι της κοινωνίας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διεφθαρμένοι φτωχοί)που συμβαίνει συχνότερα να πέφτουν θύματα διαφθοράς, που συμβαίνει να έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να επωφεληθούν σ' ένα φαύλο κράτος διαφθοράς - δηλαδή το καθήκον πρέπει να ανατεθεί στους εργάτες.    

  • Τέλος, ακόμα και σε συνθήκες ιδανικότερες από αυτές στο εδώ και τώρα μας, πρέπει να μην παραβλέψεις και το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο d.n.a και το ανθρώπινο είδος πάντα (ή για μεγάλο διάστημα στα βάθη του μέλλοντος) θα αναπαράγει δείγματα ατόμων που θα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το οποιοδήποτε σύστημα θυσιάζοντας το κοινό καλό για ιδιοτελή οφέλη.

    **********

    σκέψη με αφορμή την παρακάτω είδηση
     Έναν ακόμα θεσμό απέκτησε το αστικό κράτος, αυτόν του «Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση 
    της Διαφθοράς» και την περασμένη Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Μέσων Ενημέρωσης διοργάνωσε εκδήλωση για να τον συστήσει στα μέσα ενημέρωσης και «να ξεκινήσει η προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών κατά της διαφθοράς».Από τις συστάσεις γίνεται φανερό ότι στόχος του νεότευκτου θεσμού είναι να συνδράμει τη γενικότερη προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα σάπιο φαινόμενο που παράγεται και αναπαράγεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, άρα τον πλουτισμό, με κάθε μέσο, αυτή είναι η υπέρτατη αξία του. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να φορτώσει στη «διαφθορά» τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και το γεγονός ότι αυτό το σάπιο σύστημα μπορεί να καθαρίσει τη σαπίλα του και αν την καθαρίσει θα είναι σε όφελος του λαού. Στάχτη στα μάτια του λαού και αποπροσανατολισμός από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η εκμετάλλευση, δηλαδή η νόμιμη κλοπή του πλούτου που παράγουν η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. 'Η από το γεγονός ότι η κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και δεν οφείλεται «στα λαμόγια και στους κλέφτες πολιτικούς». Ριζοσπάστης


    υγ

    Για το πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί η διαφθορά σε τούτο το φαύλο κράτος, η παρακάτω είδηση είναι ένα παράδειγμα. 

    «Ενα απόλυτα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι επόμενο να στελεχώνεται από ανάλογης ποιότητας άτομα», τιτλοφορούσαμε την ανάρτησή μας στην οποία σχολιάζαμε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για τις επενδύσεις χρυσού στη χώρα, υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κοινοπραξίας Fidelity, της εταιρείας που πρόσφατα εξασφάλισε -μέσω της συμμετοχής της στον επιχειρηματικό όμιλο «Eldorado Gold»- άδειες για την εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων στη Χαλκιδική και στον Έβρο.

    Τώρα που δόθηκαν στην δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών ο Μηταράκης εμφανίζεται να αγόρασε στο Λονδίνο ακίνητο αξίας 1.319.023,92 ευρώ.  Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Μηταράκης δηλώνει ότι να κατέχει τίτλους αξίας άνω των 155.000 λιρών Αγγλίας, της εταιρείας Fil UK Pension Plan, θυγατρική του ομίλου Fidelity. 

    Γενικότερα αν και το πόθεν έσχες δεν είναι παρά ένα αίσχος, οπότε δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε τι δηλώνουν οι πολιτικοί, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Μηταράκης δεν είχε περιθώριο να μην δηλώσει αυτές τις «επενδύσεις» που επέλεξε να κάνει και αυτό μας δίνει μια «εικόνα» για το πόσο «προσοδοφόρα», είναι τα κυβερνητικά πόστα.  

    ***
    το σκίτσο το δανείστηκα από εδώ 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου