Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

στον Καναδά



Ο Καναδάς είναι μια απο τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Σε σχέση με την ποιότητα ζωής, βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες χώρες του κόσμου. Όμως κι εκεί  αυξάνεται ανησυχητικά η κοινωνική ανισότητα . 



Τις δεκαετίες του 1950- 1960, το πλουσιότερο 1%  πήρε το 8% από την αύξηση του κοινωνικού εισοδήματος.

Μεταξύ του 1997 και 2007, το πλουσιότερο 1% πήρε το 32%.

Τα νούμερα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Πχ. Στο Οντάριο μεταξύ του 1982 και 2010 το πλουσιότερο 1%  είδε αύξηση του εισοδήματος του κατά 71%


Μεταξύ 1987 και 2009 το πλουσιότερο 20% έγινε ακόμα πιο πλούσιο κατά 38%, ενώ το φτωχότερο 20% έγινε ακόμα πιο φτωχό των φτωχών με μείωση του εισοδήματος του κατά 20%.

Το μέσο 20% δεν επηρεάσθηκε απο αλλαγή του εισοδήματος του.   

Το πλουσιότερο 1%  πήρε 15 φορές περισσότερο εισόδημα από το αυτό που πήρε ο μέσος Καναδός. Ο πλούτος είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στις πόλεις Κάλγκαρυ, Τορόντο Βανκούβερ.

25 Καναδικές οικογένειες εμφανίζονται στο Forbes με περιουσία άνω του ενός  δισ. δολαρίων.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι όταν μειώνεται η συμμετοχή στον συνδικαλισμό (πράσινη γραμμή στο κάτω διάγραμμα) αυξάνεται η ανισότητα εισοδήματος (κόκκινη γραμμή).




Η αεροφωτογραφία Α δείχνει μια περιοχή όπου κατοικεί το φτωχό τμήμα του πληθυσμού στο Regent Park, Τορόντο, στριμωγμένοι σε πολυκατοικίες, λίγο πράσινο, πολύ οδική κυκλοφορία.

 
Η αεροφωτογραφία Β δείχνει μια περιχή πλουσίων, στο Oakfield, Οντάριο. Δίπλα από μια Λίμνη, μεγάλα σπιτια  με πισίνες, πολύ ιδιόκτητο πράσινο, προστατευμένα από παρείσακτους. Οι oι δρόμοι οδηγούν στα σπίτια και πίσω. Δεν είναι για περαστική κυκλοφορία.







Λοιπόν...
Οι πλούσιες χώρες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αναφορά με την άνοδο της ανισότητας και της φτώχιας.

Ο Καναδάς επιβεβαιώνει οτι όσο λιγότερο οργανωμένοι είναι οι εργάτες τόσο περισσότερο το πληρώνουν με αυξανόμενη φτώχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου