Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο σκοταδισμός της συντήρησης (περί ναρκωτικών)


Τις προηγούμενες μέρες συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «περί ναρκωτικών». Το νομοσχέδιο, με «Δούρειο Ιππο» άρθρα για την επιεική μεταχείριση εξαρτημένων ατόμων που διέπραξαν αδικήματα, στόχο έχει τη γενίκευση της υποκατάστασης και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Με πρόσχημα, δηλαδή, κάποιες θετικές διατάξεις, η κυβέρνηση έφερε άλλον ένα νόμο που κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε να έχει αν ο πραγματικός στόχος ήταν η προσπάθεια καταπολέμησης των ναρκωτικών. Και κάτω από αυτό το πνεύμα του νόμου, οι όποιες θετικές του διατάξεις για τους χρήστες... απλά θα μένουν «κενό γράμμα».
Η ενίσχυση και γενίκευση της υποκατάστασης σημαίνει συντήρηση του ίδιου του προβλήματος των ναρκωτικών. Μάλιστα, και ίδια η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο φτάνει στο σημείο να κατοχυρώνει τον όρο συντήρηση! Τι σημαίνει όμως συντήρηση; Είναι μια άκρως αντιδραστική λογική που λέει ότι ο χρήστης δεν έχει ελπίδα θεραπείας, δεν έχει δυνατότητα απεξάρτησης, θα βρίσκεται μονίμως μέχρι να πεθάνει θαμμένος στις ουσίες, άρα το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος γι' αυτόν είναι να του παρέχει το ίδιο τις δόσεις του (ή, ακόμα χειρότερα, να εποπτεύει ιδιώτες γιατρούς και φαρμακεία που θα συνταγογραφούν δόσεις υποκατάστατων, δηλαδή ναρκωτικών). Με αυτό τον ακραίο και σκοταδιστικό τρόπο έχει καταλήξει να λειτουργεί η υποκατάσταση στη χώρα μας και το νέο νομοσχέδιο κινείται ακριβώς σε αυτή τη λογική.
Ομως, η πραγματικότητα δείχνει ότι ο χρήστης μπορεί πραγματικά να κερδίσει πίσω τη ζωή του, μπορεί να απεξαρτηθεί και τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα παραδίδουν κάθε χρόνο στην κοινωνία εκατοντάδες ανθρώπους καθαρούς, που είναι ζωντανά παραδείγματα γι' αυτή τη δυνατότητα απεξάρτησης. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να ενισχύσει αυτά τα προγράμματα που ανοίγουν πόρτες στη ζωή, τα αφήνει να μαραζώνουν και τα στραγγαλίζει οικονομικά. Επιπλέον, στραγγαλίζει και αφήνει στον αέρα τα Κέντρα που έχουν ως αποστολή την πρόληψη. Αντ' αυτού, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες να μπουν στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης και απεξάρτησης. Μα ο ιδιώτης που θα μπει στην απεξάρτηση θα έχει συμφέρον να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εξαρτημένοι εν δυνάμει πελάτες του!
Να, λοιπόν, γιατί ακυρώνονται στην πράξη οι όποιες ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου για την ποινική αντιμετώπιση των χρηστών: Γιατί επιείκεια στο χρήστη είναι να τον βοηθήσεις να απεξαρτηθεί και να κερδίσει τη ζωή του και η κυβέρνηση περιορίζει δραματικά αυτή τη δυνατότητα μέσα από τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη γενικότερη πολιτική της πάνω στο θέμα των ναρκωτικών. Κι αυτή η πολιτική αντικειμενικά οδηγεί σε αδιέξοδα. Διευρύνει την εξάρτηση, διογκώνει τις πιάτσες κι έρχεται μετά η κυβέρνηση να αξιοποιήσει και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς απέναντι στους χρήστες, όπως έγινε με την προχτεσινή επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας στις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι μονόδρομος για το λαό η ένταση της πάλης για πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη με πλήρως δημόσιες και δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
(http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7332204)
***

RED ROCK VIEWS: Δανείστηκα τις φωτογραφίες από το daily mail - δείχνουν την 'εξέλιξη' ενός ατόμου που κάνει χρήση μεθαδόνης – ένα από τα υποκατάστατα στα οποία αναφέρεται το άρθρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου