Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Καταψηφίσθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το κοινοβούλιο

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ

Με μαζικό και μαχητικό μπλοκ συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση στη Λευκωσία η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στην Κύπρο
Καταψηφίσθηκε κατά την συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής το σχέδιο που αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για τον εφάπαξ φόρο («κούρεμα») στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Συγκεκριμένα, 36 βουλευτές καταψήφισαν, κανένας βουλευτής δεν υπερψήφισε ενώ οι 19 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού απείχαν. Το ΑΚΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ έκανε πρόταση για λύση εκτός τρόικας με 15 σημεία.
Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων την ίδια ώρα με την συνεδρίασης της Ολομέλειας του Σώματος. Πλήθος κόσμου είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ και το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Στην κεφαλή της συγκέντρωσης ήταν το μπλοκ του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ. Ξεχώρισαν επίσης για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών. Ισχυρή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έξω από το Κυπριακό Κοινοβούλιο απεύθυναν η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στην Κύπρο και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στην Κύπρο, με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Σύγκρουση με ΕΕ, ΔΝΤ, αστικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα». Επίσης, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φώναζαν συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά, Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ενώ τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι υπόλοιποι διαδηλωτές.
Στις 5 μ.μ. την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του κοινοβουλίου της Κύπρου, ενώ για την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου έχει συγκαλέσει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο της Κύπρου.
Την Τρίτη, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ο Νίκος Αναστασιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Όπως είπε, η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα. Ερωτηθείς πώς θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της. Λίγο αργότερα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι' αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη, προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν».
Το πρωί της Τρίτης, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής και συζήτησε το νέο κείμενο νόμου για το εφάπαξ «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Στο Νομοσχέδιο (το οποίο κατά την συνεδρίαση στο κοινοβούλιο απορρίφθηκε) σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως:
(α) για κάθε ευρώ μέχρι και είκοσι χιλιάδες (20.000), με συντελεστή 0,00%,
(β) για κάθε ευρώ πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) μέχρι και εκατό χιλιάδες (100.000) με συντελεστή 6,75%,
(γ) για κάθε ευρώ πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000) με συντελεστή 9,90%».
ΚΚΕ: Ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις
 Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο σε ανακοίνωση του τονίζει:
«Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. Είναι αποτέλεσμα αφ' ενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφ' ετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα αποκαλύπτουν ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδιζόταν.
Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο "όχι"» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στο δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟικός "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη"».
Επίσης, με παρέμβαση στη Βουλή ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην απομυθοποίηση του ρόλου της ΕΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΕ και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό, στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που δέχονται λυσσαλέα επίθεση από την ΕΕ και τις δυνάμεις του κεφαλαίου (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ).
Αντίθετα με το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις τους με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι ουσιαστικά έχουν το μυαλό τους στη σταθεροποίηση του συστήματος.
Κλειστές οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο
Με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι τράπεζες θα είναι κλειστές σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 19 και 20 Μάρτη αντίστοιχα. Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν επίσης κλειστά τις ίδιες μέρες.
Κανονικά θα λειτουργούν οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές 24ωρης εξυπηρέτησης, παρά τη διήμερη τραπεζική αργία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού.
«Έχουν δοθεί εντολές όπως οι ATM να τροφοδοτούνται έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να εξυπηρετείται», ανέφερε η Α. Στυλιανού. Διευκρίνισε ότι λόγω της κήρυξης της τραπεζικής αργίας, αναστάλθηκαν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη και το κυπριακό Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.
Συνεχίζονται οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης, πληροφορίες για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών
Συνεχίζονται οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με ηγέτες κρατών και στελέχη των διακρατικών ενώσεων των μονοπωλίων, μία μέρα μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, κάτι που ο κ Σαρρής διαψεύδει. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη.
Οι εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο φέρνουν στο φως τις υπαρκτές αντιθέσειςκαι τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ.
 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου