Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Unicef: 1.800 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από μολυσμένο νερόΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού η Unicef δημοσιοποίησε στοιχεία για την παιδική θνησιμότητα που σοκάρουν. Κυριότεροι λόγοι θανάτου το ακάθαρτο νερό, οι συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης

Περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο από διαρροϊκές ασθένειες και από αυτούς τους θανάτους περίπου 1.800 συνδέονται με το νερό και την υγιεινή.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η UNICEF, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που είναι στις 22 Μαρτίου, και καλεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες να θυμούνται ότι πίσω από τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται τα πρόσωπα των παιδιών.
''Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στους μεγάλους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο'' λέει ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF.

Το 90% της παιδικής θνησιμότητας συνδέεται με το μολυσμένο νερό
''Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά του νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε μέρα, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης''.
Σχεδόν το 90% των θανάτων παιδιών από διαρροϊκές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή. Παρά την έκρηξη του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτοί οι θάνατοι έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, από 1,2 εκατομμύρια κάθε χρόνο το 2000 σε περίπου 760.000 το χρόνο το 2011. Για τη UNICEF, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Οι ''πρωταθλήτριες'' χώρες
Τα στοιχεία της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα δείχνουν ότι περίπου οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν σε μόνο πέντε χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα. Δύο χώρες μαζί - η Ινδία (24%) και η Νιγηρία (11%) - παρουσιάζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Αυτές οι ίδιες χώρες έχουν, επίσης, σημαντικούς πληθυσμούς χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 119 εκατομμύρια είναι στην Κίνα, 97 εκατομμύρια στην Ινδία, 66 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 36 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 15 εκατομμύρια στο Πακιστάν.

Ζοφερά τα στοιχεία για την αποχέτευση
Τα στοιχεία για την αποχέτευση είναι ακόμη πιο ζοφερά, τονίζει η UNICEF. Αυτοί που στερούνται βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής σε αυτές τις χώρες είναι: στην Ινδία 814 εκατομμύρια, στην Κίνα 477 εκατομμύρια, στη Νιγηρία 109 εκατομμύρια, στο Πακιστάν 91 εκατομμύρια και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 50 εκατομμύρια.
Όπως τονίζει η UNICEF, οι πρόοδοι που έχουν ήδη σημειωθεί από το 1990, δείχνουν ότι με την πολιτική βούληση, με επενδύσεις και με έμφαση στην ισότητα  ίσως μόνο μέσα σε μια γενιά. κάθε παιδί να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/news247

***


red rock views - Για ποια "πολιτική βούληση  με έμφαση στην ισότητα" μιλάει η UNICEF;
Αυτή που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους βυθίζοντας την πλειονότητα της ανθρωπότητας στην φτώχια και καταδικάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια  σε συνθήκες ζωής που μόνο σαν κόλαση μπορεί να περιγραφτεί;

Υπάρχουν "επενδύσεις" στον καπιταλισμό με σκοπό κατι άλλο εκτός από το κέρδος, η μήπως μπορούν ν΄ αλλάξουν  οι "συνήθειες" των πανίσχυρων πολυεθνικών που λυμαίνονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγες του πλανήτη καταστρέφοντας την φύση και ότι είναι ακόμα ζωντανό σ΄ αυτήν; 

http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-normal/public/Media/20130320/peinasmena-paidia.jpg?itok=uzMqquT9Αν δεν βρωμίσουν το νερό μετατρέποντας το σε τοξικό δηλητήριο, θα το μετατρέψουν σε εμπόρευμα. Που και σε ποία εποχή αυτή η διεστραμμένη ελίτ που κυβερνά τον κόσμο υπολόγισε την υγεία των λαών, πότε έδωσε αξία στην ζωή του ανθρώπου. 

Στην εποχή που ζούμε οι καπιταλίστες ούτε για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης δεν δίνουν σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου