Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

η ιστορία του Ιωνά




Ξέρεις την ιστορία του Ιωνά;


Ο Θεός τον έστειλε να κηρύξει το θέλημα του και να πείσει τους κάτοικους της Νινευή ν΄ αλλάξουν τους αμαρτωλούς τρόπους τους. Ο Ιωνάς  σκέφτηκε πως αν ο θεός είχε σκοπό να τους τιμωρήσει δεν θα τον έστελνε να τους αλλάξει ιδεολογία και τρόπους. Κι επειδή ήταν θυμωμένους με τους ανθρώπους και θεωρούσε ότι τους άξιζε μόνο η τιμωρία του θεού, έβαλε πλώρη στην αντίθετη ρότα, προς ένα τόπο που ονομαζόταν Θαρσίς.

Μια καταιγίδα απείλησε το πλοίο, κι ο Ιωνάς κατάλαβε ότι ο ίδιος ήταν η αιτία του προβλήματος. Προσφέρθηκε λοιπόν να πέσει στα κύματα για να μην πάρει στο λαιμό του το πλήρωμα. Σύντομα βρέθηκε και στην κοιλιά μιας φάλαινας.  
Για τρεις ολόκληρες μέρες προκαλούσε δυσπεψία στην φάλαινα, ενώ παρακαλούσε τον θεό να του δώσει άλλη μιαν ευκαιρία για να διορθώσει το λάθος του. Η φάλαινα τον ξέρασε κοντά στον γιαλό κι ο Θεός ξανάστειλε τον Ιωνά στην αρχική αποστολή του. Στην Νινευή ο Ιωνάς δίδαξε τον τρόπο του θεού στους Νινευίτες, αυτοί μετανόησαν και ο Θεός τους συγχώρησε.  Αντί να χαρεί ο Ιωνάς, δυσαρεστημένος πήγε κι έκατσε σ’ ένα αμπέλι του. Εκεί που θωρούσε τον καρπό με ευχαρίστηση, ο θεός ξέρανε το αμπέλι κι ο Ιωνάς στενοχωρήθηκε τα μάλα.  

«Τι έχεις;» τον ρωτά ο θεός.
«Ύψιστε, έκανα το θέλημα σου, κι εσύ σαν ανταμοιβή με λύπησες που χάλασες τα κλίματα ενώ ξέρεις ότι αγαπώ τ’ αμπέλια μου και το καλό κρασί» απάντησε.
Και ο θεός του είπε: «λυπήθηκες που χάλασα λίγα κλίματα μα δεν είχες λύπηση για τους τόσους Νινεβιτες και ευχόσουν να πέσει ο χαλασμός μου στα κεφάλια τους και στα κεφάλια των παιδιών τους.

Φτωχέ Ιωνά. Δεν είμαι εγώ, ο θεός σου, αυτός που θέλει και που φέρνει την δυστυχία των ανθρώπων, είσαι εσύ ο άνθρωπος».


Κι εγώ, που έπαψα να είμαι θεοφοβούμενος, θα έλεγα  ότι αυτοί που αγαπούν την θρησκεία τους περισσότερο από τους ανθρώπους πάσχουν απο μια συναισθηματική φτώχια  που τους κάνει ικανούς να διαπράξουν εγκλήματα ή να ανεχτούν το κρίμα .

1 σχόλιο: