Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πλουτίζοντας από την πείνα

clipboard23

Οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί όπως η GoldmanSachs αποδεικνύεται οτι κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια “στοιχηματίζοντας στις μελλοντικές εμπορικές συναλλαγές τροφίμων.

Οργανώσεις με μελέτες κατηγορούν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οτι κερδοσκοπούν πάνω στην πείνα και τη φτώχεια χειραγωγώντας τις αγορές. Οι χρηματιστές απαντούν ισχυριζόμενοι οτι το κέρδος προκύπτει από την αύξηση της κατανάλωτικής δυνατότητας στην Κίνα.

Οι τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχουν αυξηθεί πάνω από το διπλάσιο τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) που περιλαμβάνει τις τιμές για τα πέντε βασικά διατροφικά εμπορεύματα, υπολογίζει ότι από το 2008 μέχρι το 2011 οι τιμές τους αυξάνονταν κατά 50% κάθε χρόνο.

Η αύξηση αυτή αποτέλεσε και μία από τις βασικές αιτίες που πυροδότησαν τις μεγάλες αραβικές εξεγέρσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση των καθεστώτων στις χώρες της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Το 2013 θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μια χρονιά που θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση των αγροτικών προϊόντων καθώς αναμένεται η χειρότερη σοδειά των τελευταίων 50 χρόνων για τις ΗΠΑ, ενώ εξίσου καθοδική θα είναι η αγροτική παραγωγή σε Ρωσία και Ουκρανία. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας τεράστιας διατροφικής κρίσης.

food-predictive-validation-quantitative
 
Την ίδια στιγμή, τα κέρδη μετρώνται σε εκατομμύρια για αυτούς που πρόλαβαν να επενδύσουν στις τιμές των προϊόντων.

Η GoldmanSachs εκτιμάται ότι κέρδισε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το 2012, επενδύοντας τα χρήματα των πελατών της σε μια σειρά από “μαλακά εμπορεύματα” (σιτάρι, καλαμπόκι, καφέ, ζάχαρη) σύμφωνα με το Κίνημα Παγκόσμιας ανάπτυξης.

“Ενώ σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, οι τραπεζίτες της GoldmanSachs ταΐζουν τα μπόνους τους στοιχηματίζοντας στις τιμές των τροφίμων. Η οικονομική κερδοσκοπία εκτινάσσει τις τιμές των τροφίμων και η GoldmanSachs είναι ο Νο 1 ένοχος, δήλωσε στην εφημερίδα Independent η Κρίστιν Χέι, μέλος του Κινήματος Παγκόσμιας Ανάπτυξης.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι το HedgeFundArmajaro το οποίο σχεδόν μόνο του εκτίναξε την παγκόσμια τιμή του κακάο στο υψηλότερο των τελευταίων 33 χρόνων τον Ιούλιο του 2010, αγοράζοντας περίπου το 15% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η χρήση του καλαμποκιού στην παραγωγή βιοκαυσσίμων που έδωσε επιπρόσθετη ώθηση στις τιμές από το 2007 και μετά όπως φαίνεται και από το διάγραμμα. Μεγάλο μέρος της παραγωγής των μεγαλοτσιφλικάδων αγοράζεται από τα εργοστάσια αιθανόλης με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαθέσιμη παραγωγή και έτσι να αυξάνεται το κόστος.

Πολλοί χρηματιστές παρά τις επικρίσεις απορρίπτουν τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι θα συνεχίσουν να υποβάλουν προσφορές για τις τιμές των τροφίμων. Το Σάββατο, το μεγαλοστέλεχος της DeutcheBankJuergenFitsche στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διατροφή και τη Γεωργία δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να προσφέρει χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με γεωργικά προϊόντα. ” Οι Γεωργικές αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στους αγρότες και τη βιομηχανία τροφίμων” είπε.

Η στάση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια σιωπηλή μαζική δολοφονία αφού στερεί την πρόσβαση στα βασικά είδη διατροφής σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στα όριο της φτώχειας ή λίγο πάνω από αυτό.

Πηγή: alfavita.gr via noborders society/praxis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου