Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τσίπρας και αμερικανική συνταγή



"Πρέπει, όμως, να πούμε και κάτι άλλο. Την «αμερικανική συνταγή» δεν μπορείς να την επιλέγεις α λα καρτ, όπως σε βολεύει. Αναπόσπαστο κομμάτι της είναι μια απάνθρωπα απελευθερωμένη αγορά εργασίας, μαγαζιά που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, πανεπιστήμια που στηρίζονται στη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα κλπ. κλπ. Οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες στις οποίες μπήκε ως ελέγχων βασικός μέτοχος το κράτος συνέχισαν να λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, όχι ως ΔΕΚΟ...
Εχουμε σίγουρα βρει στην Αμερική, και ειδικότερα στην κυβέρνηση Ομπάμα, ένα «σύμμαχο», ο οποίος προσπαθεί να πείσει την κ. Μέρκελ να αλλάξει ρότα ως προς την πολιτική της λιτότητος. Από την άλλη, όμως, Ομπάμα και Μέρκελ δεν διαφωνούν πολύ, ίσως και καθόλου, στο πώς πρέπει να λειτουργεί μια καπιταλιστική οικονομία στις μέρες μας. Η «αμερικανική συνταγή» έχει δύο όψεις που είναι αναπόσπαστες: τη δημοσιονομική, αλλά και αυτή της πλήρως απελευθερωμένης πραγματικής οικονομίας".

 Ταδε έφη Αλέξης Παπαχελάς -  kathimerini



"Η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο τη στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο "κοινωνική δικαιοσύνη", ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό». Αυτά δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ. Οτι, δηλαδή, ο Ομπάμα ασκεί φιλολαϊκή πολιτική, σε μια χώρα με τα εκατομμύρια αστέγων, τρεφόμενων σε συσσίτια, ανέργων, με πολέμους, στρατούς κατοχής σε Ιράκ, Αφγανιστάν, με επεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία κ.λπ. Είπε ακόμη: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε. Υπάρχουν όμως και δεσμοί ισχυροί». Και υποσχέσεις να τιθασεύσει την αντιιμπεριαλιστική συνείδηση του λαού. Τόσο φιλοαμερικάνος. Ο θαυμασμός και η εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική Ομπάμα, μπροστά στην επιχειρηματική και πολιτική ελίτ των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν πόσο ψεύτικα και υποκριτικά ήταν τα όποια ριζοσπαστικά συνθήματα, όπως ακύρωση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, που χρησιμοποίησε πριν τις εκλογές και για ποιο σκοπό. Οταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιάντροπα και φανερά, δίνει αυτά τα διαπιστευτήρια στους εκπροσώπους των αμερικανικών μονοπωλίων, τότε ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να καταλάβει τι είδους συζητήσεις γίνονται και τι είδους υποσχέσεις δίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες και τις μη δημόσιες συναντήσεις".


Τι παραισθησιογόνο πήρε ο Αλέξης. Σίγουρα δεν άκουσε την ίδια ομιλία που ακούσαμε κι εμείς; Αν δεν πείρε τίποτε, τότε ή μας  δουλεύει, ή πάσχει από ψύχωση


"Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε πως και το ταξίδι του στο Βερολίνο αποσκοπούσε στην εξεύρεση «συμμάχων» για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις ΗΠΑ θα βρει πιο ευήκοα ώτα, λέγοντας: «Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές».
Τέλος, ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, είναι η άποψη που εξέφρασε ότι μια χώρα «πρέπει να έχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική». Τα ίδια επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας και στη συνάντηση που είχε με Αμερικάνους αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε θέση να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Να έχει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εξωτερική πολιτική ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα»".(rizospastis)


Πόρνη μου εωσφόρα
Πήρες μια κατηφόρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου