Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Για το Καταστατικό του ΚΚΕ (επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα)

1. Οι απόψεις που εκφράστηκαν για το καταστατικό στο Ριζοσπάστη στις 12/1 (σελίδα 12) από τον Γιώργος Πολυμερίδη, θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν βάση και μπορούν να ενταχθούν στο Καταστατικό ή να ληφθούν σοβαρά υπ' όψη από τα μέλη του Κόμματος. Με εξαίρεση την παρατήρηση Ν. 4, την οποία και θεωρώ αχρείαστη και επιζήμια για την πρακτική λειτουργία του Κόμματος, οι υπόλοιπες παρατηρήσεις ωστόσο βοηθούν τόσο στη βαθύτερη ιδεολογική ατσάλωση του κόμματος όσο και στην εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και λειτουργίας του.
2. Το Κόμμα μπορεί να αναπτύσσει επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της δυνατότητάς του να ενημερώνει, ιδεολογικά και πολιτικά το λαό για τις θέσεις του, να αναπτύσσει τη μαζική πολιτική διαφωτιστική του δραστηριότητα στα πλαίσια της προώθησης της πολιτικής του.
Η παραπάνω άποψη είναι σωστή και ορθώς υπάρχει στο Καταστατικό του ΚΚΕ, έχοντας ωστόσο πλέον αρκετή πείρα για το πώς η ίδια η καπιταλιστική κρίση και οι νόμοι της αγοράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το χτύπημα του κόμματος οικονομικά και ιδεολογικά προτείνω:
Α. Να υπάρχει πλήρης και συνεχής ενημέρωση των κομματικών μελών και στελεχών για τις επιχειρήσεις που κατέχει το κομμουνιστικό κόμμα και τη λειτουργία τους. Να υπάρχει προτεραιότητα στην κατοχή επιχειρήσεων όπως της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ που έχουν καθημερινό αντίκτυπο στη λειτουργία του κόμματος.
Β. Οι εργαζόμενοι σε αυτές να είναι κομματικά μέλη. Αυτό δε θα μας σώσει βέβαια από τα πυρά του αστικού Τύπου (βλέπε το παράδειγμα για το portal του «902») αλλά είναι μια πιο έντιμη απ' την πλευρά μας στάση που εξηγείται στο λαό σαφώς πιο εύκολα. Αν καταστεί αδύνατον να δουλεύουν μόνο κομματικά μέλη στις επιχειρήσεις του Κόμματος, τότε πρέπει να αξιοποιηθεί η ΚΝΕ και ο κοντινός περίγυρος του ΚΚΕ.
Γ. Οι επιχειρήσεις του Κόμματος αν και αναγκάζονται να λειτουργούν στα καπιταλιστικά πρότυπα λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται, πρέπει παράλληλα να τονίζουν με κάθε δυνατό τρόπο ότι αποτελούν μέσα ενός κομμουνιστικού κόμματος που παλεύει για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Δ. Σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου και ειδικότερα μη κομματικού μέλους πρέπει να φροντίζει το Κόμμα και η ΚΝΕ με επιπλέον οικονομικές εξορμήσεις να προσφέρουν μια πρώτη βοήθεια στους απολυμένους. Αυτό δεν είναι φιλανθρωπία ούτε μικροαστισμός. Αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο ΚΚΕ (για πολλά χρόνια μερικών από αυτούς) και τέλος πάντων ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια τα οποία ζούμε. Η εργατική τάξη θα αναγνωρίσει την προσπάθειά μας και θα μας στηρίξει με όσα μέσα διαθέτει.

Ξενοφώντας Μακρόπουλος
ΜΑΣ ΦιλοσοφικήςΦίλος του Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου