Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ποτέ δεν ξέρεις...


Κατά τους Financial Times (online), ο Τσίπρας ζήτησε από τις αρχές της ευρωζώνης ένα νέο, τρίτο "πακέτο διάσωσης" σε μια δραματική προσπάθεια αναζήτησης σανίδας σωτηρίας, ώρες πριν από τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας "διάσωσης" της χώρας.
Το αίτημα, που απέστειλε στα ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (με αποθεματικα της ταξης των 500 δισ. Ευρω), θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με μια δήλωση από το γραφείο του πρωθυπουργού. Το αίτημα εμπεριέχει ειδικη έκκληση επίσης για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε η δήλωση. 
Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν αρνηθεί να συζητήσουν οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος "διάσωσης", αλλά έχουν ανοιχτά αναγνωρίσει ότι μια αναδιάρθρωση - που πιθανόν να είναι με τη μορφή επιμήκυνσης προγραμμάτων αποπληρωμής για τα τρέχοντα δάνεια "διάσωσης" απ' την ευρωζώνη - θα μπορούσε να είναι μέρος των συνομιλιών για ένα επακόλουθο πρόγραμμα. 
«Από την πρώτη στιγμή, κάναμε σαφές ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν είναι το τέλος αλλά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό», ανέφερε η δήλωση. «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος θα  αναζητά μια βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ."
Σφίγγουν οι πρωκτοί; Ή πίεση ανέβηκε.

Μπροστά στην πύλη του ιερατείου, το ένα μετά το άλλο, τα ιερά τέρατα εμφανίζονται ως να μην έχουν διόλου  δυσκολία με ανερυθρίαστα ψέματα να πάρουν θέση δήθεν διαλλακτικού εταίρου για να επαναλάβουν τον εκβιασμό τους, εκτός από πρακτικά και λεκτικά, διαγγελματικά, κι όχι πλέον στους ("allegro ma non troppo") δουλοπρεπείς, αλλά τώρα απευθυνόμενοι άμεσα στον ελληνικό λαό. "Η πόρτα είναι ακόμα ανοικτή του λένε, "φτάνει να πεις το Ναι". Και τα άθλια φερέφωνα τους εδώ, (μαζί τους κι ο Σύριζα σ' αυτό) του λένε: "αν δεν παραμείνεις δέσμιο τετράποδο, λαέ, είσαι χαμένος, καταδικασμένος... σημαδεμένος για το σφαγείο"

Ο σκοπός αυτής της ανήκουστης ως τώρα, κατάφωρης επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας είναι ο συντονισμός τους με τα εγχώρια ανδρείκελά τους στην προσπάθεια μετατροπής του δημοψηφίσματος σε δίλημμα: "Ναι στην Ευρώπη ή Όχι στην Ευρώπη και έξοδος". Έτσι, "χαλούν τη σούπα" των χαμερπών της κυβέρνησης που, ενώ τους έγλυφαν για πέντε μήνες χωρίς να τους πείσουν ότι ήταν οι καλύτεροι θεράποντες της Ευρωπαϊκής "ιδέας", ξαφνικά τώρα αποφασίζουν να ζητήσουν από το λαό να καταψηφίσει ένα τελεσίγραφο, μόνο και μόνο για να  επιβραβεύσει το έσχατο όριο της δικής τους δουλικότητας.

Λένε, φυσικά, ασύστολα ψέματα αυτά τα τέρατα. Στις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης ο εκβιασμός και αλαζονική αδιαλλαξία τους όντως εκφράστηκε και σε μορφή τελεσιγράφου. Οι ψεύτες, όμως, βγάζουν ψεύτη το παιδάκι που του χάιδευαν το μάγουλο και του έδιναν φιλάκια. Εν τούτοις, το παιδί τους δείχνει ακόμα τον δέοντα σεβασμό. Και ξέρετε γιατί; Γιατί σκοπεύει να τους ξανασυναντήσει. Διότι ή λογική της τελευταίας μανούβρας του έγινε με γνώμονα τη υπεράσπιση της δικής του καριέρας και των φίλων του. Ή πλήρης συνθηκολόγηση θα τον μετέτρεπε σε ένα Παπαδήμου. Οι εταίροι του πίστεψαν, με τόσες υποκλίσεις που τους έκανε, ότι θα δεχόταν να καεί στο έμπα της πολιτικής του καριέρας σε κυβερνητικό επίπεδο. Ή άρνηση του να καεί ολοσχερώς σε τέτοιο εξευτελισμό που του πρόσφεραν σαν τετελεσμένο γεγονός, δηλώνει ότι θέλει ένα μέλλον στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αλλά για την καθεστηκυία τάξη που τον λιβάνιζε εδώ, έκανε ένα βήμα πέραν του επιτρεπτού (a step too far, φωνάζουν πάλι οι πάτρωνες του).

"Ιδού θηρία παρά σοι, χόρτον ίσα βουσίν εσθίουσιν.", λέει ο Ιώβ.

Μα ο Βεεμώθ, το θηρίο που τρώει χορτάρι, δεν είναι αυτά τα ιερά τέρατα, όπως λάθος μας έδειξε ο Ιώβ, αλλά ο λαός. Και είναι ένας Βεεμώθ χτυπημένος πολλαπλά με βελη αναισθησιογόνου, ναρκωμένος και δέσμιος. Γ' αυτούς που εκτόξευσαν τα βέλη, φιλότιμη εργολαβία είχει αναλάβει ο Σύριζα, και δεν εγκαταλείπει το συμβόλαιό του με το Ιερατείο της ΕΕ. Μόνο που τώρα πρέπει να 'χουν καταλάβει και οι ακραία ηλίθιοι πως οι εταίροι τους δεν παίζουν παίγνια παίδων, παίζουν το δικό τους παιχνίδι και δεν δέχονται αρχάριους ν' αλλάξουν τους κανόνες του. Με άκρατο κυνισμό, ή  τους μασούν για να τους καταπιούν, ή να τους φτύσουν. Στον επόμενο γύρο πρέπει ν' αλλάξουν λίγο την επικοινωνιακή τακτική τους.

Τώρα ο Τσίπρας ζητάει ένα διετές "μνημονιάκι" αλλά με λίγο "κουρεματάκι".

Λες να του το δώσουν και να πάμε για μπάνιο την Κυριακή, αντί για την κάλπη;

Αν είναι σίγουροι ότι ο Βεεμώθ θα πει το "Ναι", αποκλείεται να του κάνουν τη χάρη...

... αλλά πάλι, ποτέ δεν ξέρεις...

✳✳✳


Image, Behemoth and Leviathan, by William Blake

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου