Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Δολοφονικοί κηφήνες σε δράση



O Faisal bin Ali Jaber, απ' την Υεμένη,  υπέβαλε μήνυση τη Δευτέρα για τη δολοφονία του δυο  συγγενών του, που σκοτώθηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ το 2012. Ζήτησε από το δικαστήριο της Ουάσιγκτον να δηλώσει τους θανάτους τους παράνομους, εκπροσωπούμενος από το δικηγορικό γραφείο McKool Smith, το οποίο ειδικεύεται σε περιπτώσεις κατά της επιβολής και εκτέλεσης θανατικής ποινής, ως μέλος της καμπάνιας Reprieve [χάρη].



Η δικογραφία επεσήμανε ότι τα δύο θύματα δεν είχαν καμία σχέση με την τρομοκρατία. Ο Waleed bin Ali Jaber, ανιψιός του μηνυτή Faisal, ήταν ένας 26χρονος αστυνομικός, παντρεμένος με παιδί βρεφικής ηλικίας. Ο Salem bin Ali Jaber ήταν ιμάμης, που  αντιτίθετο στην Αλ-Κάιντα. Απ' την επιδρομή, επέζησε η χήρα του και επτά μικρά παιδιά. Ο Σάλεμ είχε κάνει κήρυγμα κατά του εξτρεμισμού λίγες ημέρες μόνο πριν ο ίδιος και ο Waleed σκοτωθούν.
Ο Faisal bin Ali Jaber δεν επιδιώκει αποζημίωση για τους θανάτους των συγγενών του, παρόλο που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε στην οικογένειά του μια ανεπίσημη καταβολή αποζημίωσης.
Είπε ότι τον Ιούλιο του 2014, η οικογένεια προσφέρθηκε μια τσάντα που περιείχε 100.000 δολάρια σε μια συνάντηση με την  Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας Υεμένης. Αξιωματούχος της υπηρεσίας είπε σε αντιπρόσωπο της οικογένειας ότι τα χρήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ και ότι ο ίδιος είχε κληθεί να τα παραδώσει σ' αυτήν.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο Faisal ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον, όπου συζήτησε την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους με γερουσιαστές και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, πολλοί από τους οποίους εξέφρασαν προσωπικά συλλυπητήρια για το θάνατο των συγγενών του. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει δημοσίως την επίθεση, ή να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν.

"Αν οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να πληρώσουν εξ αποστάσεως μετρητά στην οικογένειά μου και στα κρυφά , γιατί δεν μπορούν απλά να κάνουν μια δημόσια αναγνώριση του γεγονότος ότι κακώς σκότωσαν τους συγγενείς μου;" δήλωσε ο Faisal bin Ali Jaber.

❇❇❇

Περιληπτική απόδοση από ρεπορτάζ στον Morning Star - Red Rock View
Image borrowed from here

--------------------------------

Σχόλιο:

Κάποιοι τώρα μπορεί να πουν πως το γεγονός ότι μια τέτοια δικαστική αγωγή είναι δυνατή στις ΗΠΑ είναι τεκμήριο της δημοκρατικότητας της. Δεν θα τους απαντήσω ότι, στην αστική δημοκρατία των ΗΠΑ, το να μπορείς να κατηγορήσεις την κυβέρνηση σε δικαστήριο είναι ένα δικαίωμα που το χρειάζεται για να δίνει νομιμοποίηση στην αυτο-κήρυξη της (δημοκρατίας σαν κράτος, και της ελίτ που το ελέγχει)  σε δικαστήριο του κόσμου, που τυχαίνει συνάμα να παίζει και τον ρόλο της νομοθετικής  και εκτελεστικής εξουσίας του κόσμου...

Δεν θα τους απαντούσα, διότι, αν αυτοί οι "κάποιοι" δεν πάσχουν από ψυχολογικού είδους στραβισμό, θα το έχουν έχουν δει. Και άρα, το έχουν αποδεχτεί και επικαλούνται την "δημοκρατικότητα" σαν ελαφρυντικό, ή άλλοθι, σε πιθανή κατηγορία εναντίον τους για ηθική πτώχευση.

❇❇❇❇❇

Πρακτικά και συγκεκριμένα, στο θέμα μας, αυτό σημαίνει αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού  στον οποίο ηγείται το κοπρόσκυλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία, οι οποίες συνεχίζονται κατά της Υεμένης, με πρόσχημα τις επιχειρήσεις από αντάρτες των Houthi, και με (ανήθικο) αυτουργό πάντα την "δημοκρατία" των ΗΠΑ.

Τα κατά συρροήν εγκλήματα πολέμου, με στοχευμένες δολοφονίες αμάχων εξ αποστάσεως που επιτρέπει χρήση μη επανδρωμένων "κηφήνων" [drones] συνιστούν εφαρμογή της αυτοματοποίησης του πολέμου.
Εφεξής, πρέπει να εξοικειωθούμε με το φαινόμενο της μηχανής που σκοτώνει εκτελώντας πλοήγηση "στον αυτόματο πιλότο".

❇❇❇❇❇

Κατά τ' άλλα, "εν οίκω Κυρίου, και εν ταις αυλαίς ημών", ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας θύμισε το "ανήκομεν εις την δυσιν", (μην τυχόν και το ξεχάσουμε, λες κι αυτό είναι δυνατtόν στην μπανανία του Σύριζα).

1 σχόλιο: