Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τους έχω εμπιστοσύνη. Πατάνε γερά στον αέρα!

Ο Αρκάς είπε επίσης, ότι. 
"Σ' αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ επικίνδυνο 
να είσαι με τους άλλους... όποιοι κι αν είναι αυτοί".
Είναι έτσι όμως;


Ο κόσμος είναι χωρισμένος.

Και για να παραμείνει χωρισμένος, πράγμα για το οποίο κάποιοι έχουν συμφέρον, χρειάζεται τον φανατισμό. 

Τον φανατισμό τους οι κάποιοι που έχουν συμφέρον - αλλά και μυαλό - τον μοιράζονται και με αυτούς που δεν έχουν συμφέρον και, άρα, ούτε και μυαλό.

Οι φανατικοί που δεν έχουν μυαλό, νομίζουν πως ο φανατισμός τους κάνει δυνατούς, ενώ δυνατοί γίνονται μόνο αυτοί που, υποστηρίζοντας το συμφέρον τους, μετατρέπουν τη δική τους έλλειψη χιούμορ σε μιζέρια των άλλων.

Ο κόσμος τότε φαίνεται να χωρίζεται σε φανατικούς και μη φανατικούς. 

Όταν αποφεύγεις να σατιρίσεις τους μεν ή τους δε, οι πρώτοι είναι αδιάφοροι γιατί δεν έχουν χιούμορ κι οι δεύτεροι γελούν και με τα ουδέτερα αστεία σου. 

Όταν σατιρίσεις αμφότερους τους μεν και τους δε, οι πρώτοι σε απειλούν γιατί δεν έχουν χιούμορ και οι δεύτεροι χαμογελούν και καμιά φορά γελούν.

Όταν σατιρίσεις  μόνο τους δε, οι μεν σου λένε "μπράβο", αλλά κανείς δεν γελάει. Γιατί οι μεν δεν έχουν χιούμορ, ενώ οι δε, θεωρούν ότι έχασες το δικό σου και κατάντησες απλά γελοίος.

Όταν σατιρίσεις  μόνο τους μεν, αυτοί  σε πυροβολούν γιατί δεν έχουν χιούμορ και οι άλλοι σταματούν τα γέλια για να πουν πως η κωμωδία κατέληξε σε τραγωδία.

Ο κόσμος τώρα χωρίζεται μεταξύ  αυτών που δεν έχουν χιούμορ και των άλλων που έχουν. Οι πρώτοι απαιτούν σοβαρότητα, ενώ οι δεύτεροι τώρα χρειάζονται περισσότερο  χιούμορ για να επιζήσουν σ' αυτή την σοβαρότητα.

Ο μόνος αληθινός τρόπος να κάνεις  χιούμορ είναι να πάψεις να είσαι ο γελωτοποιός της  αυλής για ν' αποκαλύψεις την έλλειψη σοβαρότητας, ή την γελοιότητα της σοβαροφάνειας ως προκάλυμμα συμφέροντος που έγινε εξουσία, τελικά. Αλλά αυτό μάλλον είναι πιο επικίνδυνο από δύσκολο...

Επειδή, εντέλει, ο μόνος τρόπος να κάνεις αληθινό χιούμορ είναι να μην έχεις όριο, που σημαίνει ότι έχεις ήδη εναντιωθεί σε περιορισμούς και αποκλεισμούς. Αλλά αυτό είναι, ήταν πάντα, και θα είναι μάλλον πιο δύσκολο από επικίνδυνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου