Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ο πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος







«Όποιον και να ρωτήσετε, θα σας πει πως είμαι πολύ καλός άνθρωπος. Ξέρω ακριβώς  τι σημαίνει αυτή η λέξη. Πάντα αντιπαθούσα τους παλιανθρώπους, τους παράνομους και τα ρεμάλια... Μα κι αυτοί  θα σου έλεγαν πως δε με  γουστάρουν, πως «δεν με πάνε» καθόλου. Μισούν τα καλοξυρισμένα αγοράκια σαν κι εμένα που φορούν κουστούμια και γραβάτες ακριβής ετικέτας και περήφανα επιδεικνύουν συμβάσεις, θα σου πούνε,  με τις διευθυντικές τους δουλειές, και τα ακριβά τους αμάξια , σπίτια και δεν ξέρω τι άλλο... Δεν γουστάρουν  τα μαμμόθρεφτα του σαλονιού και του γραφείου που κάνουν τους άντρες – λένε αυτοί που με κουρέλια βολοδέρνουν στους δρόμους χωρίς δουλειά. Θα είχα νέα για αυτούς, όμως. Εχτές δοκίμασα την αδελφή τους σε οίκο ανοχής.

Μου αρέσουν οι αισιόδοξοι άνθρωποι, οι άνθρωποι με τα κάτασπρα δόντια και τα διαμαντένια χαμόγελα, τα καλογυμνασμένα σώματα, τα καλοχτενισμένα και στιλάτα  μαλλιά, τα γρήγορα και αιχμηρά μυαλά, τα πλούσια λεξιλόγια  και τους άψογους τρόπους. Αυτοί με ενδιαφέρουν. Δεν είναι επιρρεπείς στο να προκαλέσουν ντροπιαστικές εκπλήξεις και ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Για μένα οι άγιοι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τους κολασμένους. Ο αλήτης, η παρουσία του και μόνο, με κουράζει, ανήκει σ΄ ένα κόσμο που δεν πρέπει να υπάρχει, κι αν υπάρχει φταίει ο ίδιος ο αλήτης. Δε μ΄ αρέσει να με αντικρίζει η αταξία με τα μεθυσμένα μάτια της. Δεν έχω καιρό για την ποίηση του πεζοδρομίου. Ας την φάνε οι πεινασμένοι που δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση. Σέβομαι τους νόμους, τη θρησκεία, την ηθική και τους κανόνες. Πιστεύω στο θεό και τον Ιησού τον υιό του – μα  αμφιβάλλω αν ο Ματθαίος μίλησε την γλώσσα του δάσκαλου του όταν είπε  
Α λώπεκες φωλεος χουσιν κα τ πετειν το ορανο κατασκηνώσεις, δ  υἱὸς το νθρώπου οκ χει πο τν κεφαλν κλίν ». 
Αλλά και αν την μίλησε, τι πειράζει; Εγώ πρώτη φάτσα θα είμαι πάλι στο στασίδι του καθεδρικού ναού, πρώτη φάτσα στο θεωρείο του θεάτρου, για να βλέπω την σκηνή που ποτέ δεν θα δουν. Άλλωστε τα ορατόρια κι η όπερα για μας γράφτηκαν , όχι για αυτούς….»


*****
[Παραλλαγή του ‘Παλιάνθρωπος’,  του Charles Bukowski
Image from here]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου