Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Γι αυτό σου είπα



Ένα σχόλιο στην προηγούμενη επιγραμματική ανάρρηση ρωτάει:
"Να κλαίει η ΝΔ για την νίκη του Σύριζα - μα να κλαίει και το ΚΚΕ";

Δικαιωματικά τίθεται το ερώτημα. Δεν θα το απαντήσω με όρους ΚΚΕ,
γιατί μάλλον δεν πιάνουν τόπο, για την ώρα, στο αυτί του "τολμηρού ψηφοφόρου" που, με γεια του με χαρά του, γιορτάζει την νίκη του κόμματος που τόλμησε να ψηφίσει.

Θα δηλώσω καταρχήν πως είμαι ένας από τους μάλλον ασυνήθιστους υποστηρικτές του ΚΚΕ που, παρότι δεν θα τον ψήφιζαν ούτε με πιστόλι στον κρόταφο, παρακαλούσαν να βγει ο Σύριζα, και με αυτοδυναμία, ώστε να μην χρειαστεί να βασιστεί όχι μόνον στο "δυσανεκτικό" ΚΚΕ... μα σε κανένα άλλο κόμμα για ψήφο ανοχής.

Παρότι την στιγμή που γράφω, το αλισβερίσι για σχηματισμό κυβέρνησης έχει ήδη τελειώσει, χαίρομαι που βγήκε πρώτος  και με τέτοια διαφορά, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, ο Σύριζα. Χαίρομαι, εν μέρει, γιατί η ψήφος στο Σύριζα πράγματι αποτελεί τόλμημα, με δοσμένο ότι ο λαός επέλεξε στροφή προς τ' αριστερά  όταν όλα έδειχναν πως μια τέτοια στροφή ήτανε ριψοκίνδυνη. Κυρίως όμως χαίρομαι γιατί το ένα, το απροκάλυπτα άθλιο προσωπείο των αστών πάει στην πάντα και αρχίζει η διαδικασία που θα δείξει, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αν είναι σωστή η εκτίμηση ότι ο Σύριζα είναι ένα ακόμα, ίσως αθλιότερο του προηγούμενου, προσωπείο των αστών. Τα χοντρά ψέματα τελείωσαν σήμερα το πρωί. Χαίρομαι λοιπόν γιατί, αν είναι αστικό το νέο προσωπείο, σαν τέτοιο, θα αρχίσει να ξεσκίζεται κι αυτό από την αμείλικτη πραγματικότητα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Κάποιοι από αυτούς που γιορτάζουν και κερνάνε (ευχαριστώ, είναι νωρίς το πρωί, δεν θα πάρω...) πιστεύουν πως ο Τσιπρας έχει την πολιτική του Κάστρο που διαβεβαίωνε τους Αμερικάνους ότι δεν ήταν κομμουνιστής στην αρχή της Κουβανικής επανάστασης, κι ότι σύντομα θα αναδειχτεί σε Τσάβες της Ευρώπης. "Μακάρι!", τους λέω... αμφιβάλλοντας. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως θα είναι πιο φιλεύσπλαχνος διαχειριστής της μιζέριας τους, και πως θα την ανακουφίσει λίγο. Είθε!

Ας εκτεθεί τώρα μια απορία, όχι με όρους ΚΚΕ, αλλά με αστικούς, καπιταλιστικούς, "πραγματιστικούς" όρους:

Ο προϋπολογισμός του Σαμαρά πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα διότι το δημοσιονομικό έλλειμμα που προέβλεπε έχει διογκωθεί. Το ματωμένο από τις ανοιχτές πληγές του κοσμάκη πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο από το προϋπολογισμένο. Τα λεφτά στο κρατικό κουμπαρά μπορεί να φτάσουν για δημόσιες δαπάνες μερικών εβδομάδων. Μέχρι το Μάρτη τρέπει "να τα έχει βρει' με τους δανειστές, αν θέλει την επόμενη δόση που υπερβαίνει τα 8 δισ. για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, μιας και "μπαταχτσής" δεν θέλει να γίνει.. Κι οι δανειστές, με όλη την αμέριστη υποστήριξη της ΕΕ, δεν δείχνουν προθυμία να απαρνηθούν μέρος της λείας που καταβροχθίζουν. Για να άρει λεφτά από φορολόγηση του πλούτου, από πάταξη της φοροδιαφυγής, από ξερίζωμα της διαφθοράς, εκτός από πολιτική θέληση (αν την έχει κάπου κρυμμένη ας την αποκαλύψει τώρα) χρειάζεται και χρόνο. Εν τω μεταξύ τι θα κάνει;;  Θα κάνει στάση πληρωμών; Με ποίους πίσω του; Όχι βέβαια με τους υπόλοιπους ευρωλάτρες που έχουν ήδη πουλήσει και την μάνα τους. Με ποιούς άλλους λοιπόν;  Με το εργατικό κίνημα;  Ποιο κίνημα; Αυτό που έχει ευνουχίσει ο εναγκαλισμός των εργατοπατέρων του με την εργοδοσία; Με το ΚΚΕ; Ξέχασε το!

Ο Σύριζα έχει στρώσει ένα στρώμα που δεν του επιτρέπει να κοιμηθεί χωρίς εφιάλτες, αν ο σκοπός του είναι να συγκρουστεί τώρα με τις δυνάμεις που  μέχρι τώρα εξευμένιζε, για να αποσπάσει κάτι οριακά λιγότερο απεχθές, όπως σου υποσχέθηκε.

Με τέτοια "προετοιμασία για σύγκρουση", και βαδίζοντας σαν πρόβατο προς τους λύκους που δείχνουν τους κυνόδοντες τους,  μόνο συμβιβασμό μπορούμε να περιμένουμε. Μήπως τελικά όλος ο καυγάς ήτανε για να καταλήξουμε σε μια από τα ίδια, ή στην βέλτιστη περίπτωση να ζητάμε ελεημοσύνη από τους κυρίους μας για να την μοιράσουμε στον  επαίτη λαό.

Όχι;

Πώς όχι; Χρειάζεται ένα πολιτικό θαύμα για κάτι άλλο.
Να ελπίζουμε σε θαύματα τώρα;

Αν δεις δάκρυα λοιπόν, δεν είναι επειδή  λυπήθηκα για την πύρρεια νίκη του Σύριζα. Είναι γιατί  ο καπνός από την καμένη γη μου καίει τα μάτια...

... και δεν βλέπω  ακόμα  ποιος θα την κάνει εύφορη ξανά.

 Γι αυτό σου είπα,

« Εάν δεν χρησιμοποιείς τα μάτια σου για να βλέπεις...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου