Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Έχετε ακούσει για κάποιον Horacio Cartes;



 

Έχετε ακούσει για κάποιον συντηρητικό εκατομμυριούχο που απαντά στο ονομα Horacio Cartes; Όχι; Ούτε κι εγώ μέχρι πρόσφατα. Τα μέσα «ενημέρωσης» είναι απασχολημένα με κάποιον Μαδούρο (;), στην Βενεζουέλα. 

Την ίδια περίοδο περίπου που έγιναν οι εκλογές στην Βενεζουέλα, για τις οποίες έχει ξεσηκωθεί ένας μεγάλος κουρνιαχτός, υποκινούμενος από τους ιμπεριαλιστές διεθνως και την ντόπια μπουρζουαζία εκεί, έγιναν κι οι προεδρικές εκλογές της Παραγουάης – στις 21 Απριλίου. Εκεί κέρδισε το συντηρητικό κόμμα Colorado που έχει κυβερνήσει την Παραγουάη για 61 χρόνια, και για μια περιοδο μάλιστα (από το 1954 έως το 1989) με την δικτατορία του Alfredo Stroessner, ο οποίος ήταν και αρχηγός του κόμματος αυτού.

Στις πρόσφατες εκλογές κέρδισε ο Horacio Cartes, ο οποίος δεν ασχολιόταν καθόλου με την πολιτική άμεσα, μέχρι που κατέβηκε σαν υποψήφιος του εν λόγω κόμματος. Κατά την Ισπανική εφημερίδα El Pais, ο Cartes δεν είχε ψηφίσει ποτέ πριν κατεβεί στις εκλογές για την προεδρία, και μόλις πρόσφατα προσχώρησε στο κόμμα.

Θεωρείται νέο, δυναμικό αίμα. Αλλά ποίος είναι ο τύπος;

Καταρχήν πρόκειται για μεγάλο επιχειρηματία, με τεράστια περιουσία χτισμένη στην βιομηχανία ταμπάκου και με μετοχές σε 25 επιχειρήσεις.  Η συμπάθεια του Cartes για τη δικτατορία είναι γνωστή, όπως και οι αντιδραστικές απόψεις του για μια σειρά θέματα. Αυτό όμως για το οποίο κρατούν μια διακριτική στάση, αν όχι σιγή, τα μισθωτά φερέφωνα του ιμπεριαλισμού στον διεθνή τύπο (και στην Ελλάδα), είναι η σχέση του με  εμπόρους ναρκωτικών η οποία αποκαλύφτηκε από τους New York Times και εμπλοκή του στο ξέπλυμα χρήματος. Αυτό τεκμηριώθηκε σε μια επικοινωνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκε από το WikiLeaks, οπου αποκαλύφτηκε ότι, μυστικοί πράκτορες οι οποίοι σχετίζονται με μια κρατική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών στο Μπουένος Αύρες, (DEA, Drug Enforcement Administration Buenos Aires Country Office) διείσδυσαν στην επιχείρηση  ξεπλύματος χρήματος του  Horacio Cartes. Η οργάνωση αυτή έχει ξεπλύνει μεγάλα ποσά παράνομου χρήματος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και ποσών από πώληση  ναρκωτικών. Μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Κοινοπραξίας των δημοσιογράφων που διενεργούν παρεμφερείς έρευνες αποκάλυψε ότι μια τράπεζα που ανήκει στον Cartes άνοιξε μυστική θυγατρική στον υπεράκτιο (offshore) φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κουκ.

Ο τύπος είναι απατεώνας διεθνούς ολκής.

Ο Cartes εκτός από κλίση προς δικτατορική μέθοδο διακυβέρνησης, σ’ ότι αφορά την οικονομία έχει εκφράσει την υποστήριξή του για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις εξορυκτικές βιομηχανίες. Θα ήθελε η χώρα του να γίνει περισσότερο σαν τις ΗΠΑ, έχει πει.

Εξ’ ού και η επιλογή του.

Πόσο έγκυρη ήταν η δική του εκλογή; Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, με σκοπό την εξαγορά ψήφων, είχαμε το σκάνδαλο αγοράς γης από την δικτατορική κυβέρνηση που διεξήγαγε τις εκλογές των, εδαφών που συνδέονται με τα μέλη της οικογένειας του επικεφαλής της εθνικού κογκρέσου  Παραγουάης – μέλους του κόμματος.  

Και βέβαια δεν μπαίνει ζήτημα ότι η εκλογή του Cartes έρχεται σαν συνέχεια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος στην Παραγουάη στις 22 Ιουνίου του περασμένου έτους. Δηλαδή μετά την πιο σημαντική πολιτική κρίση της Παραγουάης στα τελευταία 20 χρόνια, που οδήγησε στην απομάκρυνση  του νόμιμα εκλεγμένου Πρόεδρου Fernando Lugo από την προεδρία μετά την σφαγή των 11 αγροτών και έξι αστυνομικών στην περιοχή Curuguaty. Πέντε χωρικοί είναι στη φυλακή και επτά σε κατ 'οίκον περιορισμό χωρίς δίκη για τη σφαγή, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι έχει πραγματοποιηθεί από επαγγελματίες δολοφόνους και προβοκάτορες.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έσπευσαν να αναγνωρίσουν αμέσως την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Φράνκο ως νόμιμη, ενώ το  εμπορικό μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής ( Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, κ.α.) ανάστειλαν την συμμετοχή της Παραγουάης στο μπλοκ μετά το πραξικόπημα.

Παρότι το κίνημα δεν κατάφερε να αποτρέψει την επικράτηση των πραξικοπηματιών, αγώνες γίνονται – αγώνες ενάντια στην άδικη διανομή της γης που υποδαυλίζεται από τη βιομηχανική γεωργία και την κτηνοτροφία μεγάλης κλίμακας, διαδηλώσεις ενάντια στον καναδικό γίγαντα αλουμινίου Alcan. Η ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή Chaco θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης την αντίσταση από χερσαίες κοινότητες..

Από την άλλη πλευρά, πριν τις εκλογές είχε προηγηθεί μια τακτική τρομοκρατίας και καταστολής από την πραξικοπηματική κυβέρνηση με στόχαστρο τους ακτιβιστές γνωστούς ως campesinos, στην ουσία με στόχο την τρομοκράτηση του λαού. Σ’ ένα χρόνο πάνω από 1000 campesinos έχουν αντιμετωπίσει καταστολή και κατηγόριες. Όταν αυτό δεν επαρκει, χρησιμοποιείται και η μέθοδος επιλεκτικών δολοφονιών. Τρεις ηγέτες των αγροτών έχουν δολοφονηθεί, από τότε που έγινε το πραξικόπημα, οι οποίοι πυροβολήθηκαν από ενόπλους επαγγελματίες εκτελεστές σε μοτοσικλέτες.

Κατά τ’ άλλα… ας ασχοληθούμε λίγο με το Μαδουρο… 
Μ

********** 
                                                                                                              Στοιχεία απο το green left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου