Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Είναι έτοιμος να αρμενίσει ο Σύριζα;





Σ΄ ένα πρόσφατο άρθρο του ο Γ. Δελαστικ καταπιάνεται με το ερώτημα «είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;» το οποίο ο ίδιος θεωρεί «κατ΄ ουσία εσκεμμένα ημιτελές», προτείνοντας ότι θα έπρεπε να τεθεί από τον «κάθε ερωτώντα» ως εξής: «Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει όπως εγώ επιθυμώ ώστε να υπερασπιστεί με την κυβερνητική πολιτική του τα συμφέροντά μου;».

Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια υποσχεσούλα κλεισμένη σ’ ένα κουτάκι για τον «κάθε ερωτώντα», της οποίας το ακριβές περιεχόμενο γνωρίζει μόνο ο «ύψιστος». Με άλλα λόγια, ενώ απευθύνεται σε, και εμπνέει, κυρίως μικροαστικά στρώματα, καλλιεργείται από παντού έντονα η εντύπωση ότι κανείς δεν ξέρει (και καλά) ποιας τάξης τα συμφέροντα θα υπηρετήσει. Κι επειδή μοιράζονται κενά διαπιστευτήρια  σε όλες τις κατευθύνσεις «ουδείς ερωτών» δύναται να είναι σίγουρος. Όμως, η κλειστή στο κουτάκι «υποσχεσούλα» σε καιρούς χαλεπούς αφήνει τον κάθε απελπισμένο ερωτώντα «να πιαστεί απ’ τα μαλλιά του» - δηλαδή να πιαστεί από το «κάτι θα κάνει και για μένα… δεν μπορεί να μην κάνει…». Κι αυτό είναι το Δόλομα.

Συνεχίζοντας ο Γ. Δελαστίκ λέει ότι ο Π. Λαφαζάνης «ήταν απολύτως ειλικρινής όταν δήλωνε προ καιρού ευθαρσώς σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αυτός θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει» .Ένα μόνο σύντομο σχόλιο για αυτό. Εάν ο Π. Λαφαζάνης ειλικρινά πίστευε στην άσκηση μιας αριστερής πολιτικής (δηλαδή ίσως κάτι λιγότερο απροσχημάτιστα παλαβό όπως το «εμπρός λαέ για κατάργηση του μνημονίου – ΖΗΤΩ η ΕΕ»!) θα ήταν κάπου αλλού, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τους «εκπρόσωπους του κατεστημένου» και τη στάση απέναντι στο  ΣΥΡΙΖΑ, αν αντί «κατεστημένο» ο Γ. Δελαστικ έγραφε «αστική τάξη», θα έλεγα ότι η εξήγηση της στάσης των εκπρόσωπων της δεν είναι και τόσο «απλούστατη» όσο μας λέει ο ίδιος. Η εξήγηση της δήθεν έντονης εχθρότητας τους δεν είναι ότι «δεν αισθάνονται ότι ελέγχουν αυτήν τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ» και άρα προτιμούν ένα υβρίδιο τύπου Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης στην «εξουσία» (μάλλον «στην «κυβέρνηση» έπρεπε να γράψει ο Γ. Δελαστικ για να μην συγχέουμε τις έννοιες «εξουσία» και «κυβέρνηση»). Η εξήγηση είναι ότι η αστική τάξη δεν πετά κανένα από τα χαρτιά της πριν το κάψει. Θα παίξει αυτό το χαρτί του υβριδίου μέχρις ότου  καεί εντελώς. Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ο αντίθετος ενδοσυστημικός πόλος. 

Τέλος λέει κάτι πολύ σοφό ο Γ. Δελαστικ σε σχέση με την στάση του λαού: «Αν παραμείνει στους δρόμους, έχει σοβαρές ελπίδες να βελτιωθεί η ζωή του. Αν ξαπλώσει πάλι στον καναπέ, όχι μία, ούτε δέκα κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνουν!». Αλλά αμέσως μετά ‘μου το χαλάει’ πάλι, λέγοντας «αν π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οργανώνει αγώνες και περιμένει τις εκλογές για να πέσει στην αγκαλιά του… κτλ, κτλ». Δηλαδή, υπάρχει έλληνας σήμερα που πιστεύει σοβαρά ότι ο ΣΥΡΡΙΖΑ έχει κάποια διάθεση, κρυφή ή φανερή, να «οργανώσει (λαϊκούς) αγώνες;;;» μην τρελαθούμε (αν δεν το έχουμε ήδη πάθει)…

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει, και να «αρμενίσει» ακόμα, αλλά όχι πάνω σε λαοθάλασσες.

Θα κλείσω με μια παράφραση: «Αν ο λαός παραμείνει ξαπλωμένος στον καναπέ ελπίζοντας ότι ο αρχάγγελος ΣΥΡΙΖΑ θ’ ανοίξει την φτερούγα του να τον σκεπάσει, μ’ αυτό το πλευρό ας κοιμάται… κι έχει σοβαρές ελπίδες να βελτιωθεί η ζωή του… 

στη Δευτέρα Παρουσία!»
___________________
Το άρθρο ‘Φυσικά και είναι έτοιμος να κυβερνήσει ο Σύριζα’,  
δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου