Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Στάλιν: Οργανώστε την μαζική κριτική από τα κάτω


…Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα καθήκοντα της πάλης ενάντια στη γραφειοκρατία, τα καθήκοντα της οργάνωσης της μαζικής κριτικής των ελλείψεων μας, τα καθήκοντα της οργάνωσης του μαζικού ελέγχου απ’ τα κάτω. Ένας απ’ τους πιο σκληρούς εχθρούς της πορείας μας προς τα μπρος είναι η γραφειοκρατία. Ο εχθρός αυτός ζει σ΄ όλες τις οργανώσεις μας, και στις κομματικές, και στις κομσομολικές, και στις συνδικαλιστικές, και στις οικονομικές. Όταν μιλάνε για γραφειοκράτες, δείχνουν συνήθως με το δάχτυλο τους παλιούς εξωκομματικούς υπαλλήλους, που, στις γελοιογραφίες, τους παριστάνουν συνήθως με γυαλιά (γέλια). Αυτό δεν είναι πέρα για πέρα σωστό σύντροφοι. Αν το ζήτημα ήταν μόνο για τους παλιούς γραφειοκράτες, η πάλη ενάντια στη γραφειοκρατία θάταν η πιο εύκολη δουλειά. Το κακό είναι ότι εδώ δεν πρόκειται για τους παλιούς γραφειοκράτες. Εδώ, σύντροφοι, πρόκειται για τους νέους γραφειοκράτες που συμπαθούν τη Σοβιετική εξουσία, πρόκειται τέλος για τους κομμουνιστές γραφειοκράτες. Ο κομμουνιστής γραφειοκράτης είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος γραφειοκράτη. Γιατί; Γιατί καμουφλάρει τη γραφειοκρατία του με τον τίτλο του κομματικού μέλους. Και τέτοιους κομμουνιστές γραφειοκράτες, δυστυχώς, δεν έχουμε λίγους.

[…]

Θάταν λάθος να νομίζουμε ότι την πείρα της οικοδόμησης την έχουν μόνο οι καθοδηγητές. Αυτό δεν είναι σωστό, σύντροφοι. Οι μάζες των εκατομμυρίων εργατών, που οικοδομούν τη βιομηχανία μας, συσσωρεύουν μέρα με τη μέρα μια τεράστια οικοδομική πείρα, που δεν είναι καθόλου λιγότερο πολύτιμη για μας από την πείρα των καθοδηγητών. Η μαζική κριτική απ’ τα κάτω, ο έλεγχος απ’ τα κάτω μας χρειάζεται, κοντά στ’ άλλα, για να μην πηγαίνει χαμένη η πείρα αυτή της μάζας των εκατομμυρίων, για να παίρνεται υπόψη και να μετουσιώνεται σε πράξη.

πηγή  (Από τα Απαντα του Ι.Β. Στάλιν)



4 σχόλια:

  1. Αυτό είναι τμήμα απ' την ομιλία του "Ροβεσπιέρου" της Οχτωβριανής Επανάστασης προς το 8ο Συνέδριο της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας (ΠΛΚΕΝ) στις 16 Μαϊου του 1928.
    Η ομιλία του είχε τρεις ενότητες:
    1. Στεριώστε τη μαχητική ικανότητα της εργατικής τάξης
    2. Οργανώστε την κριτική απ' τα κάτω
    3. Η νεολαία πρέπει να κατακτήσει την επιστήμη

    anti23august

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank you for the reference. For those who read in English, see the text online here http://www.marxists.org/reference/archive/stalin/works/1928/05/16.htm

    out of curiosity, what does "anti23august" mean?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπες στο blog μου και θα δεις...

    http://anti23august.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. i was unaware of your site!
    at first glance, very impressive.
    i will certainly follow you
    THANK YOU
    M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή