... μήπως η έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων που δένουν τη χώρα χειροπόδαρα για δεκαετίες... (για να μην μείνει τίποτε από το ξεπούλημά της); Όχι βέβαια... επίκειται άμεσα η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού «εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου» στη Βουλή - στις αρχές Ιούνη. Και τι σημαίνει αυτό; Νέο «κούρεμα» των συντάξεων από την 1η Γενάρη 2019 και παραπέρα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου ...
μη βιάζεστε, δεν τελειώσαμε...
τα παρακάτω από τον Ριζοσπάστη
Eurokinissi
|
«Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν», επιβεβαίωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο», ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «θεσμοί» αναμένεται να παραδώσουν στην κυβέρνηση το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement), ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ ή αύριο Σάββατο.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «βλέπει» τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή εντός του αντιλαϊκού στόχου από 2,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την περικοπή του αφορολόγητου στην «ώρα» του και σε συνέχεια βέβαια των «παρεμβάσεων» στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κατεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης για τη φετινή χρονιά στην περιοχή 2% - 2,1%, σε αντιστοίχιση βέβαια με τις τελευταίες εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων για τα πλεονάσματα του 2019 δεν αναμένεται «ιδιαίτερα μεγάλη», κάτι που εκ των πραγμάτων κατεβάζει τον πήχη για τα λεγόμενα «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, στο έδαφος βέβαια των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων.
Οι χτεσινές συζητήσεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών εστίασαν και στο ζήτημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων (σελ. 11). Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η πρόταση για την εκχώρηση φοροαπαλλαγών για τις πωλήσεις πακέτων με δάνεια από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» (funds).
«Αναγνώριση» για το αντιλαϊκό έργο και στην Υγεία
Στο μεταξύ, την «αναγνώριση» για το αντιλαϊκό της έργο και στην Υγεία απέσπασε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση από τους «θεσμούς», κατά τη συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη. «Από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι εν λόγω «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γενίκευση «πρωτοκόλλων» κ.ο.κ.) αφορούν στην κλιμάκωση της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία και απαλλάσσει όλο και περισσότερο το αστικό κράτος από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων και του λαού. Επιχειρώντας να «κουκουλώσουν» αυτήν την πραγματικότητα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι «στόχος των αλλαγών αυτών είναι η καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα Υγείας και ταυτόχρονα η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η βιωσιμότητα του δημόσιου Συστήματος Υγείας».Τον πραγματικό στόχο βέβαια ήδη τον βιώνει ο λαός, με τις δημόσιες δομές Υγείας και το προσωπικό τους «στο κόκκινο» και πληρώνοντας αδρά από την τσέπη του για φάρμακα, εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις και διαγνώσεις, θεραπείες κ.ο.κ.
Η σημερινή αντιλαϊκή ατζέντα
Στη σημερινή ατζέντα των συνεννοήσεων κυβέρνησης και κουαρτέτου περιλαμβάνονται τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα ζητήματα της κοινωνικής Πρόνοιας, όπου ετοιμάζουν νέα κατακρεούργηση των επιδομάτων στις λαϊκές οικογένειες, ορισμένες «εκκρεμότητες» στα δημοσιονομικά (αντικειμενικές τιμές ακινήτων, χαράτσια ΕΝΦΙΑ κ.ά.), οι παρεμβάσεις γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και το «επιχειρηματικό περιβάλλον - αγορές προϊόντων», που αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.
Η νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων για την 4ετία 2019 - 2022.
Η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού «εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου» στη Βουλή αναμένεται στις αρχές Ιούνη, ενώ σε αυτό θα ενσωματωθεί και το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
«Κλεψύδρα» από το ΔΝΤ
«Ο χρόνος τελειώνει με ταχύ ρυθμό, αν καταλήξουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στη σωστή πορεία, τότε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την πρόταση στο Διοικητικό μας Συμβούλιο». Αυτό υπογράμμισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, αναφορικά με το ρόλο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Π. Τόμσεν, ότι η προθεσμία που απομένει προκειμένου το Ταμείο να προλάβει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, είναι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα είναι σημαντικό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου