Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Βανδαλισμός στο... Αιδοίο της Βασίλισσας!





Βανδαλισμός στο... Αιδοίο της Βασίλισσας; 
Ουαί τοις βαρβάροις!

Το μνημειακής κλίμακας γλυπτό του Anish Kapoor, "Dirty Corner" [βρώμικη γωνία] γίνεται πάλι αντικείμενο βανδαλισμού από φασιστοειδή που έγραψαν με σπρέι αντισημιτικά συνθήματα πάνω του.
Το γιγαντιαίων διαστάσεων (8.9×6.55×60m) έργο που έχει την φόρμα μιας τεράστιας χοάνης απο χάλυβα, για το οποίο ο Capoor είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προσομοιάζει το "αιδοίο  της βασίλισσας που παίρνει την εξουσία", έχει εκτεθεί από τον Ιούνιο στους κήπους του ανακτόρου των Βερσαλλιών. Την πρώτη φορά που το γλυπτό δέχθηκε επίθεση, λίγες μέρες μετά την εγκατάστασή του εκει τον Ιούνιο, ο Capoor έδωσε εντολή να καθαριστεί.  Αυτή τη φορά το γκράφιτι θα παραμείνει στο εργο, σαν μαρτυρία της σύχρονης μισαλλοδοξίας.

Όπως είπε ο δημιουργός του στην εφημερίδα Le Figaro
"Είχα ήδη αμφιβολίες αν ήταν σοφό να καθαριστεί  μετά τον πρώτο βανδαλισμό. Αυτή τη φορά, είμαι πεπεισμένος ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί  από αυτές τις βρυσιές, από αυτές τις λέξεις που ανήκουν στον αντισημιτισμό που θα προτιμούσαμε να ξεχάσομε».
Το γλυπτό δεν είναι το μόνο που έχει εκτεθεί εκεί, στους κήπους ή και σε εσωτερικό χώρο του παλατιού, και ούτε το μόνο που έχει υποφέρει παρόμοιους βανδαλισμούς.

Ο Anish Kapoor είπε ότι "Αυτό είναι λίγο ως πολύ μια πράξη η οποία αποκαλύπτει το φασιστικό όραμα της τέχνης», και παρατήρησε τη σύνδεσή της με την "τρομερή κατάσταση μεταξύ της Συρίας και της Ευρώπης" και με τον "αποκλεισμό των αδελφών μας από την  Συρία", λέγοντας: "Ντροπή στη Γαλλία για την πράξη αυτής της κακοήθους μειονότητας! Πρόκειται για μια βίαιη επίθεση κατά του ανθρώπινου πνεύματος και του πολιτισμού".

Αυτό που είναι πιο εκνευριστικό κι από τους βανδαλισμούς είναι και οι δηλώσεις των επισήμων. Σαν να πως νοιάζονται για τον πολιτισμό...

Κατά την Guardian
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τον βανδαλισμό ως «απεχθή και αντισημιτικό» και ο πρωθυπουργός Mανουέλ Βαλλς είπε ότι αισθάνθηκε αηδία, προσθέτοντας ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν αυστηρά. Ο υπουργός πολιτισμού, Φ. Πελερίν, είπε ο βανδαλισμός ήταν μια "επίθεση στην ελευθερία της δημιουργίας».

Δεν ξέρω τι ακριβώς παρακίνησε τον Capoor να συνδέσει τον βανδαλισμό με την κατάσταση στην Συρία. Επ' αυτού θα πρόσθετα ότι  αυτοί που καταδικάζουν τον αντισημιτισμό είναι οι ίδιοι που σιγοντάρουν τον σιωνισμό και πρωταγωνιστούν στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας, μέρος της γενικότερης γεωστρατηγικής για την καταλήστευση των πόρων του πλανήτη προκαλώντας γενοκτονίες σε εκστρατείες στην μέση ανατολή, στην Αφρική και οπουδήποτε αλλού θέλουν. Είναι οι ίδιοι που ποντάρουν στον αντι-ισλαμισμό και επιδεικνύουν φασιστική νοοτροπία στην αντιμετώπιση των προσφύγων από τις χώρες που αιματοκυλούν με τους πολέμους τους. Αυτό κι αν είναι πολιτισμός!

Αυτοί που, και καλά, κόπτονται για την ελευθερία έκφρασης στην τέχνη είναι τα πιστά μπασταρδόσκυλα του κεφαλαίου της χώρας τους, τον κυνισμό των οποίων θα ζήλευε κι ο Χίτλερ.

Σίγουρα μια τέχνη, στην ελεύθερη "έκφραση" της οποίας πιστεύουν αυτοί, είναι η τέχνη του πολέμου. Η τέχνη ενός βανδαλισμού μεγαλύτερου απ' οποιονδήποτε άλλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου