Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σκεφτόμενος Φωναχτά (περι ψήφου απο τον καναπέ)




... μια φράση» απο δηλώσεις της Αλέκας συμπυκνωμένη απο νοήματα, κι ένας σύντομος ειρμός σκέψεων σε  μορφή διάλογου...

«Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά τι θα συμβεί από τις 18 Ιουνίου και μετά, αλλά να μην εγκλωβιστεί στις 18 Ιουνίου. Πρέπει να κοιτάξει λίγο πιο μπροστά. Και το λίγο πιο μπροστά σημαίνει χειραφετημένος λαός, αποφασισμένος να παλέψει. Από τον καναπέ δεν λύνονται τα προβλήματα με κανένα σωτήρα, εμείς δεν είμαστε οι αποκλειστικοί σωτήρες του λαού, ένα δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ότι διατηρεί ο λαός το δικαίωμα να πληροφορείται, να γνωρίζει, να μαθαίνει, να αποφασίζει και εν πάση περιπτώσει όσοι του λένε ότι δεν μπορεί ποτέ να νικήσει, θέλουν να τον νικήσουν σήμερα (http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/5/2012&id=14049&pageNo=3&direction=1)
*****************

Τάδε:  Α Ποιος είναι ο «λαός»;

Δείνα:  «Λαός» είναι μια νοηματική κατηγορία που δεν συμπίπτει με μιαν άλλη κατηγορία: τα «μονοπώλια». Το σύνθημα «με τον λαό ή με τα μονοπώλια» εκφράζει την βασική αντίθεση: ή είσαι λαός ή είσαι μονοπώλιο -  κι έτσι παει: για να είναι χειραφετημένος ο λαός πρέπει να είναι αποφασισμένος να παλέψει με τα μονοπώλια.

Τάδε:  Ο όρος λοιπόν καθορίζεται σε αντιθετική αναφορά με ένα άλλον όρο, αλλά είναι ποιητικά εύχρηστος και μας κάνει, για τώρα. Μια στιγμή όμως: πρέπει κι όρος «μονοπώλιο» να είναι δόκιμος. Υπάρχουν μονοπώλια στην πραγματικότητα;

Δείνα:  Όχι ακριβώς. Υπάρχουν τα λεγόμενα ολιγοπώλια, πολυεθνικές, μεγάλοι όμιλοι, κτλ. Ο όρος λοιπόν εμπεριέχει μια «ποιητική άδεια» αλλά είναι όπως είπες «εύχρηστος και μας κάνει για τώρα».   

Τάδε:  Τι σημαίνει δεν είμαστε εμείς «αποκλειστικοί σωτήρες του»; υπάρχουν κι άλλοι που δεν αποκλείονται; ποιοι άλλοι μπορεί να είναι σωτήρες;

Δείνα:  Κανένας. Το κόμμα με διάφορες παραλλαγές λεει ότι ο λαός μπορεί να σωθεί μόνον όταν πάψει να περιμένει μεσσίες.... 

Τάδε:  Μπορεί όμως το να πάψει να περιμένει μεσσίες να σημαίνει ότι έχει βουλιάξει κάτω απο μιαν επιφάνεια αδιαφορίας και αδράνειας (κάτω απο το επίπεδο ματιού, κάτω απ’ τον χρόνο μηδέν, και κάτω απο τα κύματα επικοινωνίας μιας οποιασδήποτε πολιτικής λαλιάς), πολιτικά νεκρός. Προς τα ‘κει πέφτει.  

Δείνα:  Εμείς του ζητάμε να μην καταπέσει. Να σηκωθεί. Η Αλέκα είπε, «Από τον καναπέ δεν λύνονται τα προβλήματα με κανένα σωτήρα»

Τάδε:  Ναι αλλά «γιατί αρνείται να ψηφίζει ΚΚΕ έστω κι απο τον καναπέ; Ποιο εύκολο δεν είναι»;

Δείνα:  Η απάντηση έτοιμη: «μα γιατί του λεμε ότι δεν έχει νόημα να μας ψηφίσει απο τον καναπέ. Πρέπει να σηκωθεί, να ανασκουμπωθεί και να λύσει μόνος του το πρόβλημα του».

Τάδε:  Και λεω πάλι, σαν συνήγορος διάβολου: μα ναι! Αλλά όταν όλοι του συμπεριφέρονται σαν μωρό, μωρό που το ταΐζουν λύσεις που δεν το τρέφουν για να μεγαλώσει και να ωριμάσει, όταν τον έχουν κακομάθει οι κηδεμόνες του...

Δείνα:  όταν λες «κηδεμόνες» εννοείς τους αστούς κατόχους των μονοπωλίων...

Τάδε:  Σωστός! Με τέτοιους κηδεμόνες λοιπόν, και με τέτοιους δάσκαλους ο λαός δεν μπορεί να κάνει αυτό που του ζητάς, κάνει και λάθος επιλογές απ’ τον πολιτικό καναπέ του, γι αυτό και του ζητάς να διορθώσει την ψήφο του τώρα... Όταν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, πως να τα πάρει απάνω του ο λαός;

Δείνα: Ναι. Διαγράφει ένα φαύλο κύκλο.

Τάδε:  Μετά λεει: «ένα δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ότι διατηρεί ο λαός το δικαίωμα να πληροφορείται, να γνωρίζει, να μαθαίνει, να αποφασίζει και εν πάση περιπτώσει όσοι του λένε ότι δεν μπορεί ποτέ να νικήσει, θέλουν να τον νικήσουν σήμερα». Δεν τον έχουν ήδη νικήσει; Έχει φαει τόσους κλότσους που αν ήταν γάιδαρος θα είχε ψοφήσει προ πολλού. Η στάση του λαού είναι στάση κάποιου που υποφέρει απο μετατραυματικό στρες. Σ’ αυτή την φάση ο λαός χρειάζεται ένα ΚΚΕ που να φαίνεται σε πορεία αποδυνάμωσης όσο μια σφαίρα στον εγκέφαλο. Και το λεω: έχει κάλο στον εγκέφαλο όποιος αρνείται να καταλάβει και τι συνεπάγεται αυτό. Ακούω κάποιους υδροκέφαλους να λενε «δεν τρέχει τίποτε! Αν πέσουμε θα ξανασηκωθούμε. Κι έξω απ’ τη βουλή; Κι έξω απ’ την βουλή άμα λάχει! Και πάλι ωραίοι».  Και, μια και το ανάφερε η Αλέκα, εάν «δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ότι διατηρεί ο λαός το δικαίωμα να πληροφορείται, να γνωρίζει, να μαθαίνει, να αποφασίζει», τότε η αποδυνάμωση του ΚΚΕ σημαίνει ότι δεν διατηρείται στο ίδιο επίπεδο «το δικαίωμα να πληροφορείται, να γνωρίζει, να μαθαίνει, να αποφασίζει» ο λαός, μειώνεται.

Δείνα:  Λογικό... πριν πεις κάτι άλλο τώρα να διευκρινίσω ότι όταν λέμε δυνατό ΚΚΕ δεν εννοούμε μόνο δυνατό στην βουλή. Η εκλογική δύναμη δεν εκφράζει ποτέ την δυνητική του κόμματος.

Τάδε:  Συμφωνώ. Αλλά,  αν λεμε ότι  η εκλογική δύναμη του είναι δείκτης της διάθεσης του λαού, τότε λεω πως πρέπει να μην τον αποπαίρνουμε αν θέλει να μας ψηφίσει για να βασιστεί στο κόμμα έστω κι απ’ τον καναπέ.

Δείνα:  Όχι, όχι! Με τίποτε! Αν δεχτεί αυτά που λεει το κόμμα, σημαίνει πως έχει αποφασίσει να γίνει ο ενεργητικός παραγωγός πολιτικής, να μην παραμείνει παθητικός καταναλωτής της. Αν δεν το κάνει αυτό, τι να τον κάνουμε τον ψήφο του.

Τάδε:  Ουφ! Θα με σκάσει αυτή η απολυτότητα σου. Δηλαδή κακό θα του κάνει του λαού έστω και να καταναλώσει λίγη παραπάνω απο την πολιτική του ΚΚΕ μέχρι επιτέλους ν’ αποφασίσει να γίνει ο παραγωγός της δικής του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου