Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Οι γραικύλοι κι οι νταβατζήδες τους (Γερμανικές αποζημιώσεις)






 Οι γραικύλοι

A) Γερμανικές αποζημιώσεις: Νομικά προσχήματα προβάλλει η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 902, Πέμ, 11/04/2013
Το νομικό σκέλος στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύει ως κυρίαρχο η κυβέρνηση, καλλιεργώντας κλίμα παραπομπής του θέματος στις ελληνικές καλένδες.
«Εφόσον είναι να προχωρήσουμε, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή νομική βάση, διότι μια τέτοια κίνηση θα είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στο Νομικό Συμβούλιο την απόρρητη (!) έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Όπως είπε ο ίδιος, «η κυβέρνηση προώθησε - ως όφειλε - αυτό το θέμα και, βέβαια, περιμένουμε και τη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία νομίζω ότι δε θα αργήσει, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα». Η έκθεση που διαβιβάστηκε συντάχθηκε από Ομάδα Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ύστερα από έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «λήξαν» το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνώση της ελληνικής έκθεσης και ότι «στο πλαίσιο διαφόρων συμφωνιών, η Γερμανία έχει καταβάλει σε υψηλό βαθμό επανορθώσεις και αποζημιώσεις».
Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το έργο της ελληνικής ομάδας εμπειρογνωμόνων ολοκληρώθηκε στις αρχές Μάρτη και περιελάμβανε «τη συλλογή, κωδικοποίηση, καταγραφή, ταξινόμηση και προστασία του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού». Έγινε επίσης ταξινόμηση φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία, ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού και καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.
«Επιτέλους συλλέχθηκαν τα στοιχεία της τραγωδίας του ελληνικού λαού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Περιμένουμε πλέον από την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία του: Να διεκδικήσει, δηλαδή, τις οφειλές της Γερμανίας προς το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες», απαιτεί με ανακοίνωσή της (την Τετάρτη) η Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Β. Σόιμπλε: «Καμία ελπίδα»
«Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων, δεν βλέπω καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung», ο Γερμανός υπουργός, ανέφερε επίσης ότι «Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία».
Δίνοντας έυσημα στην συγκυβέρνηση για την πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα», αλλά «έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο Δ. Αβραμόπουλος, διαβεβαίωσε για την προώθηση των αντλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ανέφερε ότι το θέμα των αποζημιώσεων άπτεται του διεθνούς δικαίου.
Όπως δήλωσε, «Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.
Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.
Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»
 *********

 

κι οι νταβατζήδες τους

B) σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

Δημοσίευση: 902 Παρ, 12/04/2013

«Το ζήτημα της διεκδίκησης του λεγόμενου Κατοχικού Δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. Η τοποθέτηση Σόιμπλε είναι απαράδεκτη και προκλητική.

Ο λαός έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Γερμανίας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη του για την απόκρουση της πολιτικής των βάρβαρων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που μαζί του επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ».
*****

σχολιο:ρε τα τσουτσέκια ... γαμώ τον αντίχριστό τους...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου