Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Το Μακελειό στη Μανωλάδα και η Αθλια δημοσιογραφία




ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΑΖΟΥΝ ΑΙΜΑΑμεση απάντηση από ΚΚΕ, ΠΑΜΕ και συνδικάτα στη δολοφονική επίθεση των καπιταλιστών φραουλάδων με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Μανωλάδα - Αττική - Θεσσαλονίκη - Γιάννενα


  • Μέγιστη η υποκρισία όσων μιλούν για μη εφαρμογή των νόμων ως αιτία της ένοπλης επίθεσης στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Αστικό κράτος, οι νόμοι του και οι κυβερνήσεις οπλίζουν το χέρι των καπιταλιστών για να εγκληματούν κατά των εργατών.
Αθλια δημοσιογραφία
Χτες, τα αστικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, «έκαναν πάλι το θαύμα τους», αποδεικνύοντας ότι τα περί αντικειμενικότητας και πλουραλισμού φτάνουν μέχρι εκεί που δε θίγονται τ' αφεντικά. Ολα είχαν πρώτο θέμα την ένοπλη δολοφονική επίθεση των καπιταλιστών φραουλάδων και των μπράβων επιστατών τους στους μετανάστες εργάτες γης. Εκαναν ρεπορτάζ και σχόλια για τις ενέργειες της κυβέρνησης μετά το έγκλημα, αν και ανάλογα εγκλήματα έχουν ξανασυμβεί από το 2008 και πιο πριν, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της. Απέδωσαν την αιτία στη μη εφαρμογή των νόμων για τη «λαθρομετανάστευση», όπως τη λένε, και τη μαύρη εργασία, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι νόμοι, δηλαδή το τσάκισμα των μεταναστών, αποκρύπτοντας τις συνθήκες - κόλαση της ζωής των εργατών γης στην περιοχή και της άγριας εκμετάλλευσης, που θυμίζει αμερικανικό Νότο στο 18ο και 19ο αιώνα. Συνθήκες που νομιμοποιούν οι ίδιοι οι αστικοί νόμοι της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους. Απύθμενη υποκρισία και αποπροσανατολισμός, αφού η ακόρεστη δίψα του κέρδους οπλίζει και δολοφονεί. Ενα δεν έκαναν. Δεν είπαν κουβέντα για την άμεση απάντηση στους δολοφόνους καπιταλιστές με τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων, της εργατικής τάξης σε Μανωλάδα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα... Αθλια δημοσιογραφία.

 ***********************


[...]


Η δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε ένα μεμονωμένο γεγονός. Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργατών γης στην περιοχή. Σήμερα η απάντηση πρέπει να είναι πιο αποφασιστική. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος εργατών, για να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο και οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας χιλιάδων εργατών στη χώρα μας. Για να ανατραπεί η πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων και αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ούτε αράδα για ΚΚΕ και ΠΑΜΕ
Την Πέμπτη, μια μέρα μετά το μακελειό στη Μανωλάδα, το ΚΚΕ διοργάνωσε μεγάλη διαδήλωση στην περιοχή, δίνοντας άμεση απάντηση στο κράτος, στους μεγαλοκαλλιεργητές και στις τοπικές αρχές που ευθύνονται για το σύγχρονο δουλεμπόριο στα φραουλοχώραφα. Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε διαμαρτυρίες στην Αττική, ενώ πικετοφορίες διοργάνωσε το ΚΚΕ και σε άλλες πόλεις. Δραστηριότητα με χαρακτηριστικό την αμεσότητα, τη μαζικότητα, αλλά τα διαδικτυακά Μέσα των αστών δεν έγραψαν λέξη. Το αποσιώπησαν και τα δελτία ειδήσεων το βράδυ της Πέμπτης. Αυτό συνεχίστηκε και χτες, λέξη δεν έγραψαν οι αστικές εφημερίδες, που μερικές καμώνονται και τις υπερευαίσθητες στα ζητήματα της μετανάστευσης. Ούτε αράδα δεν έγραψε και η «Αυγή». Για όλους αυτούς οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων, δεν υπήρξαν ποτέ. Γιατί τέτοια αποσιώπηση; Επειδή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, δεν αρκούνται απλά στην καταγγελία και στην περιγραφή του προβλήματος στη Μανωλάδα, αλλά δείχνουν και τις πραγματικές αιτίες του, που είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η σαπίλα του συστήματος μέχρι το μεδούλι. Επειδή το ΚΚΕ λέει ότι διέξοδος για Ελληνες και μετανάστες εργάτες είναι να παλέψουν μαζί για να πάρουν τα μέσα παραγωγής από τους καπιταλιστές, επειδή χωρίς αυτούς «γρανάζι δε γυρνά». Και επειδή το ΠΑΜΕ προωθεί έμπρακτα και όχι στα λόγια αυτή την κοινή δράση, με ταξικά χαρακτηριστικά και όχι στη βάση ρηχών αντιρατσιστικών συνθημάτων, που κρύβουν την ουσία της ταξικής εκμετάλλευσης στον καπιταλισμό. Να γιατί το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα δε χωράει στις σελίδες και τα τηλεπαράθυρα των αστικών ΜΜΕ. Να γιατί είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να επιλέγουν για την ενημέρωσή τους το «Ριζοσπάστη», τον «902» και το portal του ΚΚΕ, το 902.gr.

************
red rock: Έχει δημιουργηθεί ένα είδος ηδονοβλεψίας στον σύγχρονο θεατή ο οποίος θέλει να εντυπωσιάζεται και να ερεθίζεται από την είδηση για να ενδιαφερθεί γι αυτήν και να αγοράσει το μέσο που την αναπαράγει, πάντα με τον δικό του τρόπο.
Ο δημιουργός (και το αποτέλεσμα) αυτής της ηδονοβλεψίας είναι τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ των και για να κερδίσουν αναγνώστες/ θεατές χρησιμοποιούν εντυπωσιασμό κατά κόρον, κυνηγώντας τις πλέον ερεθιστικές ειδήσεις ή προβάλλοντας και εστιάζοντας στο πλέον εντυπωσιακό μιας είδησης.

Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων υποφέρουν  εκκωφαντική  «αποσιώπηση», δυστυχώς μόνο γι αυτούς που τις γνωρίζουν είδη. Το υπόλοιπο του κόσμου (ή ο σημαντικότερος όγκος του)  που περιγράφεται ως «σύγχρονος θεατής» δεν παίρνει χαμπάρι ούτε καν ότι γίνεται αυτη η συστηματική αποσιώπηση.

Αλλά υποθέτω ότι το μεγαλύτερο δράμα στην όλη υπόθεση είναι ότι και να ήταν εν γνώσει των κινητοποιήσεων, καταγγελιών, και της ένδειξης των βαθύτερων αιτιών του μακελειού, στην Μανωλάδα και αλλού, δεν θα τον ενδιέφεραν αν δεν περιείχαν κάτι που να τον εντυπωσιάσει… ακομα κι αν στον «σύγχρονο θεατή» ανηκουν και αυτοί οι οποίοι πωλούν την ενέργεια από το σώμα τους (το οποίο περιλαμβάνει και εγκεφαλικούς μύες εκτός από τους μύες του κορμιού) για να γυρίσει το γρανάζι. 
Μ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου