Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΚΚΕ Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία
Πριν από τέσσερις μέρες σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ βορείου Αιγαίου (2/4/2013), στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- υποψήφια βουλευτής του στις εκλογές του 2009- «κατήγγειλε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ στην Ικαρία ότι δεν κάνουν ανακύκλωση για να τιμωρήσουν τον δήμο Ικαρίας»!!!!!
Πέρσι η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ είχε εκδώσει ένα εμπαθές και ψευδέστατο λιβελλογράφημα, όπου κατήγγειλε τους κομμουνιστές δημάρχους και καταδίκαζε  τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων για την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ Ευδήλου.
Δεν μας κάνει εντύπωση η στάση και του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η πολιτική τους τοποθέτηση για τα οξύτατα λαϊκά προβλήματα στην Ικαρία, εν προκειμένω για τη διαχείριση των απορριμμάτων να κινούνται στα όρια της πιο άθλιας συκοφαντίας και αντικομμουνισμού.
Ας θυμηθούμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΠΑΣΟΚ ήταν βασικοί εταίροι του αντι-ΚΚΕ μπλοκ (ΛΑΟΣ- ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ- εφοπλιστών- συγκροτημάτων τύπου) προκειμένου να «απελευθερωθεί» η Ικαρία από τους κομμουνιστές, και «επιτέλους να μπει σε τροχιά ανάπτυξης ο τόπος».
Η τροχιά ανάπτυξης σήμανε πολύ γρήγορα σωροί σκουπιδιών στους δρόμους, στα χωριά, περιστασιακή ανακύκλωση, μετάθεση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη δημοτική ενότητα Αγίου Κηρύκου στις άλλες δημοτικές ενότητες της Ικαρίας, μετατροπή του ΧΑΔΑ Ευδήλου στον κεντρικό σκουπιδότοπο της Ικαρίας, όταν είχε με κάθε επισημότητα δηλωθεί ότι οι ΧΑΔΑ θα έκλειναν μέχρι το καλοκαίρι του 2011,  ποινικοποίηση κινητοποιήσεων. Όσο για τον ΧΥΤΥ Ικαρίας, ένα χρόνο σχεδόν μετά την δραματικά καθυστερημένη ένταξη του έργου, δεν έχουν ολοκληρωθεί απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δημοπρατηθεί και να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες κατασκευής του.
Το ΚΚΕ από το 2002 είχε απορρίψει το διχαστικό ερώτημα «που;» και αντ’ αυτού πρότεινε και διεκδίκησε και συνεχίζει και επιμένει για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την μόνη αποδεκτή λύση του προβλήματος για το νησί μας. Δηλαδή:  διαλογή στην πηγή, χώρο διαλογής ανακυκλώσιμων, προώθηση των ανακυκλώσιμων σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών, ΧΥΤΥ, μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων
Το ΚΚΕ τονίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικό ζήτημα, όπως άλλωστε και όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων.
            Οι ευθύνες που βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις, των πολιτικών προϊσταμένων όλων εκείνων των «αρμόδιων και συναρμόδιων φορέων» οι οποίοι υπακούοντας σε τοπικιστικά και μικροκομματικά συμφέροντα καθυστέρησαν τότε δραματικά τη διαδικασία χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, και σήμερα την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για να ξεκινήσει η κατασκευή του, είναι τεράστιες. 
Σήμερα που αποκαλύπτεται πλήρως ο ρόλος της δημοτικής αρχής σαν υποστηρικτής της τρικομματικής συγκυβέρνησης, που υπηρετεί  την πιο μαύρη αντιλαϊκή πολιτική που μόνο δεινά και αδιέξοδα φορτώνει στην εργατική λαϊκή οικογένεια, και καθώς «τελείωσαν τα ψέματα» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν στον αντικομουνισμό, στην άθλια συκοφαντία την κατηγοριοποίηση και στοχοποίηση των Ικαριωτών, γιατί αυτό που τους ενοχλεί δεν είναι άλλο από την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ, από την αγωνιστική στάση των κομμουνιστών παντού και στην Ικαρία και των δημάρχων του παλιότερα
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες να καταδικάσουν τον αντικομουνισμό και την συκοφαντία. Τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη στους μοναδικούς υπεύθυνους για όλα τους τα βάσανα και τα προβλήματα, να μην περιμένουν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, ούτε από τις ψεύτικες ελπίδες που μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων και με κεντρικούς δημόσιους πόρους.
Είναι καιρός η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και να υψώσουν αποφασιστικά το ανάστημά τους για τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

Ικαρία, 6/4/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου