Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο Πόλεμος και η Τραυματισμένη Παιδικότητα στην Συρία



 

 "Για τα εκατομμύρια των παιδιών της Συρίας, η αθωότητα της παιδικής ηλικίας έχει αντικατασταθεί από την σκληρή πραγματικότητα της προσπάθειας να επιβιώσουν σ’ αυτόν τον φαύλο πόλεμο"



Syria report coverΣε μια νέα έκθεση, "Childhood Under Fire", η οργάνωση Save the Children αποκαλύπτει πως, παράλληλα με την κοινωνική κατάρρευση σε τμήματα της Συρίας, με τους 70,000 νεκρούς και πάνω από τρία εκατομμύρια εκτοπισμένων, η σύγκρουση έχει οδηγήσει στο απρόβλεπτων συνεπειών προβλημα του τραυματισμού της παιδικής ηλικίας για τα δύο εκατομμύρια παιδιά που έχουν εμπλακεί σε ανταλλαγή πυρών στις συγκρούσεις, οι οποίες διαρκούν για τρίτη χρονιά.

Η έκθεση αυτή δίνει λεπτομέρειες του πώς μερικά νεαρά αγόρια χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες ως αχθοφόροι, δρομείς και ανθρώπινες ασπίδες, φέρνοντάς τα κοντά στην πρώτη γραμμή, ενώ μερικά κορίτσια παντρεύονται νωρίς για να «προστατευθούν» από την ευρέως διαδεδομένη απειλή της σεξουαλικής βίας.

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης είναι: 


  • Χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν υποσιτισμό, καθώς η παραγωγή τροφίμων σχεδόν αφανίστηκε επιφέροντας σοβαρές ελλείψεις. "Γιατί φύγαμε; Πείνα. Δεν υπήρχε τίποτε. Τρόφιμα. Ούτε ψωμί. Αν έμενα, τα παιδιά μου θα είχαν πεθάνει από την πείνα....» - (Rami, πατέρας τριών παιδιών).  
  • Εκατομμύρια παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε αχυρώνες πάρκα, και σπηλιές. "Ήμαστε δεκατρείς στο σύνολο, στριμωγμένοι σε ένα δωμάτιο. Δεν έχουμε βγει απ’ εκείνο το δωμάτιο για δύο εβδομάδες.". (Yasmine, 12 ετών).
  • Τα κορίτσια παντρεύονται νωρίς, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την απειλή της σεξουαλικής βίας. «Η κόρη μου είναι 16 ετών. Αγαπούσε το σχολείο. Είναι αθώα και πολύ όμορφη. Ξέρω ότι οι άνδρες κακοποιούν τις γυναίκες. Δεν θα μπορούσαμε να την προστατεύσει, έτσι έπρεπε να την παντρέψουμε. Χρειαζόμασταν να έχει έναν προστάτη." – (Um Ali,, μητέρα δύο παιδιών). 
  • Οικογένειες έχουν μείνει χωρίς θέρμανση το χειμώνα, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί έως και 500 τοις εκατό. «Σε μια περιοχή της Συρίας, όπου το Save the Children έχει πρόσβαση, στη καρδιά του χειμώνα εκλάπησαν σχολικά θρανία για καυσόξυλα? Απελπισμένα και κατανοητά μέτρα για να ζεσταθούν,  αλλά και περαιτέρω διάβρωση των ευκαιριών που έχουν τα παιδιά να μάθουν και να παίξουν "- (Childhood Under Fire).
 "Για τα εκατομμύρια των παιδιών της Συρίας, η αθωότητα της παιδικής ηλικίας έχει αντικατασταθεί από την σκληρή πραγματικότητα της προσπάθειας να επιβιώσουν σ’ αυτόν τον φαύλο πόλεμο […] Πολλά ζουν τώρα έξω στην ύπαιθρο, κι αγωνίζονται να βρουν κάτι να φάνε, χωρίς το σωστό φάρμακο εάν αρρωστήσουν ή τραυματιστούν. Όπως η κοινωνία έχει κλονιστεί, στις χειρότερες περιπτώσεις, η πείνα, η έλλειψη στέγης και η τρομοκρατία έχουν αντικαταστήσει το σχολείο για τα παιδιά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό ανεξέλεγκτα? Οι ζωές πάρα πολλών παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο ". (Carolyn Miles, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Save the Children).
***

Περιληπτική απόδοση του άρθρου με τίτλο “Two Million Syrian Children Caught in Crossfire ofConflict Entering its Third Year, Save the Children Warnsαπό red rock views



2 σχόλια:

  1. Καλά κάνεις και αναδεικνύεις το προβλημα στην Συρία. Να θυμηθούμε όμως και τις επεμβάσεις της Συρίας στον Λίβανο;
    Δ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τις θυμηθούμε. Να μην ξεχάσουμε όμως ότι αφορμή για την ιμπεριαλιστική επίθεση δεν έδωσε καμία επέμβαση της Συρίας στον Λίβανο.
    Άλλες είναι αιτίες κι οι αφορμές. Δεν είμαι θιασώτης δυναστειακών καθεστώτων. Αλλά για το τι καθεστώς έχει μια χώρα κι αν θ’ αλλάξει, με τι τρόπο και πως, για όλα αυτά υπεύθυνος είναι αποκλειστικά και μόνο ο λαός της. Και όχι ο ένας αυτόκλητος αστυνόμος, κριτής, και δήμιος, επειδή τυχαίνει να είναι ιμπεριαλιστική υπερδύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή