Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Ο δρόμος προς το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανοίξει"; Να μας πουν «τι παίρνουν» (με συνταγή και δοσολογία)...



Η Καθημερινή σε πρόσφατο κύριο άρθρο της περι δόσης και καθηκόντων εγραψε
"Οι καταστροφολόγοι διαψεύσθηκαν. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, χωρίς να χρειασθούν νέα μέτρα και περικοπές. Ο δρόμος προς το πρωτογενές πλεόνασμα, προς τη σχετική ανεξαρτησία, δηλαδή, της χώρας από τους δανειστές της έχει ανοίξει. Θα είναι, όμως, καταστροφικό αν τα στελέχη της κυβέρνησης και ο κρατικός μηχανισμός εισέλθουν πάλι σε μια φάση αδράνειας έως την επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Χρειαζόμαστε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι θα δουλεύουν νυχθημερόν και θα λύνουν προβλήματα, όχι λόγω κάποιας επικείμενης δόσης, αλλά επειδή αυτό απαιτεί το καθήκον".
Ένα σχόλιο στην ιστότοπο της λέει:  Πόσες φορές έχετε γράψει τα ίδια?
Δεν βαρεθήκατε ακόμη?

Ρητορική ερώτηση. Ξερει ο σχολιαστής ότι, δυστυχώς για εμάς, δεν πρόκειται να βαρεθούν ή να κουραστούν να μας περιπαίζουν.

Σε μιαν αναφορά στο αρθρο απο τον Ριζοσπάστη διαβάζω:
Η «Καθημερινή» επαίρεται για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε άλλη μια συμφωνία - σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό, φυσικά, δεν είναι κάτι καινούριο. Το ίδιο κάνει από την πρώτη στιγμή, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται επικεφαλής της προπαγάνδας για ακόμη μεγαλύτερη επίθεση κατά των εναπομεινάντων δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης και του λαού. Μάλιστα, λέει πως δε χρειάζονται νέα μέτρα. Το ζήτημα, όμως, παραμένει: Όλα τα μέτρα που έπρεπε μέχρι τώρα να ληφθούν, έχουν ληφθεί. Το μόνο που μένει είναι η... εφαρμογή τους! Στο Δημόσιο οι μισθοί έχουν υποστεί συντριβή, ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει μείνει σύμβαση για σύμβαση που να μην έχει δεχθεί (ή να μην πρόκειται να δεχθεί στο άμεσο μέλλον) ισχυρό χτύπημα.
Οι πανηγυρισμοί της «Καθημερινής» κάθε άλλο παρά αφορούν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που καλούνται να ζήσουν με όλο και λιγότερα χρήματα. Που καλούνται να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μέσα στην ανεργία και τη φορο-αφαίμαξη. Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους, για έξοδο απ' την ΕΕ και για να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους.

*******
Θα συμπλήρωνα ότι οι αστοί ορμηνεύουν τα ανδρείκελα που κυβερνούν αυτή την χώρα να «δουλεύουν νυχθημερόν και να λύνουν προβλήματα» τους, εννοούν αποκλειστικά προβλήματα των αστών. Όσο για την δόση, να μας πουν οι ίδιοι «τι παίρνουν» (με συνταγή και δοσολογία), μήπως και μπορέσουμε και πάρουμε κι εμείς απ’ το ίδιο για να περάσει η ανυπόφορη δυσανεξία μας.

Όχι, όμως την ίδια αγωγή που επιφυλάσσουν αποκλειστικά για 'μας! Να μην καταντήσουμε τέτοια νευρωτικά, πεινασμένα και φοβισμένα «ζόμπι» - στο τέλος δεν θα μπορούν ούτε οι ίδιοι να μας χρησιμοποιούν - έχει και τα όρια της η κατάχρηση...

M

1 σχόλιο:

  1. τι λέει το δντ;
    ναι μεν μια κάποια ανάπτυξη κυρίως απο το 2014.
    αλλά για την Ευρωζώνη η "ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατα 1/4 φέτος ( και ίσως ανακάμψει το 2014). η Ελλάδα στον πάτο της Ευρωζώνης... άραγε μας δουλεύουνε ή οχι;

    \The global economy is expected to continue mending gradually, says the International Monetary Fund (IMF), whose latest forecast of economic growth projects 3.3 percent growth in 2013, and 4 percent in 2014. But with old dangers remaining and new risks emerging, policymakers cannot afford to relax their efforts.
    [...]
    In the euro area, real GDP is projected to contract by about ¼ percent this year before growing again in 2014. Credit channels are broken: better financial conditions are not yet passing through to companies and households because banks are still hobbled by poor profitability and low capital. Other brakes on growth in the euro area include continued fiscal adjustment, competitiveness problems, and balance sheet weaknesses.
    http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2013/RES041613A.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή