Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

19ο και μια σύντομη ματιά στον τύπο






H KAΘHMEPINH

 Σχετικά με το πρόγραμμα, η κ. Παπαρήγα αναμένεται να αναφέρει ότι το κεντρικό ζήτημα για την επεξεργασία του Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι και το κεντρικό ζήτημα της στρατηγικής του, είναι η απάντηση που δίνει στο ποια αντίθεση θα λύσει η κοινωνική επανάσταση και ποια τάξη θα πάρει την εξουσία. Αυτό το έλυσε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο καθόρισε ότι, στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στην επίλυση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου- εργασίας και ότι η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική, με κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης την εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη φτωχή αγροτιά και τα πιο καταπιεσμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης.


ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Μετά από ένα τετράμηνο εσωκομματικών συζητήσεων και ενός έντονου προσυνεδριακού διαλόγου, όπου καταγράφηκαν και διαφωνίες για τη «γραμμή» του κόμματος, όλα τα μάτια είναι στραμμένα πλέον στο πρόσωπο της κ. Παπαρήγα, καθώς τίθεται το ερώτημα εάν θα συνεχίσει να είναι γραμματέας του ΚΚΕ.
[…]  Οσοι βέβαια γνωρίζουν έστω και λίγο τον τρόπο λειτουργίας του Περισσού, οι εκάστοτε αλλαγές στο ΚΚΕ γίνονται συντεταγμένα και σε χρόνο που το ίδιο το κόμμα επιλέγει. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, βγήκε «πληγωμένο» καθώς έχασε τη μισή του εκλογική δύναμη, με το χαμηλότερο ποσοστό από τη μεταπολίτευση και μετά.
Με όλα τα σενάρια, ανοικτά, ακόμη και η κ. Παπαρήγα να παραμείνει στη θέση του γραμματέα του κόμματος - οι αλλαγές στην ηγεσία του ΚΚΕ συζητιούνται όπως και τα πιθανά πρόσωπα που μπορεί να την αντικαταστήσουν.
Μεταξύ των στελεχών που μπορεί να αντικαταστήσουν την κ. Παπαρήγα είναι τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου: ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιώργος Μαρίνος και ο νεότερος ηλικιακά Νίκος Σοφιανός.
Αιτιολογώντας το προβάδισμα του οικονομολόγου Δ. Κουτσούμπα έναντι των υπόλοιπων «δελφίνων» προσμετρούσαν, τότε, στα υπέρ του την πολύχρονη φιλία του με την Αλ. Παπαρήγα. Στα συν του κ. Κουτσούμπα είναι ότι πλέον διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον Δ. Γόντικα.
Ο δεύτερος υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα είναι ο Γ. Μαρίνος, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των στενών συνεργατών της κ. Παπαρήγα.  [...]
«Αουτσάιντερ» θεωρείται ο Ν. Σοφιανός, ο οποίος υπήρξε γραμματέας της ΚΝΕ την περίοδο μετά τη διάσπαση του 1991 και η ανάδειξή του στο Π.Γ. στο τελευταίο συνέδριο προκάλεσε το ενδιαφέρον όσων αναζητούν τον άνθρωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση. Ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κρίθηκε ότι τα πήγε καλά, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 14%.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

 […] Παρά τον τόνο που έδωσαν το τελευταίο διάστημα τα μαζικά άρθρα των διαφωνούντων στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση κορυφαίων ηγετικών στελεχών, η οποία και προαναγγέλλει την λήψη μέτρων εις βάρος τους μετά το συνέδριο, το συνέδριο αναμένεται να επικυρώσει τις προωθούμενες αλλαγές στην πολιτική του ΚΚΕ.
[…]
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σχετικά με το αν θα τεθεί τώρα ή μετά από κάποια μεταβατική περίοδο η αλλαγή φρουράς στο τιμόνι του κόμματος. […] Ένα θέμα άλλωστε το οποίο έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό καθώς η κυρία Παπαρήγα έχει συμπληρώσει 22 χρόνια στην ηγεσία του ΚΚΕ. […] Από τα πρόσωπα το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην διαδοχολογία είναι εκείνα των κκ. Δ. Κουτσουμπά και Γ. Μαρίνου, μελών του Πολιτικού Γραφείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναβαθμισμένο ρόλο στο συνέδριο και στις αποφάσεις που θα λάβει, τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και σε επίπεδο ανάδειξης οργάνων, θα παίξει ένα άλλο μέλος του ΠΓ, η κυρία Ελένη Μπέλλου, «θεωρητικός» του κόμματος και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της κυρίας Παπαρήγα.

Η Ελευθεροτυπία

Αντιμέτωπο με τον εαυτό του βρίσκεται το ΚΚΕ στο 19ο συνέδριο. Μετά από 22 χρόνια παραμονής της Αλέκας Παπαρήγα στο τιμόνι του κόμματος, στον απόηχο ενός ιδιαίτερα αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και με δεδομένες τις ανοιχτές διαφωνίες καθόλου τυχαίων στελεχών τα οποία αποκλείστηκαν από τη συνεδριακή διαδικασία, το ΚΚΕ καλείται να διαχειριστεί μάλλον με κακές προϋποθέσεις τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. […]
Οι δύο διαφωνούντες (Αντ.Σκυλλάκος: Ν.Μπογιόπουλος) πλήρωσαν τη διατύπωση της γνώμης τους με τον αποκλεισμό τους από το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ, καθώς μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την ιδιότητα του συνέδρου μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες στις κομματικές οργανώσεις τους.
ο συνέδριο του ΚΚΕ, που ξεκινά σήμερα στον Περισσό, αποτελεί ασφαλώς ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός παρ' ότι η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει να παραμείνει "εντός των τειχών". Πρέπει εξ αρχής να ομολογήσω, και αυτό δεν αποτελεί τυπική φιλοφρόνηση, ότι θεωρώ την κοινωνική βάση του ιστορικού αυτού κόμματος ως την πιο ανιδιοτελή και αγνή συγκριτικά με τα άλλα κόμματα της ιστορικής Αριστεράς στη χώρα μας.
Αν και δεν ενστερνίζομαι τη λογική της "καλής" βάσης και της "κακής" ηγετικής ομάδας, οφείλω να παρατηρήσω πως σήμερα είναι εμφανής η διαφορά του μήκους κύματος ηγεσίας και βάσης. Η συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ δεν δείχνει ότι "ο γιαλός είναι στραβός", αλλά ότι "στραβά αρμενίζουμε".
[…]
Η ηγεσία του ΚΚΕ οφείλει να καταλάβει ότι σήμερα ο ρόλος της ιστορικής Αριστεράς δεν είναι να διαχειριστεί τα σύμβολα ή να κάνει "απολυμαντικές" κινήσεις ορθώνοντας τείχη για να μην "μολυνθεί" από τον "αναθεωρητισμό" ή τον "οπορτουνισμό" του ΣΥΡΙΖΑ ή των στελεχών που διαφωνούν με την απομονωτική γραμμή της. Αντίθετα, οφείλει να "λερωθεί" αναζητώντας δρόμους κοινής δράσης προκειμένου να αποτραπεί η σκληρή επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας
------------
RED ROCK:

Προχωρώντας από τα «δεξιά» προς τα «αριστερά» ο τύπος χάνει την  ουδετερότητα του και γίνεται ολοένα και πιο «φορτισμένος συναισθηματικά» με το 19ο συνέδριο και το τί μέλει γενέσθαι με το ΚΚΕ. 

Η Καθημερινή αναφερεται απλα σε γογονάτα χωρίς δικες της ερμηνείες. Το Έθνος και το Βήμα διαδοχολογούν, και, φευ, φαίνονται να ξέρουν περισσότερα από ότι ξέρει το ΚΚΕ για τα «οικογενειακά» του… Συμπεριφέρονται δε κάπως σαν μακρινοί συγγενείς που νοιάζονται από απόσταση. Η Ελευθεροτυπία «πονάει» για λογαριασμό αυτών που αποκλείστηκαν απο το συνέδριο λόγω «πολιτικών φρονημάτων...»

Και καταλήγουμε στην Αυγή, που πια μιλάει στο «ορφανό» ΚΚΕ ωσάν να ήταν ο κηδεμόνας θείος του!  «Η ηγεσία [σσ - λέει η ηγεσία ενώ ξέρει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διάφορα μεταξύ κεφαλής και σώματος στο συνέδριο] του ΚΚΕ οφείλει να καταλάβει...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου