Κυριακή 21 Απριλίου 2013

USA, Αφγανιστάν και Παπαρούνες

opium fields 3 U.S. Troops Patrolling Poppy Fields In Afghanistan (Photos)




«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γράφουν οι New York Times, η καλλιέργεια οπίου έχει αυξηθεί σε όλο το Αφγανιστάν, διαγράφοντας προηγούμενες πτώσεις της παραγωγής που ήρθαν σαν αποτέλεσμα μιας δεκαετίας προσπαθειών  της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα».
Tι λέει; Διεθνείς και Αφγανικές "προσπάθειες για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών"; ας γελάσουμε εδώ…
»Το πόρισμα της έκθεσης εγείρει ανησυχίες μεταξύ των διεθνών αξιωματούχων επιβολής του νόμου, ότι, αν η τάση συνεχιστεί, το όπιο θα είναι η μέγιστη οικονομική δραστηριότητα της χώρας, μετά από την αναχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων το 2014, οδηγώντας στο φάσμα αυτού που ένας υπάλληλος ανάφερε ως "το πρώτο αληθινό ναρκο- κράτος του κόσμου. "
[...]Το Αφγανιστάν είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, και πέρυσι αντιπροσώπευε το 75 τοις εκατό της προμήθειας ηρωίνης στον κόσμο. «Υπολογίζεται ότι θα φτάσει και πάλι στο 90 τοις εκατό φέτος," δήλωσε ο Jean-Luc LeMahieu, ανώτατος αξιωματούχος δίωξης ναρκωτικών (counternarcotics) των Ηνωμένων Εθνών εδώ».

Είναι πασίγνωστο ότι οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, αφού αιματοκύλησαν τον αφγανικό λαό, έδειξαν μιαν αξιοζήλευτη μέριμνα για να μην ζημιώσουν ή καταστρέψουν ένα και μόνο ένα «παραγωγικό τομέα» της χώρας. Μιαν οικονομική δραστηριότητα για την ανάπτυξη της οποίας ενθάρρυναν τους τέως σύμμαχους και νυν «άσπονδους εχθρούς», τους μουτζαχεντίν ή κοινώς Ταλιμπάν. Μιλάμε για την παραγωγή Οπίου.



Πέραν της συστηματικής έμμεσης υποστύλωσης της παραγωγής ναρκωτικών σε διεθνή κλίμακα για πολιτικούς λόγους (θα αναφερθούμε σ΄ αυτό σε μιαν άλλη ανάρτηση) παίζονται και τεράστια οικονομικά συμφέροντα που δεν αφήνουν τους βαρόνους του χρηματιστικού Κεφαλαίου ανεπηρέαστους και, ένεκα τούτου, και τα πολιτικά τσανάκια τους. Τα υπόλοιπα που ακούμε, έτσι για να γίνεται λίγος θόρυβος και για να λέγονται τα πολιτικώς ορθά λόγια περί καταπολέμησης των ναρκωτικών, είναι «κοάσματα βατράχων».


****


Για δέστε τωρα παρακάτω και τα ένστολα αμερικανάκια που κάνουν βάρδια στους «τόπους παραγωγης».

Θα μπορούσε κάποιος άπιστος Θωμάς να μου πει ότι «αυτό δεν αποδεικνύει απο μόνο του τίποτε…». 

Σίγουρα όχι! Το ερώτημα που θα έθετα τότε θα ήταν: «τι κάνανε εκεί οι στρατιώτες;»

Θα μπορούσε να μου πει τότε ότι «πιθανόν να ήταν εκεί για να… σταματήσουν την παραγωγή»… (να σταματήσουν δηλαδή την παραγωγή αργού και βασανιστικού θανάτου για αμέτρητους ανθρώπους στον πλανήτη που καταλήγουν χρήστες). 

Θα ρωτούσα τότε: «με τόσα χρόνια κατοχή της χώρας γιατί δεν ξερίζωσαν τις παπαρούνες, αν ήθελαν να το κάνουν, επί τέλους; Αμέτρητους ανθρώπους ξερίζωσαν, με τις παπαρούνες θα είχαν προβλημα;»

****

Οι φωτογραφίες δανεισμένες απο το Global Research, στο οποίο θα βρείτε και πολλές άλλες


Δείτε στο τέλος κι ένα βίντεο (ή μια πληθώρα παρόμοια κάνοντας αναζήτηση στο youtube με τίτλο

"The U.S. protecting opium fields in Afghanistan").


opium fields 10 1024x656 U.S. Troops Patrolling Poppy Fields In Afghanistan (Photos)
  opium fields 12 1024x682 U.S. Troops Patrolling Poppy Fields In Afghanistan (Photos)
  opium fields 13 1024x682 U.S. Troops Patrolling Poppy Fields In Afghanistan (Photos)

 opium fields 15 1024x711 U.S. Troops Patrolling Poppy Fields In Afghanistan (Photos)

 opium fields6 U.S. Troops Patrolling Poppy Fields In Afghanistan (Photos)


The U.S. protecting opium fields in Afghanistan



1 σχόλιο:

  1. Η δικαιολογία που έχουν βρει οι αμερικανοί για την προστασία των φυτειών οπίου από τις κατοχικές δυνάμεις είναι ότι οι γεωργοί που καλλιεργούν παπαρούνα θα πεινάσουν αν τους σταματήσουν την παραγωγή. Και είναι αλήθεια ότι από την περίοδο του «ιερού» πόλεμου των Μουτζαχεντίν κατά του «Σοβιετικού άπιστου» η παραγωγή οπίου, με την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση των αμερικανών φίλων τους, απο βασικό μέσο χρηματοδότησης τους, κατέστη προοδευτικά το κύριο μέσο – εκτός από τα δολάρια της CIA. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί μια τεχνητή εξάρτηση των γεωργών στην παραγωγή οπίου, από την μια γιατί υπάρχει «ζήτηση», και κυρίως για αυτό, και απ΄ την άλλη διότι οι τιμές που αποκομίζουν είναι υψηλότερες. Παρόλα αυτά, οι Αφγανοί γεωργοί παραμένουν πάμπτωχοι ενώ οι θεοφοβούμενοι Ταλιμπάν (κάποιοι απ΄ αυτούς) θησαυρίζουν από το εμπόριο.

    Η χρήση του οπίου δεν επιτρέπεται από το κοράνι βέβαια. Αλλά οι μουλάδες έχουν δώσει μια «θρησκευτική» λύση και σε τούτο το προβλημα. Επιτρεπεται να το παραγουν οι πιστοι ισλαμιτες, φτάνει να το καταναλώνουν αλλόθρησκοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή