Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η Κούβα συναντά τους Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ

Εξαιρετικοί οι δείκτες της υγείας, της εκπαίδευσης και της εξάλειψης της φτώχειας στην Κούβα.

Η Κούβα έχει καταφέρει να εκπληρώσει πολλούς από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ, παρά τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει λόγω του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το 2012 το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στο νησί ήταν 4,6 ανά 1.000 γεννήσεις, το χαμηλότερο στη Λατινική Αμερική

Ένα ακόμα κατόρθωμα είναι η ελεύθερη και καθολική πρόσβαση που έχουν όλοι στη δημόσια υγεία και στα διάφορα προγράμματα εμβολιασμού, επιτρέποντας έτσι την πρόληψη του πληθυσμού από 13 ασθένειες.

Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ για την απόκτηση των πόρων και των τεχνολογιών, η χώρα διεύρυνε την έρευνά της και ανέπτυξε εμβόλια για διάφορες ασθένειες όπως για τη χολέρα, τον δάγκειο πυρετό και τον ιό HIV, και έδωσε προτεραιότητα στις ασθένειες και στις ιατρικές ειδικότητες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καρδιολογίας, των μεταμοσχεύσεων οργάνων και της νεφρολογίας.

Τα τελευταία χρόνια, το εθνικό πρόγραμμα του νησιού για την αντιμετώπιση του AIDS είχε αξιοσημείωτα επιτεύγματα, με μειωμένο το ποσοστό θνησιμότητας και των καθυστερημένων διαγνώσεων.

Η Κούβα έχει φθάσει επίσης και τον Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας, έχει προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και έχει επιτύχει την επίτευξη της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η χώρα αυτή της Καραϊβικής έχει επίσης επικυρώσει τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών.

Το 2011 με έκθεση της η Unesco, αναγνωρίζει πως η Κούβα κατέχει το υψηλό μορφωτικό επίπεδο της Καραϊβικής και την κατατάσσει 14η στον κόσμο. Όμως, παρά την αναγνωρισμένη πρόοδο της σε αυτόν τον τομέα, η χώρα δε σταματά και συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς.

Prensa Latina, Μετάφραση στα Ελληνικά: Sierra Maestra
αναδημοσιευση απο sierra maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου