Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Δηλώσεις της Κίνας σχετικά με την διατήρηση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο



Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πρόσθεσε πίεση χτες στη Λ.Δ. Κορέας για να μετριάσει τις πολεμικές δηλώσεις της. Δίνοντας ένα δείγμα τυπικής ομιλίας για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο Boao Φόρουμ για την Ασία (μια περιφερειακή σύναξη επιχειρηματιών), ο Xi προειδοποίησε ότι ουδέν έθνος είναι ικανό να απειλήσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα για «εγωιστικά οφέλη».

Αλλά ο Κινέζος ηγέτης δεν φάνηκε να διαθέτει συγκεκριμένα σχέδια για την επίλυση προβλημάτων στην κορεατική χερσόνησο, ούτε ο ίδιος πρόσφερε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ για τα αμφισβητούμενα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Είπε ότι η Κίνα θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών θεμάτων παγκόσμιας έντασης με την ενθάρρυνση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε σταθεροί στην απόφασή μας να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ασία και τον κόσμο», είπε.

Η Κίνα έχει κατηγορήσει τη Λ.Δ. Κορέας για την ραγδαία αύξηση των εντάσεων σχετικά με την απαγόρευση πυραυλικών δοκιμών και τις προειδοποιήσεις της περί προληπτικών πληγμάτων εναντίον του Νότου.

Η Πιονγκγιάνγκ ενημέρωσε τους ξένους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, αν και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν μείνει.

Σε απάντηση στις απειλές της Βόρειας Κορέας οι ΗΠΑ κοινοποίησαν την απόφαση τους να εγκαταστήσουν ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού. Το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για κατάρριψη πυραύλων στα τελικά στάδια της πτήσης τους θα πρέπει να φτάσει εκεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η αυξανόμενη ένταση οδήγησε επίσης το Πεντάγωνο να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη διηπειρωτική πυραυλική δοκιμή, λέγοντας ότι θα μπορούσε να παρερμηνευθεί και να οξύνει τα προβλήματα. Ο κορυφαίος  αξιωματικός των ΗΠΑ Στρατηγός Martin Dempsey είπε ότι υπήρχαν ανησυχίες ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ημερομηνία γέννησης του πρώην ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ με κάποιο είδος δράσης. Αλλά κι ότι δεν θεωρούσε πιθανόν ο Βοράς να προβεί σε στρατιωτική δράση σύντομα.

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Julie Gillard μιλησε επίσης στο συνέδριο Boao. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «αυξανόμενη συνεργασία όλων των περιφερειακών κυβερνήσεων για την πρόληψη των συγκρούσεων στην κορεατική χερσόνησο και για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας».

Έκανε έκκληση προς την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να πιέσει την Βόρεια Κορέα να υποχωρήσει.


(ελεύθερη απόδοση άρθρου από τον Morning Star) M

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου