Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

6,5 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο η JPMorgan Chase

Το καθαρό εισόδημα της JPMorgan Chase αυξήθηκε κατά 33 % φτάνοντας τα 6,5 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο, διαψεύδοντας προβλέψεις για μόνο (...) 5,4 δισ. δολ. στα καθαρά έσοδά της!

Η «επιτυχία» οφείλεται σε αύξηση του τζίρου και περικοπές δαπανών, από τις οποίες σημαντική ήταν η απώλεια  3,000 θέσεων εργασίας στην εταιρία  (in consumer banking and mortgage). Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι κολοσσιαίοι χρηματιστικοί όμιλοι έχουν απολαύσει μιαν αμφιλεγόμενη πολιτική της Federal Reserve, γνωστή ως «QE3» (quantitative easing). Τι σημαίνει αυτό; Όταν η Fed (το ίδιο μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα)  αδυνατεί να χαμηλώσει το επιτόκιο της, το οποίο καθορίζει τα επιτόκια τραπεζών στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο, και με σκοπό να αποτρέψει την λεγόμενη «παγίδα ρευστότητας», σκορπάει δισεκατομμύρια για να αγοράζει προϊόντα απο την χρηματοπιστωτική αγορά - ομόλογα, ενυπόθηκους τίτλους κτλ, υποστυλώνοντας την πρόσφορα χρήματος με τεχνική τόνωση της ζήτησης.

Τεράστια κέρδη αποκομίζουν οι χρηματέμποροι (τραπεζίτες και βαλε) οι οποίοι συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού και της μεταπουλούν, δηλαδή πουλούν χρέη σε τρίτους (εν προκειμένω, και στο κράτος) και το δικαίωμα να τα εισπράττουν Είναι ένα είδος επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ουσιαστικά μια μετατροπή του χρήματος των φορολογούμενων πολιτών σε κέρδη για τους σούπερ-καπιταλίστες χρηματιστές. Παρ’ όλα αυτά, ο τρομερός ανταγωνισμός μεταξύ των, προοδευτικά μειώνει το ποσοστό ή το περιθώριο κέρδους.

Το νέο της JPMorgan Chase είναι ενδεικτικό μιας τεχνητής εφορίας για την υποτιθέμενη ανάκαμψη των ΗΠΑ, η οποία (αν είναι πραγματική - που δεν είναι) υποτίθεται οτι θα έχει αντίκτυπο στην διεθνή οικονομία. Ωστόσο τα προβλήματα υποβόσκουν και δεν υποχωρούν. Αίφνης  ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase ήταν συγκρατημένος ένεκα της επιβράδυνσης στην συνολική ανάπτυξη της πιστωτικής αγοράς.

Λοιπόν, ακόμα και αν εικάζουμε ότι υπάρχει μια ασθενική και μερική «ανάκαμψη», στις ΗΠΑ ή αλλού, το ερώτημα παραμένει: ανάκαμψη για ποιους; Οι 3000 χιλιάδες που έχασαν το «προνόμιο» να είναι υπάλληλοι της PMorgan Chase θα πάρουν κάτι από τα 6,5 δις δολάρια στο επόμενο τρίμηνο; Θα δουν ανάκαμψη από την μιζέρια τους;

Ας μην βιάζονται… Μάλλον θα λυτρωθούν μια και καλή μετά την Δευτέρα Παρουσία – κι αυτό αν είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι του παραδείσου με πιστοποιητικό από τον Άγιο Πέτρο. 
M

2 σχόλια:

  1. Να θυμηθούμε την ρήση της Θάτσερ «κρίση; Τι κρίση;»
    Μιλάμε για 6,5 δις.
    Όχι για εξίμισι ευρώ= 6,5 αυγά + 1 κιλό πατάτες + 1 κιλό ψωμί + 1 γάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Apologies to JPMorgan Chase. I somehow dropped the “J” of their name in the posted article (which I dully corrected this morning).
    And, no! “J” doesn’t stand for ‘jerks’, or jackals. It’s probably the initial of a Christian name, like Jeremy, or something …
    Τέλος πάντων, σήμερα το πρωί διάβασα ότι «οι αγορές δεν ήταν και τόσο εντυπωσιασμένες με το νέο» της JPMorgan π.χ. http://money.cnn.com/2013/04/12/investing/jpmorgan-earnings/index.html?section=money_topstories.
    Ξέρουν αυτοί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή