Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

το εκ των ων ουκ άνευ της ανθρώπινης παρακμής - "I swear we will eat from your hearts and livers, you dogs of Bashar"



Φρίκη έχει προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει τον επικεφαλής ομάδας ενόπλων αντικαθεστωτικών στη Χομς - τον Κχάλιντ αλ Χάμαντ της Ταξιαρχίας Ομάρ αλ Φαρούκ - να αποσπά την καρδιά και το συκώτι από τη σορό στρατιώτη, λέγοντας ότι θα τα φάει και εκσφενδονίζοντας ανάλογες απειλές προς όλους τους «υποστηριχτές της κυβέρνησης Άσαντ».902




Προειδοποίηση στον επισκέπτη:
οι σκηνές στο βίντεο μπορούν να προκαλέσουν ψυχολογική ταραχή


 
 "I swear we will eat from your hearts and livers, you dogs of Bashar"
____________________


Χρειαζόμαστε  αυτά τα τεκμήρια για να αποδείξουμε ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να διαπράξουν τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα, συχνά πιστεύοντας ότι οι πράξεις τους είναι ηρωικές ή θεάρεστες;

Όχι.

Είναι γνωστό ότι όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες φρίκης, αναπτύσσεται και βγαίνει στην επιφάνεια η φανατισμένη κτηνωδία - το εκ των ων ουκ άνευ της ανθρώπινης παρακμής.

Από την άλλη όμως, χρειάζονται και τα τεκμήρια, για να μην αφήνουν απλά σε θεωρητική διάσταση την επίγνωση της πιθανότητας να διαπραχτεί το αποτρόπαιο. Για να την παραδίνουν στις αισθήσεις οπου η βιωματική αντίληψη του αποτρόπαιου εγείρει το συναίσθημα που συχνά ωθεί το άτομο να σταθεί και να κινητοποιηθεί  εναντίον του, εναντιον της διαδικασίας που το παράγει μειώνοντάς τον σαν άνθρωπο ακόμα και αν δεν έχει ανάμιξη σ΄ αυτήν, ακόμα και αν στέκεται κάθετα απέναντι και εναντίον αυτής της διαδικασίας.

Η ταραχή που προκαλεί η θέα της αναπαράστασης της θηριωδίας, από μόνη της δεν λυτρώνει, δεν απελευθερώνει, δεν οδηγεί σε κάθαρση. Μπορει να συγκινεί αλλα δεν παρακινεί αυτόματα. Τουναντίον, όταν δεν συνοδεύεται από μια έντονα κριτική προσπάθεια να δοθεί η ερμηνεία του συμβάντος κάτω από το φως της αλήθειας (αν αυτή μπορεί να βρεθεί), μπορεί να οδηγήσει στην ανατροφοδότηση της φρικωδίας, απαντώντας σ΄ αυτήν με άλλη ίσως και κλιμακούμενη θηριωδία.  

Μόνο αν μπορεί να συνοδευτεί από λογική κρίση, αν οδηγήσει σε κριτικά πληροφορημένη οργή εναντίον αυτών που υποδαυλίζουν, αν δεν διαπράττουν οι ίδιοι, αυτήν την θηριωδία.

Στην προκειμένη περίπτωση, χωρίς την υποδαύλιση της διαμάχης από τους ιμπεριαλιστές, χωρίς την στήριξη της «αντιπολίτευσης» δεν θα είχε  δημιουργηθεί αυτό το εξωφρενικό σφαγείο εκεί. Πίσω από την ιμπεριαλιστική εμπλοκή στην Συρία βρίσκεται η τάξη που στοχεύει στην εκμετάλλευση όσο γίνεται περισσότερων πηγών του πλανήτη, βρίσκονται αμείλικτα οικονομικά συμφέροντα.

Αυτή η κατάπτωση δεν έχει τελειωμό, παρά μόνο αν εξαφανιστεί το σύστημα που χωρίζει τους ανθρώπους σε τάξεις, έθνη, φυλές, θρησκευτικές φατρίες. Τελικά μόνο αν εξαφανιστεί η αιτία αυτού του χωρίσματος των ανθρώπων που είναι η εκμετάλλευση τους ενός απ’ τον άλλο - πράγμα που οδηγεί στην βία που ασκεί ο ένας στον άλλο.

Μ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου