Τρίτη 21 Μαΐου 2013

"Η Σίσα" της παρακμής στους δρόμους της Αθηνας










 Ένα βίντεο σοκ του vice.com δείχνει πως οι έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στο θανατηφόρο ναρκωτικό «σίσα» (shisha) καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. 

Ενώ απλώνεται η χρήση της «κοκαΐνης των φτωχών», όπως έχει χαρακτηριστεί  το «σίσα», η ολοσχερής αθλιότητα της κυβέρνησης, σε σχέση με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και γενικότερα η στάση της απέναντι σ’ έναν κουρελιασμένο κοινωνικό ιστό, εκτίθεται ανάγλυφα. 

Οι διαπιστώσεις που κάνουν οι δημιουργοί του βίντεο για την κατάντια της πρωτεύουσας πρέπει να προκαλούν ντροπή.



Τι ειναι το «Σίσα»; Πρόκειται για ένα μίγμα από αμφεταμίνες και άλλα συστατικά, όπως υγρά μπαταρίας, λάδι κινητήρα και σαμπουάν. Το «φαρμάκι» αυτό στέλνει τον χρήστη σε παροξυσμό επιθετικότητας, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στον οργανισμό του και φέρνοντας τον θάνατο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ονομα του ναρκωτικού όπως μας πληροφορεί το βίντεο, προέρχεται από την περσική λέξη “shishα” (γυαλί) και χρησιμοποιείται αναφορικά με ναργιλέδες σε αραβικές και αφρικάνικες χώρες.

H αφήγηση αρχίζει με περιοδεία στους δρόμους της Αθήνας, κι από ένα σημείο έξω από την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όπου ο αφηγητής λέει:  «Λοιπόν αυτή εδώ είναι η βιβλιοθήκη. Δεν έχουν μαθήματα πια εδώ. Αυτό που έχουν είναι ένα σωρό από πεταμένες σύριγγες, πολύ αίμα. Είναι γελοίο, ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας… Αν απεικονίζει κάτι ετούτο, είναι πόσο η Αθήνα έχει πέσει θύμα της κατάχρησης ναρκωτικών. Αυτό είναι ένα επίσημο κέντρο της παιδείας, όπου ακριβώς τώρα βλέπεις εναν αχταρμά απο σύριγγες και ναρκομανείς»

Στο βάθος ακούγονται φωνές που λένε: 
«πεθαίνουν πάρα πολλά παιδιά…

νομίζω πως είναι το χειρότερο ναρκωτικό στον κόσμο, ξέρεις…»

Στο ΚΕΘΕΑ συνομιλούν με το Χαράλαμπο Πουλόπουλο ο οποίος λέει: « Πιστεύω ότι η ο κύριος λόγος της αύξησης χρήσης του σίσα είναι οι αλλαγές της νοοτροπίας των χρηστών κατά την διάρκεια της κρίσης. Είναι περισσότερο αυτοκαταστροφικοί. Έχουμε 27% ανεργία - 62% των νέων κάτω των 25 ετών. Και δεν τελειώσαμε ακόμα με την κρίση. […] Στο μέλλον θα δούμε περισσότερες ουσίες σε χαμηλές τιμές, που θα παράγονται με ευκολότερους τρόπους».
           
Ο αφηγητής μιλά με το Κωνσταντίνο πους ζει στους δρόμους της Αθήνας ο οποίος, «φώναζε σ΄ ένα φανάρι» όταν τον συνάντησε.

Παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση σίσα και λέει
«Μπορείς να σκοτώσεις άνθρωπο  χωρίς να καταλαβαίνεις εκείνη την ώρα τι κάνεις»
 «το σισα είναι σαν την κόκα των φτωχών. Απλώνεται πιο γρήγορα ο θάνατος».

Το βίντεο καταλήγει με την διαπίστωση για το σίσα στους δρόμους της Αθήνας ότι: «Τελικά φαίνεται να είναι το ‘μικρό κερασάκι στην τούρτα’, η οποία είναι η μεγάλη συμφορά με τα ναρκωτικά που πλήττει τους δρόμους της Αθήνας, ακριβώς τώρα, η οποία καθαυτή είναι απλώς μια έκφραση της οικονομικής κατάπτωσης που βιώνουν. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με τους ανθρώπους εδώ τόσο περισσότερο φαίνεται ότι στρέφονται προς το σισα αντί για τα ναρκωτικά που έπαιρναν, γιατί δεν μπορούν να τ’ αγοράσουν. Και πιθανόν αυτό να είναι το μοντέλο του μέλλοντος για ναρκωτικά του δρόμου. Είναι κακό για τους ανθρώπους, σκοτώνει ανθρώπους. Αλλά περισσότερο απ’ όλα, είναι μια έκφραση αθλιότητας»….
Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου