Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

get over it (ή άστο ασχολίαστο καλύτερα...)






"όταν είδηση είναι ο χαβάς του καθενός", είπες;
για μερικές ειδήσεις ταιριάζει απόλυτα η παράφραση "εδώ ο κόσμος καίγεται κι ο βουλευτής χτενίζεται"
Χαρακτηριστικές δύο απο τις ειδήσεις που προβλήθηκαν σήμερα σαν κύριες απο τα διεθνή πρακτορεία:

Η πρώτη απο την Αγγλία:
«Στη Βρετανία, ένας από τους τρεις αντιπροέδρους της Βουλής των Κοινοτήτων συνελήφθη το Σάββατο με την κατηγορία ότι βίασε έναν άντρα και επιτέθηκε σεξουαλικά σε έναν άλλον, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο 55χρονος Νάιτζελ Εβανς, βουλευτής του Κόμματος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συνελήφθη και ανακρίθηκε για τις επιθέσεις εναντίον των δύο αντρών, περίπου 20 ετών. Σύμφωνα με το BBC ο κ. Εβανς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Οι επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Εβανς σημειώθηκαν από το 2009 ως τον περασμένο Μάρτιο στο χωριό Πέντλετον όπου βρίσκεται η κατοικία του».
Η δεύτερη απο την Ιταλία:
«Πολιτικό θέμα προέκυψε στην Ιταλία από τις δηλώσεις της υφυπουργού Ισότητας Μικέλα Μπιανκοφιόρε, στελέχους της κεντροδεξιάς. «Οι ομοφυλόφιλοι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και για τίποτε άλλο. Για παράδειγμα, δεν εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τους δυο καραμπινιέρους που τραυματίσθηκαν πριν από μια εβδομάδα έξω από την βουλή της Ρώμης, ούτε και προς τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού», δήλωσε η Μπιανκοφιόρε σε συνεντεύξεις της σε μεγάλες ιταλικές εφημερίδες. Η 42χρονη Ιταλίδα βουλευτής θεωρεί επίσης ότι «τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων δεν είναι από τα προβλήματα που απασχολούν εντονότερα τους Ιταλούς». Μετά τις διαμαρτυρίες σειράς οργανώσεων που μάχονται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ο νέος πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αποφάσισε να της αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ισότητας και να «μετακινήσει» την Μπιανκοφιόρε στην διαχείριση της δημόσιας διοίκησης. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι δηλώσεις της κεντροδεξιάς Ιταλίδας πολιτικού προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις και σε μεγάλο μέρος της κεντροαριστερής παράταξης. Το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, είχε καταγγείλει, πρόσφατα, και την έλλειψη κάθε αναφοράς στις προγραμματικές δηλώσεις του Λέτα στην αναγνώριση της μόνιμης συμβίωσης ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ζευγαριών».
Με δεδομένη την αντίληψη των αστικών μέσων ενημέρωσης για το τι είναι είδηση, κάθε συνειρμός που σχετίζει αυτές τις ειδήσεις με τη σαπίλα του συστήματος ελέγχεται ως απαράδεκτος.

****

Ένα μικρό σχόλιο μόνο

Στο πρώτο θέμα (βουλευτής του Καμερον... κτλ): ο βιασμός, ότι χαρακτηριστικά και να έχει, δεν αλλάζει από το να είναι βιασμός.
Το πρώτο λοιπόν θέμα δεν μπορεί να έχει τη σχέση που υπονοείται με το δεύτερο (γαμος ομοφυλόφιλων), εκτός κι αν αυτός που τα βάζει το ένα δίπλα στο άλλο πάσχει από ομοφοβία (δηλαδή εκτός κι αν θεωρεί ότι ο βιασμός άνδρα από άνδρα είναι το ίδιο με τον γάμο μεταξύ τους), την οποία καλύπτει κάτω από ειρωνεία ή σαχλό χιούμορ, του τύπου. «εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί ο βουλευτης  χτενίζεται»


Αν αυτά είναι ανούσια θέματα, τότε γιατί τα σχολιάζεις; Αλλά αφού το σχολιάζεις, μήπως τουλάχιστον θα μπορούσες να το κάνεις σωστά; Όχι - αν δεν θεωρείς την ομοφοβία προβλημα. Είναι λοιπόν περιττό να σου πω: αν δεν μπορείς να σχολιάσεις ένα ζήτημα  χωρίς να δείξεις άγνοια, άστο ασχολίαστο,  «να πάρει ο διάολος…»

Μ


2 σχόλια:

  1. εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπαρχει δυστυχώς κι ο βιασμός, αλλα΄οι σύντροφοι δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι όλοι «οι σύντροφοι» γενικά που έχουν άγνοια στο θέμα που θίγω. Και δεν νομίζω ότι οι «σύντροφοι» είναι περισσότερο αδαείς από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, αλλά μάλλον λιγότερο. Έτσι η αιχμή δεν είναι κατά των συντρόφων γενικά αλλά κατά της νοοτροπίας μερικών απ’ αυτούς. Κάποια στιγμή θα καταλάβουν κι αυτοί ότι δεν χρειάζεται να είσαι μαύρος, ή εβραίος, ή Τσιγγάνος για μην ανέχεσαι τον ρατσισμο.

      Διαγραφή