Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Άσκηση Πολιτικής Προστασίας «Μeteor 2013» στην Κούβα

Πηγή: vanguardia.co.cu 
 Aβάνα, 18 Μαΐου (ΑΙΝ) –  Η πρώτη μέρα της  Άσκησης Πολιτικής Προστασίας «Μeteor 2013» στοχεύει να διαπιστώσει την ετοιμότητα ή όχι  των  οργάνων διοίκησης σε όλα τα επίπεδα και την ικανότητά τους αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Η εποχή των τυφώνων στο αρχιπέλαγος  αρχίζει την 1η Ιουνίου και λήγει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά από το 1986 που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη άσκηση η εκαπαίδευση και οι μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν τελειοποιηθεί και η προετοιμασία αρχίζει εβδομάδες νωρίτερα.

Λαμβάνεται επίσης υπόψη η απειλή της ξηρασίας σε πολλές περιοχές, και το πρόγραμμα της άσκησης   περιλαμβάνει τη μελέτη  μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου, την ποιότητα του νερού, διαδικασίες απομόνωσης μολυσμένων πηγών, και συνολικά  τις εμπειρίες του Εθνικού Ινστιτούτου Υδάτινων Πόρων, ειδικά  μετά  το πέρασμα του τυφώνα Sandy  στις ανατολικές επαρχίες.


Στην Αβάνα, η Mercedes Lopez Acea, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC) και πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Άμυνας,  επιδιώκει να  είναι σε ετοιμότητα και καλά εκπαιδευμένος  ο μηχανισμός της Πολιτικής Αμυνας για να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις φυσικές και τεχνολογικές  από τους  κυκλώνες, τυφώνες κ.α.

Το Δημοτικό Συμβούλιο  του νησιού  Isla de la Juventud   ετοίμασε σχέδια αντιμετώπισης   πιθανής διείσδυση της θάλασσας από τον ποταμό Las Casas.

Στο  Σιενφουέγκος  υπάρχει μεγάλη δυνατότητα υποδοχής στις έξι δεξαμενές νερού από τις λεκάνες  που βρίσκονται στο Ματάνσας και στη Βίγια Κλάρα και  υδροδοτούνται  από τους ποταμούς που υπάρχουν νότια.

Την επαρχία Σάντι Σπίριτους  επισκέφθηκε ο Στρατηγός Leopoldo Cintra Frias, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της επαρχίας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τα φυσικά φαινόμενα.

Στην επαρχία Σιέγο ντε Αβιλα  ρίχνουν βάρος στην αποδοτικότητα  των  μηχανισμών και του ανθρώπινου δυναμικού  στο  έργο της περιβαλλοντικής  αποκατάστασης, και  αναζητήσουν τρόπους για να αποφύγουν  ζημιές στο τηλεφωνικό δίκτυο ,ιδιαίτερα στις βόρειες ακτές, βρίσκεται ο τουριστικός προορισμός  Jardines del Rey.

Στην επαρχία Καμαγκουέι  εστιάζουν σε ενέργειες πρόληψης υδρομετεωρολογικών  απειλών, δασικές πυρκαγιές, διαρροές πετρελαίου και μείωση βροχοπτώσεων.

Στην επαρχία Λας Τούνας  λαμβάνουν υπ’ όψιν  υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση του εδάφους, προκειμένου να επιτύχουν  την πρόληψη των ασθενειών και τη μείωση των κρουσμάτων από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti, που είναι  ο κύριος φορέας του δάγκειου πυρετού.

Τέλος, στην επαρχία Γκράνμα  δραστηριοποιούνται  οι  μηχανισμοί σε κάθε δήμο  για την αντιμετώπιση των εστιών που μπορούν να προκαλέσουν επιδημία χολέρας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου