Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ευρεία διεθνής αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα


Η μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Περιοδικής Εξέτασης της Κούβας (Universal Periodic Review  UPR) αναγνώρισε τις εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέχονται στη χώρα, παρά την ζημιά που προκαλεί ο αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ χαιρέτησαν και συνεχάρησαν τις προσπάθειες της Κούβας για την προστασία όλων των ατόμων, χωρίς διάκριση απολύτως, σύμφωνα με το Prensa Latina.

Ο εκπρόσωπος της Νικαράγουας είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της  Κούβας να εγγυάται την ευημερία και την ασφάλεια όλων των πολιτών της, παρά τη συνεχή επιθετικότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Κούβα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, παρούσες σε οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη χώρα, και αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνεται από τον οικονομικό αποκλεισμό, ο οποίος είναι ασυμβίβαστος με την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος από τη Βραζιλία.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, πρόσθεσε, αναγνωρίζει και υπογραμμίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Κούβα για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, και την ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Κατά τη συζήτηση, η Βενεζουέλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κούβα θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις αρνητικές συνέπειες του αποκλεισμού και θα συνεχίσει επίσης να προωθεί το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση σε διεθνείς φορείς.

Το Περού τόνισε τον υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που έχει επιτευχθεί στην Κούβα, ενώ ο Παναμάς χαιρέτισε το έργο για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, καθώς και την έγκαιρη εκπλήρωση των διαφόρων αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας.

Η δραστήρια αλληλεγγύη που προσφέρεται από την Κούβα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η συνεργασία στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, τονίστηκε από πολλούς ομιλητές.

Περισσότερες από 130 εθνικές αντιπροσωπείες μίλησαν κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης και η πλέον κοινή άποψη που εκφράσανε είχε να κάνει με την ενθάρρυνση της Κούβας να διατηρήσει τον προσανατολισμό των σημερινών  προσπαθειών της.

Παρά την ευρεία διεθνή υποστήριξη, ορισμένοι εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβαν τις συνήθεις επιθέσεις τους προς το κουβανικό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το DPA, εκπρόσωπος των ΗΠΑ Eileen Donahoe κατηγόρησε την Κούβα oτι πλέκει έναν «ευρύ, περίπλοκο ιστό» ρυθμιστικών και συνταγματικών μέτρων που παρακωλύουν το έργο της «ειρηνικών  Ακτιβιστών" που υπερασπίζονται την δημοκρατία.

Κάνοντας τις τελικές παρατηρήσεις του, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Rodríguez Parrilla δήλωσε ότι υπάρχει "μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δράσεων που αναλαμβάνονται από πράκτορες ξένων δυνάμεων".

«Η Κούβα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί αλλαγή καθεστώτος? Έτσι με μερικές από τις προτάσεις που έγιναν σε αυτή την αίθουσα, στο πνεύμα αυτό, προφανώς, δεν θα συμμορφωθούμε», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σε σχέση με άλλες δηλώσεις σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Rodríguez Parrilla σχολίασε ότι η πιο σημαντική προστασία που η Κούβα παρέχει προς την ελευθερία του Τύπου είναι ότι τα μέσα επικοινωνίας της είναι «κοινωνική ιδιοκτησία» και κατά συνέπεια δεν, "υπηρετούν τα ειδικά συμφέροντα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας".

Σε μια επόμενη συνάντηση με τον Τύπο, ο Κουβανός υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα διατηρεί στενή, ευέλικτη, και συστηματική συνεργασία με όλους τους φορείς του ΟΗΕ που ασχολούνται με το θέμα αυτό, ανταποκρινόμενος σε προτάσεις από συμμετέχοντες να  επισκεφθεί την Κούβα ένας ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ή κάποιο άλλο διεθνές όργανο.
 απο την granma
translation red rock views
images borrowed from here 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου