Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο Julian Assange εκθέτει βρετανική υπηρεσία επικοινωνιών με αποκαλύψεις στο ισπανικό Salvados

WikiLeaks founder uses subject access request to access British agency chatter, which allegedly calls extradition 'a fit-up' The Guardian


Julian Assange


 Η υπηρεσία επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης GCHQ (government communications headquarters), η οποία θεωρείται κρατική υπηρεσια υποκλοπών, όπως πληροφορούμαστε από την Guardian, εκτίθεται από αποκαλύψεις για εσωτερική αλληλογραφία στην οποία συζητείται ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks. Σε εσωτερικές επικοινωνίες  της υπερεσίας αυτής υπονοείται ότι ο Assange είναι αντικείμενο ενοχοποιητικής σκευωρίας από τις σουηδικές αρχές που ζητούν την έκδοσή του με βάση κατηγορίες ότι έχει διαπράξει βιασμό.

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από τον ίδιο τον Assange σε μια συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής με το ισπανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Salvados στο οποίο εξήγησε ότι η επίσημη αίτηση παροχής πληροφοριών από την GCHQ του έδωσε πρόσβαση σε άμεσα μηνύματα που δεν είχαν ταξινομηθεί ως απόρρητα.

Ένα μήνυμα από τον Σεπτέμβριο του 2012, που ανέγνωσε ο Assange, λέει: «Προσπαθούν να τον συλλάβουν ως  ύποπτο για αυτό ή το αλλο.. Σίγουρα πάνε να τον «τυλίξουν», η χρονική σύμπτωση είναι πάρα πολύ βολική αμέσως μετά Cablegate."

Τα μηνύματα φαίνεται να περιορίζονται σε εικασίες και κουβέντα μισθωτών του GCHQ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος έχει περάσει τους τελευταίους 11 μήνες στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει τη σύλληψη και την έκδοση του στη Σουηδία, ισχυρίστηκε πως η GCHQ δεν γνώριζε ότι θα μπορούσε να έχει τίποτα για τον ίδιο το οποίο δεν είχε ταξινομηθεί ως απόρρητο.

«Δεν παραδίδει απόρρητες πληροφορίες», είπε. «Αλλά, προς μεγάλη έκπληξη της, έχει κάποιες πληροφορίες για εμάς που δεν έχουν ταξινομηθεί ως απόρρητες». 
  
Σε μιαν αλλη συνομιλία, από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, που ανέγνωσε ο Assange, λέγεται: «Αυτός υπολογίζει ότι θα μείνει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ για έξι έως 12 μήνες, μεχρι να πέσουν κατηγορίες εναντίον του, αλλά αυτά δεν γίνονται τώρα. Γινονται; Είναι  βλάκας; ... Ναι ... Ένας υπέρμετρα αισιόδοξος βλάκας. "

"Αυτά συζητούν οι κατάσκοποι μεταξύ τους," δήλωσε ο Assange στην ισπανική τηλεόραση. 



Περιληπτική απόδοση red rock views  
 Φώτο : Philip Toscano / PA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου