Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η Σκανδαλώδης Μητέρα Όλων Των Συναλλαγών Ανάκαμψης





Μεταφράζω αυτούσιο ένα διαφωτιστικό άρθρο που αναφέρεται  σε έκθεση των Financial Times  (πηγή market watch - μέσω  Reuters).  
-------------------
 
Κορυφαία hedge funds τζογάρουν με αντικείμενο τις ελληνικές τράπεζες.
 Η Ελλάδα εισέρχεται στο έκτο έτος της οικονομικής κατάθλιψης που την έχει σακατέψει, αλλά μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds (κεφάλαια αντιστάθμισης) στον κόσμο θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επωφεληθούν σημαντικά από το μεγάλο στοίχημα, το οποίο ένας διαχειριστής έχει ονομάσει την «μητέρα όλων των συναλλαγών ανάκαμψης», ανέφεραν οι Financial Times το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus είναι από τα hedge funds  έτοιμα να συμμετάσχουν στην έκδοση μετοχών αξίας € 550 εκατομμυρίων (713.400.000 δολάρια) από την Alpha Bank GR: ALPHA -54,27%, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου. Το ρεπορτάζ, το οποίο πληροφορείται από ανθρώπους που περιγράφονται ως  εξοικειωμένοι με τα σχέδια, λέει ότι κι άλλα ταμεία που αποσκοπούν σε επενδύσεις σε τράπεζες περιλαμβάνουν το Daniel Loebs Third Point,, το οποία έβγαλε μισό δισεκατομμύριο δολάρια το περασμένο έτος με την αρπαγή φτηνών ομολόγων  (cheap Greek government bonds) του Ελληνικού Δημοσίου, και η  CQS, το μεγαλύτερο πιστωτικό hedge fund στην Ευρώπη. Η FT είπε οτι η Farallon, η York, και η CQS αρνήθηκαν στην πρόσκληση τους να σχολιάσουν, ενώ η QVT δεν απάντησε καν.

Οι FT αναφέρουν ένα ανώνυμο διαχειριστή χαρτοφυλακίου που χαρακτήρισε το ζήτημα μια απίστευτα καλή συμφωνία για τα hedge funds.

Η έλξη εστιάζεται στις πιθανές αποδόσεις που μπορεί να σημειωθούν με ειδικά εντάλματα (σ.σ. ασφαλιστικες δικλίδες) που συνδέονται με την έκδοση νέων μετοχών της Τράπεζας, ανέφερε η έκθεση. Τα εντάλματα είναι ανταλλάξιμα σε εξαμηνιαία βάση για 7.3 έως και 9 μετοχές, που εξαγοράζονται από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε τιμή έκδοσης των μετοχών », ανέφερε η έκθεση.

«Αυτή είναι η μητέρα όλων των συναλλαγών ανάκαμψης», δήλωσε ο Achilles Risvas, διευθύνων σύμβουλος της Dromeus στην εφημερίδα. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ελκυστική λόγω της ασυμμετρίας των αποπληρωμών." του William L. Watts.
μετάφραση red rock views 
-----------------------------


Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής με πρωταγωνιστή και κομπάρσο την ελληνική κυβέρνηση. Πρωταγωνιστής διότι αυτή η «ασυμμετρία των αποπληρωμών» (βλέπε αισχροκέρδεια εις βάρος του δημόσιου πορτοφολιού) είναι αποκλειστικά δικιά της χειρονομία, και κομπάρσος διότι πίσω από τις χειρονομίες της κυβέρνησης βρίσκεται αθέατο, σαν σκηνοθέτης και πραγματικος πρωταγωνιστής, το χρηματιστικό κεφάλαιο, ουσιαστικά καθιστώντας τον ρόλο της κυβέρνησης λιγότερο απο δευτερεύοντα.

Οι ασφαλιστικές δικλίδες της κυβέρνησης είναι ζεστό χρήμα από το δημόσιο στους τζογαδόρους-μαμούθ της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς. Αυτό το ζεστό χρήμα που χαρίζουν στους μοντέρνους χρηματιστικούς πειρατές σημαίνει αθλιότητα (ανέχεια πείνα, αρρώστια, άγχος, κατάθλιψη, αυτοκτονίες… για τους πολλούς).  

Την στιγμή που επιτίθεται με αρρωστημένη μανία στους εργαζόμενους, στον λαό, επιβάλλοντας ένα φρικώδες καθεστώς εργασίας και διαβίωσης σ΄ αυτή την σακατεμένη χώρα, κάνει ένα σκανδαλώδες δώρο σ΄ αυτούς που έχουν βγάλει «τα άντερά τους» μέσω της υπερχρέωσης της χώρας, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, μέσω της εξαθλίωσης του λαού και της υποθήκευσης του μέλλοντος του.

Κάποιοι με αφέλεια, ας μου επιτραπεί η έκφραση, μπορεί να αναρωτιούνται: γιατί γίνονται τέτοια αίσχη; Και πως μπορεί να λειτουργεί με τέτοιο κατάφορα φαύλο τρόπο η κυβέρνηση των ελλήνων εναντίον τους; Η απάντηση είναι απλή: είναι υπηρέτες αυτών που βγαίνουν πάντα κερδισμένοι από αυτό το επαίσχυντο όργιο. 
Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου