Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο Χίτλερ είναι παλι εδω





Μπορείτε να φαντασθείτε κάτι αφάνταστο; Μια φάρσα ιστορικών διαστάσεων: Ο Χίτλερ, ζωντανός σήμερα στο Βερολίνο. Όπως στο παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης, μετά από χρόνια ύπνου, ξυπνά με πονοκέφαλο, έχοντας χάσει την μνήμη της Εύας Μπράουν, και των ρώσων στρατιωτών στα ερείπια της πόλης. Το πριγκιπικό φιλί που τον ξυπνά είναι η σύγχρονη Γερμανία με την αρρωστημένη εμμονή της για το πρόσωπο του, το πρόσωπο του μεγαλύτερου πολιτικού τέρατος της ιστορίας της. Η σύγχρονη Γερμανία του ανερχόμενου νεο-ναζισμού, της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των μη προνομιούχων, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και όχι μόνο. Μια Γερμανία με κάποια εμφανή κοινά χαρακτηριστικά της περιόδου που σημαδεύτηκε απο την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Την νεκρανάσταση του αστείου Αδόλφου τη φαντάζεται ο συγγραφέας Timur Vermes, στο σατυρικό πρώτο βιβλίο του Er Ist Wieder Da (εδώ είναι πάλι).  Στην φαρσοκωμωδία του Vermes, ο Χίτλερ γίνεται δημοφιλής προσωπικότητα στα μέσα ενημέρωσης, και καταλήγει στην πολιτική με μια καμπάνια κατά των σκυλιών που κοπρίζουν στα πεζοδρόμια, μεταξύ άλλων παρομοίων. 

Το μυθιστόρημα έχει εκπληκτική εμπορική επιτυχία στη Γερμανία και αλλού (μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 400.000 αντίτυπα), ενώ η μετάφραση του προγραμματίζεται για μια σειρά χώρες, όπως και τα δικαιώματα κινηματογράφησης του.

Ο Vermes δήλωσε ότι ο Χίτλερ "Είναι πάντα το τέρας, και μπορούμε να παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι είμαστε διαφορετικοί από αυτόν. Όμως, στην πραγματικότητα συνεχίζει να πυροδοτεί πραγματική γοητεία στους ανθρώπους, όπως ακριβώς έκανε τότε που άρεσε αρκετά σε ανθρώπους ώστε να τον βοηθήσουν να διαπράξει εγκλήματα."… "Θέλω να δείξω ότι ο Χίτλερ θα είχε την ευκαιρία να πετύχει σήμερα ακριβώς όπως έκανε και τότε, απλώς με άλλο τρόπο»…

Οι πωλήσεις του συμπίπτουν  με ένα κύμα εορτασμών για την 80η επέτειο από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία...

Θα έλεγα, κλείνοντας, ότι μια παράπλευρη ζημιά της οικονομικής κρίσης είναι η αύξηση της έντασης και της ευρύτητας της ήδη υπάρχουσας τρέλας στην σύγχρονη κοινωνία μας. 
Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου