Επενδύσεις και κέρδη πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων αναζητά ο Φρ. Ολάντ (φωτό: ΑΡ) 
Την Αθήνα επισκέπτεται την Τρίτη, για λίγες ώρες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών, για λογαριασμό των οποίων αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ολάντ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Νοέμβρη. Μετατέθηκε όμως για το Δεκέμβρη και πραγματοποιείται τελικά το Φλεβάρη.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Φρ. Ολάντ προσφέρει στήριξη στη συγκυβέρνηση, επαινώντας την για τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής και το «πνεύμα ευθύνης». Όπως αναφέρει, «τρία κόμματα επέλεξαν να υπερβούν τις διαφορές τους ώστε να διαφυλάξουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς το πνεύμα ευθύνης έπεισε το σύνολο των Ευρωπαίων να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα». Το «νόημα της επίσκεψής μου», προσθέτει, είναι «να προσφέρω τη στήριξη της Γαλλίας ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και η Ευρώπη να προχωρήσει μαζί της».
Χαρακτηρίζοντας τις «θυσίες που απαιτήθηκαν από τον ελληνικό λαό» ως «οδυνηρότερες από ό,τι αλλού», δηλώνει ότι «η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί» και πως «είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζει τη Γαλλία έτοιμη για συνεργασία με την Ελλάδα σε επίπεδο «διοικητικών μηχανισμών», «δέσμευσης γαλλικών επιχειρήσεων» και «κινητοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί «τους Γάλλους επενδυτές να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται στην Ελλάδα». Δηλαδή να επενδύσουν και να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κίνητρα, τις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις, όλο το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.
Ο γαλλικός ιδιωτικός τομέας, σημειώνει, «είναι έτοιμος να παραλάβει τη σκυτάλη. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε. (…) ύστερα από όλες τις θυσίες που έκανε η Ελλάδα, ύστερα από όλο το δρόμο που διήνυσε για να περιορίσει το έλλειμμά της και να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, ύστερα από όλη την εργασία που υλοποιήθηκε μαζί με τους Ευρωπαίους».
Προσδιορίζει τους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων ως «τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας» και προσθέτει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν.
«Κάθε κράτος πρέπει να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη μέσω της χρηστής διαχείρισης των δημόσιων λογαριασμών του και μέσω των μεταρρυθμίσεων», δηλώνει αναφερόμενος συνολικά στην ΕΕ.
Στουρνάρας: Περιμένει επενδύσεις, δεν αποκλείει απολύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος τη Δευτέρα από το Mέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Ολάντ περιμένει «κυρίως επενδύσεις και συνέχιση της πολύ καλής σχέσης των δύο μερών (...) έναν πολύ καλό σύμμαχο σε όλα».
Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν το θέμα τίθεται «εμμέσως ή πιεστικά» από την τρόικα, δήλωσε: «Επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση, ότι τα προαπαιτούμενα υλοποιούνται ικανοποιητικά για την κυβέρνηση.
 ΚΚΕ: Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την επίσκεψη του Ολάντ και των Γάλλων επιχειρηματιών
Σε σχόλιό του, για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στον Ολάντ και μαζί σε όλους εκείνους που τον εμφάνιζαν σαν τον "νέο άνεμο της Ευρώπης" και που συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες για μια "συμμαχία των χωρών του Νότου", που δήθεν θα εξανθρωπίσει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ».
Στο τραπέζι εξοπλιστικά και ενέργεια
Σύμφωνα και με άλλα δημοσιεύματα σε ελληνικές και γαλλικές εφημερίδες, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να υποβάλει προτάσεις επιχειρηματικής συνεργασίας στον Α. Σαμαρά και να αναθερμάνει το ελληνικό ενδιαφέρον για τις γαλλικές φρεγάτες FREMM, σε συνέχεια παλιότερων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Καραμανλή και μετά με την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Γνωρίζοντας ότι το κόστος για την αγορά των φρεγατών είναι για την ώρα απαγορευτικό για την Ελλάδα, η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να προτείνει τη λύση της «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM. Σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει τελικά να τις αγοράσει, η Γαλλία φέρεται διατεθειμένη να μεταθέσει τις πληρωμές για το μέλλον. Τις φρεγάτες κατασκευάζει η εταιρεία DCNS, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η κυβέρνηση Ολάντ έχει αναλάβει να την «ξελασπώσει».
Για το ίδιο θέμα αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Αθήνα και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του. Τα παζάρια για τις φρεγάτες φαίνεται ότι σχετίζονται άμεσα με το ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα της «Total», να συμμετάσχουν στην έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο υπέδαφος της Ελλάδας.
Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Figaro», «η γαλλική κυβέρνηση θέλει να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών (με αντάλλαγμα) την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα». Υπενθυμίζεται ότι η «Total» δραστηριοποιείται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία τής παραχώρησε δύο οικόπεδα προς έρευνα κατά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της «Figaro», ένας από τους στόχους της επίσκεψης Ολάντ είναι «να απευθύνει μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς». Τώρα δηλαδή που έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα της εσωτερικής υποτίμησης, στο πλαίσιο της οποίας κατακρεουργούνται μισθοί και δικαιώματα, ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος, προκειμένου να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους για τους επίδοξους επενδυτές.
Η «Figaro» φιλοξενεί επίσης εκτιμήσεις συνεργατών του Φ. Ολάντ, οι οποίοι δηλώνουν κυνικά ότι «η θεραπεία λιτότητας που υποβλήθηκε από την τρόικα ήταν μεν σκληρή, η κατάσταση όμως βελτιώθηκε. Η πραγματική υποτίμηση έχει αγγίξει πλέον τις τιμές, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών». «Η Ελλάδα μπήκε πλέον στη σιδηροτροχιά της ανάπτυξης», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
902.