Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

αντίθεση με την αθωότητα των παιδιών...

WORLD PRESS PHOTO: Η φωτογραφία της χρονιάς

Ο Σουηδός φωτορεπόρτερ Πωλ Χάνσεν που εργάζεται στην εφημερίδα Dagens Nyheter, κέρδισε το βραβείο φωτογραφίας του  WORLD PRESS PHOTO για το 2012 με τη φωτογραφία του που απεικονίζει ένα... στιγμιότυπο σε δρόμο  της Γάζας, στις 20 Νοεμβρίου του 2012.

Όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, .''ένας από τους κριτές σχολίασε ότι η δύναμη της εικόνας έγκειται στην αντίθεση της οργής και της λύπης των ενηλίκων με την αθωότητα των παιδιών"

Δεν ξέρω με τι κριτήρια επέλεξαν αυτή την φωτογραφία οι κριτές, αλλά, αν χρησιμοποιούσα τους ίδιους όρους, εγώ θα έβλεπα αντίθεση μεταξύ αθωότητας και ενοχής – υπάρχουν ένοχοι για την δολοφονία αθώων παιδιών. Όχι μόνο οι ένοχοι που εκτέλεσαν την δολοφονία, αλλά και οι ένοχοι  που τους έβαλαν να σκοτώσουν… κι αν εξακολουθήσεις να βρίσκεις τον ένοχο πίσω από τον ένοχο, θα περάσεις από τις γραμμές του άκρως επιθετικού σιωνισμού στις γραμμές του άγρια επιθετικού ιμπεριαλισμού και θα καταλήξεις στις γραμμές του αδηφαγου κεφαλαίου. Και αν θέλεις να συγκεκριμενοποιήσεις το «κεφάλαιο», θα δεις τους κατόχους του – μιαν ανωμαλία της ανθρώπινης φύσης: την διεστραμμένη ελίτ που καταπιέζει, εξαθλιώνει και αιματοκυλάει τον πλανήτη για να διατηρήσει και να επεκτείνει τα προνόμια της.   

Απ’ την άλλη, η αντίθεση «της οργής και της λύπης των ενηλίκων», θα ήταν η γαλήνη και η ευτυχία των παιδιών τους…  αυτό όμως που βλέπουμε στα πρόσωπα των παιδιών δεν είναι γαλήνη, ούτε ευτυχία. Είναι αυτό που ακολουθεί την βίαια  αφαίρεση ζωής, είναι το φρικτό, το φρικτότατο ιδιαίτερα για τα παιδιά, επακόλουθο του θανάτου.

Το κεφάλαιο δεν απαλλάσσει κανένα «λόγω ηλικίας»,  σκοτώνει αδιάκριτα.

Μ
(πηγή φωτο: Reuters/ΑΜΠΕ/Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου